Ulmul american, originar din America Centrală și de Sud, crește în păduri, lângă cursurile de apă, și atinge 20 m înălțime. Frunzele ascuțite, dințate sunt acoperite de puf pe partea inferioară. Mănunchiurile mici de flori sunt urmate de fructe brun-roșiatice, fiecare conținând câte o sămânță. Această specie este pe cale de dispariție, fiind afectată de boala ulmului olandez.
Părți utile
Scoarta internă
Scoarta internă fibroasă se recoltează primăvara de pe trunchiurile și de pe ramurile mari ale copacilor cu vârste de circa 10 ani. Acest strat are grosimea de 2-4 mm și este disponibil în bucăți plate sau pliate pe lung.
Se administrează intern sub formă de pulbere, care se amestecă cu apă. Se condiționează și în tablete sau capsule.
Compuși activi
Compusul principal al ulmului american este un tip de carbohidrat numit mucilagiu, care poate absorbi o mare cantitate de apă. Printre alți compuși activi se numără taninii, fitosterolii (inclusiv beta-sitosterolul) și sesquiterpenele.
Utilizări medicinale
Datorită conținutului de mucilagiu, ulmul american are efect calmant și emolient la contactul cu țesuturile iritate sau inflamate.
La nivelul tractului digestiv, este folosit pentru ușurarea simptomelor indigestiei și pentru calmarea mucoaselor ulcerate. Protejează peretele intestinal în bolile inflamatorii intestinale, în cazul sindromului colonului iritabil și al hemoroizilor. Este folosit și pentru tratarea constipației, actionând ca lubrifiant al bolului fecal, care tranzitează astfel mai repede.
Proprietățile sale calmante il recomandă sub formă de tablete, în cazul inflamatiilor gâtului și sub formă de cataplasmă, pentru exprimarea furunculelor.
Traditional, ulmul american este indicat pentru calmarea inflamațiilor și iritatiilor tracturilor respirator și urinar. Este, de asemenea, considerat un aliment nutritiv și ușor de asimilat, pulberea fiind utilizată, prin urmare, la prepararea unui terci destinat pacienților tarați sau convalescenților.
Cultivare
Copacul se sădește adânc în sol umed, în locuri însorite, cu climă rece spre moderată. Ca toți ulmii, această specie este vulnerabilă la boala ulmului olandez.
Ulmul american se înmulțește prin semințe, care se sădesc toamna, sau prin butași care se plantează vara. Se poate cultiva și din lăstari sau se pot cumpăra iarna copaci cu rădăcini.
Preparare și dozaj
În tratamentul inflamațiilor și iritatiilor sistemului digestiv, al constipației și al inflamațiilor gâtului Pulbere: Amestecati o linguriță de plantă cu 1/4 cană cu apă și beți de 3 ori pe zi înainte de mese, împreună cu un pahar mare cu apă. Pulberea se poate amesteca și cu piure de banane sau de mere, dar este important să beți și un pahar cu apă alături de acest preparat. Tablete, capsule: Luati conform instructiunilor de pe etichetă, cu un pahar mare cu apă.
Pentru exprimarea furunculelor:
Pulbere: Amestecați o linguriță de pulbere cu 2-3 linguri de apă pentru a forma o pastă. Aplicați pe zona afectată o dată pe zi.
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAȚI LA MEDIC
Precautii
Administrat în dozele recomandate, ulmul american nu produce reacții adverse.