Sângele. Din ce este format sângele

3
Din ce este format sangele
-Anunț-

Sângele se compune dintr-o parte lichida -plasma- și din celule sanguine. Plasma sanguină conține apă, în care sunt dizolvate substanțe nutritive, proteine sanguine, produse de metabolism și săruri minerale.

Aproximativ o treime din volumul sângelui îl reprezintă celulele sanguine. Cele mai numeroase dintre ele sunt hematiile, denumite şi eritrocite sau globule roşii. Aceste celule au forma unui disc biconcav, cu un diametru de 0,007 mm, şi de aceea pot fi văzute numai cu ajutorul microscopului. Hematiile au o culoare roşie, deoarece în ele se găseşte o substanță proteică colorată: hemoglobina. Deoarece hematiile sunt foarte numeroase – în fiecare milimetru cub de sânge se numără aproximativ 5 000 000 – întreg sângele este roșu.

Rolul principal al hematiilor este să transporte oxigenul în întreg corpul. Hemoglobina, care se găseşte în hematii, formează un complex labil cu oxigenul şi de aceea cedează uşor oxigenul celulelor care au nevoie de el. Hemoglobina conține fier. Iată de ce este necesar să avem grijă să existe un aport suficient de săruri de fier în organism prin alimente. Acest lucru este şi mai important pentru organismul în creştere al copilului.

În afara hematiilor, în sânge există globule albe sau leucocite; ele sunt incolore. În fiecare milimetru cub de sânge există aproximativ 8 000 de leucocite şi în întreg organismul sunt cateva zeci de miliarde. Leucocitele posedă o proprietate remarcabilă, care a fost descoperită de cunoscutul savant I. I. Mecinikov. Ele îşi pot modifica forma lor şi prin aceasta să se deplaseze. Protoplasma lor se acumulează treptat in partea în care densitatea membranei lor devine dintr-o cauză oarecare mai mică decât cea obişnuită. Mecinikov a demonstrat că leucocitele apără organismul de parti culele străine nocive şi de bacterii, înglobându-le şi ,,digerându-le”.

Citește și:   Rostopasca (Chelidonium majus)

Pe lângă aceasta, leucocitele reprzintă un fel de ,,armată de apărare antichimică”. Ele elaborează substanțe, care neutralizează produsele toxice (toxina) secretate de bacteriile patogene. Rezultă clar cat e de mare rolul leucocitelor în lupta organismului împotriva diverselor boli infecțioase.

Al treilea fel de celule sanguine sunt plăcutele sanguine sau trombocitele. Ele contribuie la oprirea hemoragiei în cazul lezării vaselor sanguine mici. La locul leziunii, trombocitel elaborează substante care contribuie la trecerea fibrinogenului – proteină dizolvată în plasma sanguină – într-o formă insolubilă (se formează fibrina). Are loc un proces care aparent aminteste întrucat va ajuta la transformarea proteinei solubile din oul de găină proaspăt, intr-o proteină coagulată, prin fierberea oului.

Proteina sanguină coagulată, insolubilă în apă şi gelatinoasă, formează un cheag, care închide orificiul din peretele vasului lezat şi hemoragia se opreşte. Dacă n-ar exista trombocite, atunci hemoragia o dată in cepută nu s-ar putea opri de la sine şi se ştie că pierderea masivă de sange amenință individul cu moartea.

Citește și:

Celulele sanguine se distrug si se refac in permanentă

Activitatea inimii

Inima trebuie antrenată

Foto: Freepik

- Anunț -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.