Utilizări
- Ajută la prevenirea răcelii, gripei și a altor infecții.
- Ajută la tratarea unei game largi de afecțiuni cronice, de la artrita reumatoidă și hipotiroidie la oboseala cronică și osteoporoză.
- Calmează probleme de piele și durerile digestive.
- Poate ameliora fertilitatea, forma un păr sănătos și reduce țiuitul în urechi (tinitus).
Forme de prezentare
- Capsule
- Lichid
- Tablete aromatizate
- Comprimate
Toate celulele au nevoie de zinc, dar mulți dintre noi nu primesc suficient din acest mineral vital. Zincul este conținut în enzime, substanțe chimice care fac totul, de la digerarea mâncării la vindecarea rănilor. Este o componentă crucială a sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor.
Ce este
Zincul este concentrat în mușchi, oase, piele, rinichi, ficat, pancreas, ochi și, la bărbați, în prostată. Se găsește din abundență în alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea și peștele. Organismul nu produce sau înmagazinează zinc, așa că o rezervă continuă depinde de sursele externe.
Cum actionează
Zincul este decisiv pentru sute de procese care au loc în corp, de la creșterea celulară la maturizarea sexuală și imunitate – chiar și pentru gust și miros. Drept urmare, oricine ia un supliment zilnic cu multivitamine și minerale ar trebui să se asigure că acesta conține zinc.
Beneficii majore
Zincul, necesar pentru funcționarea adecvată a sistemului imunitar, ajută la protejarea organismului împotriva răcelii, gripei, conjunctivitei și a altor infecții. Într-un studiu american pe un eșantion de 100 de persoane aflate în faza incipientă a unei răceli, cele care au supt tablete aromatizate cu zinc o dată la 2 ore s-au însănătoșit cu circa 3 zile mai repede decât cele care au supt tablete aromatizate placebo. Tabletele aromatizate cu zinc pot accelera și vindecarea ulcerațiilor bucale și a durerilor de gât. Luat ca. supliment dietetic, zincul poate sprijini sistemele naturale del apărare și regenerare ale corpului în tratarea unor boli mai serioase, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul, sindromul de oboseală cronică și eventual scleroza multiplă, ca și alte boli, precum SIDA, care sunt legate de un sistem imunitar deteriorat.
Beneficii suplimentare
Zincul exercită efecte benefice asupra producerii a diferiti hormoni, printre care hormonii sexuali și tiroidieni. Ar putea fi de ajutor pentru creșterea fertilității la bărbați și femei, și este important și pentru sănătatea prostatei. În plus, poate fi eficace pentru persoanele cu o tiroidă subactivă și, având în vedere că îmbunătățește nivelul insulinei, le poate fi de ajutor diabeticilor. Faptul că zincul este implicat în atâtea sisteme somatice înseamnă că are și alte funcții. El stimulează vindecarea rănilor și a iritațiilor pielii, ceea ce-l face un tratament folositor în acnee, arsuri, eczeme, psoriazis și cuperoză. Zincul menține un păr și un scalp sănătoase. S-a constatat și că el încetinește pierderea vederii la cei care suferă de degenerescență maculară, o cauză obișnuită a orbirii persoanelor peste 50 de ani. Într-un studiu japonez recent, tiuitul în urechi (tinitus) s-a ameliorat cu ajutorul unei suplimentări cu zinc. Zincul poate fi util și în tratarea osteoporozei, a hemoroizilor, a bolii intestinelor inflamate și a ulcerului.
Cat de mult vă trebuie
Doza recomandată în mod curent pentru zinc este de 7 mg pentru femei și 9,5 mg pentru bărbați pe zi. Dozele mai mari sunt de obicei recomandate pentru probleme specifice.
Dacă luati prea putin
O carență severă de zinc este rară, dar și o deficiență moderată poate încetini vindecarea rănilor, poate duce la răceli și gripe mai frecvente, la un simt al gustului și al mirosului slab dezvoltate, la probleme ale pielii, precum acneea, eczema și psoriazisul. Poate avea ca rezultat o toleranță scăzută a zahărului din sânge (și un risc crescut de diabet) și un număr scăzut de spermatozoizi.
Dacă luați prea mult
Utilizarea timp îndelungat a peste 100 mg pe zi s-a dovedit a afecta negativ imunitatea și a scădea nivelul colesterolului HDL (bun”). Un studiu a raportat o legătură între zincul excesiv și boala Alzheimer, cu toate că dovezile sunt neconcludente. Dozele mai mari (peste 200 mg pe zi) pot produce greață, vărsături și diaree.
Mod de administrare
Dozaj
Doza medicinală uzuală este de 15 mg o dată pe zi. Administrarea zincului timp de peste o lună poate interfera cu absorbția cuprului, așa că suplimentele dietetice ar trebui să includă 2 mg de cupru la fiecare 30 mg de zinc. Pentru răceală și gripă: Folosiți tablete cu zinc aromatizate o dată la 2 sau 4 ore timp de o săptămână; nu depășiți 150 mg pe zi.
Indicatii de utilizare
Luați zinc cu 1 oră înainte de masă sau 2 ore după masă; dacă vi se deranjează stomacul, luați zincul cu un aliment sărac în fibre. Dacă folosiți suplimente cu fier pentru o boală specifică, nu le luați în același timp cu zincul. Luați zincul cu cel putin 2 ore după ce luați un antibiotic.
Alte surse
Când căutați alimente bogate în zinc, gândiți-vă la proteine. El se găsește din abundență în carnea de vită, porc, ficat, pasăre (mai cu seamă carnea închisă la culoare), ouă și fructe de mare (mai cu seamă stridii).
Brânza, fasolea, alunele, nucile și germenii de grâu sunt alte surse bune, dar zincul din ele nu este absorbit la fel de ușor ca cel din carne.
Precauții
Nu luați prea mult zinc. Peste 30 mg pe zi pot, pe termen lung, să interfereze cu absorbția cuprului, ducând la anemie. Doze zilnice de peste 100 mg de zinc pot afecta și imunitatea.
NU UITATI: Dacă suferiți de o boală, consultați medicul înainte de a lua suplimente.
Indicații pentru cumpărare
Suplimentele cu zinc apar în multe forme, adesea în combinație cu vitamina C. Când cumpărați capsule, pastile sau lichid, alegeți picolinat, acetat, citrat, aminoacid chelat sau aspartat de zinc; toate se absorb ușor și sunt tolerate de stomac. Pentru răceală și gripă, luați tablete aromatizate cu gluconat, ascorbat sau glicinat de zinc.
Descoperiri recente
Un studiu britanic a constatat că la 43% din bărbații și 45% din femeile între 19 și 50 de ani consumul de zinc era sub doza recomandată. Dintre copiii de 4 ani și peste, 89% aveau un consum sub nivelul recomandat. Printre cei vârstnici, peste 62% nu își atingeau doza zilnică.
Adăugându-se puțin zinc la dietă s-au redus substantial cazurile de diaree, pneumonie și malarie în țările în curs de dezvoltare. Stimulând sistemul imunitar, zincul poate preveni până la 38% din crizele de diaree și poate rezolva infecțiile respiratorii acute cu până la 45% și malaria cu până la 35%.
Știati?
Alunele de Brazilia și migdalele sunt surse excelente de zinc: de exemplu, 100 g de alune de Brazilia conțin 3-4 g de zinc, circa jumătate din doza zilnică pentru femei.