Tumorile cerebrale: cum apar și care este rata de supraviețuire?

0
Tumorile cerebrale: cum apar și care este rata de supraviețuire?
-Anunț-

Potrivit Asociației Americane pentru Tumorile Creierului, aproximativ 80.000 de bărbați, femei și copii erau de așteptat să fie diagnosticați cu o tumoare cerebrală primară în cursul anului 2017, in SUA. Estimarea include atât tumori cerebrale benigne (necanceroase), cât și maligne (canceroase). Societatea Americană de Cancer prezice că în 2018, aproximativ 23.880 de persoane vor fi diagnosticate cu o tumoare malignă a creierului sau a măduvei spinării și aproximativ 70% dintre cei cu o tumoare malignă nu vor supraviețui ca urmare a diagnosticului lor.

Iată ce trebuie să știți despre prevalența tumorilor cerebrale și ratele de supraviețuire în funcție de tipul de tumoră cerebrală, vârstă, sex și rasă.

Cele mai răspândite tipuri de tumori cerebrale

Există peste 120 de tipuri cunoscute de tumori cerebrale, unele fiind mai răspândite decât altele.

Dintre toate tipurile de tumori cerebrale, meningiomul, gliomul și glioblastomul sunt cele mai frecvente. Meningiomul , o tumoare care apare din meninge, reprezintă 36,6 la sută din toate tumorile cerebrale primare, ceea ce le face cea mai comună tumoare cerebrală primară. Majoritatea au o creștere lentă și sunt benigne. Gliomul, o categorie largă de tumori care include toate tumorile din țesutul lipici sau de susținere al creierului, reprezintă 24,7 la sută din toate tumorile cerebrale primare. Dintre tumorile cerebrale maligne, 74,6% sunt glioame.

Glioblastoamele sunt un subset de glioame care provin din astrocite sau din celulele în formă de stea din creier. Aceste tumori reprezintă 14,9 la sută din toate tumorile cerebrale primare și 55,4 la sută din toate glioamele. Glioblastoamele sunt foarte maligne, deoarece celulele se reproduc rapid și sunt alimentate de o rețea mare de vase de sânge.

Citește și:   Ce este scanarea CT?

Tumorile cerebrale afectează diferit bărbații și femeile?

Șansa ca un individ să dezvolte o tumoare pe creier este foarte mică, cu un risc pe viață de 1% sau mai puțin. Dar există o ușoară variație a riscului de a dezvolta o tumoare pe creier pentru bărbați și femei.

Potrivit unui studiu publicat în 2015 în jurnalul  Cellular and Molecular Life Science , bărbații nu numai că dezvoltă mai multe tipuri de cancer, dar au adesea răspunsuri mai slabe la terapie, măsurată prin ratele generale ale tumorilor cerebrale și ratele de supraviețuire. În 2016, se estimează că 13.450 de bărbați aveau o tumoare pe creier, în comparație cu 10.350 de femei.

Nu este clar de ce bărbații au o predispoziție spre a dezvolta mai mult cancer; factorii biologici pot descrie diferențele dintre ratele tumorilor cerebrale la un anumit sex. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute , diferențele hormonale ar putea duce la rate diferite de prevalență între bărbați și femei. „Meningiomul este mai frecvent la femei decât la bărbați”, spune Harmon Eyre, MD, fost ofițer medical șef al Societății Americane de Cancer, „probabil pentru că această tumoare specială are receptori de estrogen și progestin .” Alte tipuri de cancer și tumori cerebrale, cum ar fi limfomul Hodgkin , apar la mai mulți bărbați decât femei, iar profesioniștii nu sunt complet siguri de ce este cazul.

Tumori cerebrale la copii și adulți

Tumorile cerebrale pot apărea diferit la copii în comparație cu adulții. Vârsta medie pentru toate tumorile cerebrale primare este de 59 de ani, dar tumorile cerebrale sunt cea mai comună formă de tumori solide în rândul copiilor sub 15 ani și reprezintă aproximativ 20 la sută din toate cancerele din copilărie.

Citește și:   Autismul - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și gestionarea acestuia

Se estimează că peste 4.800 de copii și adolescenți au primit un diagnostic de tumoră cerebrală primară, fie benignă, fie malignă, în 2017. Deși copiii de orice vârstă pot fi afectați, tumorile cerebrale sunt cel mai frecvent cancer și principala cauză de cancer asociat. decese pentru copii până la vârsta de 14 ani.

Cele mai frecvente tumori cerebrale la copii sunt:

  • Astrocitoame
  • Meduloblastoame
  • Ependimoame
  • Glioame ale trunchiului cerebral

Tumorile creierului și ale sistemului nervos central (SNC) sunt a treia cea mai frecventă cauză de cancer și a treia cea mai frecventă cauză de deces prin cancer care apar în rândul adolescenților și adulților tineri între 15 și 39 de ani.

Câți oameni supraviețuiesc unui diagnostic de tumoră cerebrală?

Ratele de supraviețuire oferă o idee generală despre perspectiva sau prognosticul unei anumite tumori cerebrale. Acestea oferă o mai bună înțelegere a cât de probabil este ca tratamentul dumneavoastră să aibă succes.

Riscul de a dezvolta o tumoră pe creier este destul de scăzut. Mai puțin de 1% dintre bărbați și femei vor fi diagnosticați cu o tumoare pe creier sau SNC în timpul vieții, pe baza datelor din 2010-2014 privind cazurile noi și decesele.

Conform raportului din 2016 al Registrului Central al Tumorilor Creierului din Statele Unite , riscul ca bărbații americani să dezvolte o tumoare malignă primară pe creier sau SNC este de 0,69%, iar riscul de a muri din cauza acestui diagnostic este de 0,51%. Riscul ca femeile să dezvolte o tumoare malignă primară pe creier sau SNC este puțin mai mic, la 0,55 la sută, cu un risc de 0,41 la sută de a muri.

Citește și:   Ce este Acinetobacter Baumannii?

Rata de supraviețuire relativă de cinci ani, sau o comparație a ratelor de supraviețuire pentru cei cu o tumoare pe creier în Statele Unite, față de rata de supraviețuire a populației totale din SUA, pentru cei cu o tumoare pe creier sau SNC este de 33,6 la sută. Cu alte cuvinte, în medie, cei cu o tumoare pe creier sau pe SNC au 33,6% mai multe șanse de a trăi timp de cel puțin cinci ani după ce au fost diagnosticați ca cei care nu au o tumoare pe creier.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.