Viteza de circulație a sângelui (timpul de circulație)

1
Viteza de circulație a sângelui
-Anunț-

În arterele mari, sângele circulă rapid: viteza curentului sanguin atinge în medie 0,5 m pe secundă. Pe măsura ramificării arterelor mari în artere mici, viteza de circulație a sângelui scade foarte mult (de câteva sute de ori).

Amintiți-vă cum se modifică viteza, unui râu in funcție de lărgimea albiei sale. În defileele înguste, raul clocotește şi se formează spumă, căci apa curge cu o viteză neobișnuită. Dar acolo unde albia se lărgeşte, apele aceluiaşi riu curg în continuare mult mai încet. La fel și sângele se revarsă din aortă prin artere în nenumărate capilare, iar calibrul capilarelor este de câteva sute de ori mai mic decit calibrul aortei, care porneşte de la inimă. De aceea în capilare, sângele circulă cu o viteză abia de 0,5-1 mm pe secundă.

Datorită acestei scurgeri lente a sângelui, substanțele nutritive și oxigenul au răgazul necesar pentru a trece în tesuturi şi organe, iar substanțele inutile acumulate și bioxidul de carbon au tot timpul de a trece din organe și țesuturi în sânge.

Medical photo created by kjpargeter

- Anunț -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.