Prin zoonoze se înțelege bolile infecțioase care se transmit la om de la animale (boli comune și animalelor). Se cunosc peste 150 de zoonoze. Din acestea cităm câteva: antraxul (cărbunele), bruceloza, listerioza, toxoplasmoza, leptospiroza, rabia (turbarea), trichinoza (și numeroase alte verminoze) rickettsioze (febra butonoasă), ornitoza (transmisă de la păsări), encefalite etc.
Multe din microorganismele responsabile de aceste zoonoze se află la animalele sălbatice, dar nu mai puține sunt adăpostite și de animalele din jurul omului. Există deci un imens rezervor de agenți patogeni adăpostit de animalele din natură: an rezer por „sălbatic“ și altul „domestic”. Cea mai periculoasă dintre zoonoze este rabia turbarea), care odată declarată, este iremediabil mortală.
Virusul rabiei se găsește nu numai la câini și pisici, dar este destul de răspândit printre animalele sălbatice: lupi, vulpi, bursuci, lilieci etc.
În multe țări din Europa există mii de cazuri de rabie la vulpi, care creează riscuri grave pentru vânători și locuitorii de la țară.
Conduita față de o plagă rabigenă. Orice plagă este suspectă de a fi rabigenă dacă este produsă prin mușcătura unui animal, fie sălbatic, fie domestic, cu schimbări de caracter (furios, comportament bizar) sau necunoscut sau dispărut.
În toate aceste cazuri va fi consultat un medic specialist (la centrul antirabic de la un spital de boli infecțioase). Măsurile, până se ajunge la medic, sunt:
— Prinderea (dacă este posibil) și păstrarea într-o cușcă a animalului mușcător. Acesta nu se va omori, și nici cadavrul lui nu se va arunca.
Suntem dimpotrivă foarte interesați să punem animalul sub supraveghere (în curte, în lanț, în cușcă). Dacă el rămâne normal (vom consulta și medicul veterinar) și trăiește peste 8 zile, înseamnă că animalul nu a avut rabie și deci plaga nu prezintă riscul de rabie. Medicul veterinar va elibera un certificat de sănătate a animalului.
– Plaga va fi curățată imediat și minuțios, după mușcătură, cu apă și săpun, în așa fel ca să se îndepărteze tot materialul infectant (saliva) de mușcătura anim Se va dezinfecta apoi cu alcool iodat 0,5%, alcool simplu (sau alt dezinfectant). O bună toaletă a plăgii este măsura cea mai sigură de profilazie a rabiei.
– Aplicarea de ser și vaccin antirabie va fi decisă de medicul specialist, la centrul antirabic.
– Deoarece mușcăturile de animale pot determina infecții și cu alți microbi (bacili tetanici, Pasteurella etc.) se va face și un rapel cu anatoxină tetanică și se va administra persoanei mușcate penicilină sau tetraciclină 5-7 zile.
Probleme puse de zoonozele domestice. Multor persoane le place să aibă în jurul casei, ori în casă, diferite vietăți: câini, pisici, păsări decorative și cântătoare, fără să cunoască însă și riscul unor infecții (zoonoze) care pot fi transmise de la acestea.
- Canis familiaris și problemele lui. Câinele, acest vechi și credincios prieten al omului, a devenit în ultimul timp un și mai mare favorit al societății, nu numai la sate, dar și la orașe. Se apreciază că numai în New York există circa un milion de câini! (o adevărată „explozie” canină). Plăcerea de a avea câini se însoțește însă și de riscuri. Puțini cunosc că numai de la câini omul poate contracta 39 feluri de zoonoze! (iar de la pisică: 22 zoonoze). În afară de rabie – un risc bine cunoscut trebuie știut că de la clini omul se poate infecta cu microbii unor boli sau paraziți ca: lepto-spiroza, hidatidoza (chist hidatic), pasteureloze, salmoneloze și numeroase helmintiaze (paraziți intestinali). O astfel de boală, puțin cunoscută este to cocarioza (Larva migrans visceralis) determinată de larvele unui vierme nematod, Tococara canis. Larvele migrează în tot corpul, în orice organ, dau febră, simptome pulmonare, iar în sânge eozinofile. Periculoasă este afectarea ochiului, care poate duce (netratată) chiar la orbire (prin endoftalmită). Infecția omului se face cu materiile fecale ale câinilor, care conțin
Toxocara. Pământul este, de asemenea, adesea contaminat cu ouă de Toxocara.
În afară de aceste boli, câinii sunt responsabili de numeroase mușcături: în fiecare oraș, medicii tratează numeroase plăgi prin mușcături de câini (în special vagabonzi), unele profunde și chiar desfigurante. Un alt neajuns al unei prea mari populații canine constă în murdărirea orașelor (a străzilor) cu excremente canine. Numai în New York s-a calculat că anual 20 000 de tone de excremente canine sunt eliminate pe străzi, trebuind evacuate din oraș. O populație canină prea numeroasă a devenit astfel o problemă de sănătate publică a orașelor! De aceea, s-a și spus. — în glumă -că, în ultimul timp, cunoscutul aforism: „câinele, cel mai bun prieten al omului”, s-a înlocuit cu altul: „Omul, cel mai bun prieten al câinelui”.
- Pisica este și ea o altă sursă de zoonoze, ca: pasteureloza, toroplasmoza, boala zgârieturii de pisică, diferite helmintiaze.
Este bine de știut că peste 50% din pisici au în saliva lor un microb patogen pentru om: Pasteurella multocida, care poate da la nivelul mușcăturilor, flegmoane și septicemii.
Pisicile sunt periculoase pentru gravide, deoarece aceste animale participă la ciclul evolutiv al unui protozoar: Toxoplasma gondii, care, dacă infectează o gravidă, aceasta poate face o toxoplasmoză și va naște un copil cu grave malformații congenitale (cerebrale și altele).
Respectând dragostea omului pentru aceste animale, trebuie să fim însă informați și să aplicăm o igienă severă în contactul cu ele, cunoscând riscurile de infecție pe care acestea le oferă pentru om.