Zgomotul împiedică concentrarea asupra muncil și scade productivitatea ei. Afară de aceasta, el îngreunează mult activitatea segmentelor superioare ale sistemului nervos. De aceea, lucrând într-un loc zgomotos, noi obosim repede.
Este interesant de remarcat că muzica împiedică munca mai mult decât zgomotul, dar oboseala survine mai rapid sub influența zgomotului decât a muzicii.
Împotriva zgomotului trebuie să luptăm nu numai acolo unde se lucrează intelectual, ci și în întreprinderi unde mașinile fac zgomot. Dacă nu se face acest lucru, atunci munca permanentă în zgomot prea puternic duce, nu numai la oboseală timpurie, ci se şi reflectă nefavorabil asupra sănătății.
Zgomotul permanent din timpul lucrului are o influență deosebit de vătămătoare asupra organului auzului. Prin aceasta se explică scăderea mai frecventă a acuității auditive la reprezentanții unor profesiuni, bunăoară la cazangii şi la cei care încearcă motoarele.
În întreprinderi trebuie să se lupte contra zgomotului. Pentru aceasta, în unele întreprinderi se pot înlocui procesele de producție, însoțite de zgomote puternice, cu altele lipsite de zgomot. Bunăoară, nituitul pneumatic se înlocuiește cu nituitul hidraulic sau cu sudura electrică.
Acolo unde nu se poate face acest lucru se construiesc cabine speciale care absorb zgomotul. Anumite părți ale maşinilor care constituie surse de zgomot se înlocuiesc cu piese care nu produc zgomot, uneori se izolează maşinile, care reprezintă surse de zgomot sau în secțiile cu surse de zgomot se fac pereți din materiale care absorb zgomotul sau nu-l transmit.
Este de dorit ca cei care lucrează într-o secție cu zgomot să se odihnească în pauză în linişte. Pentru aceasta, în unele întreprinderi, ca de exemplu în fabrica „Skorohod“ din Leningrad, s-au amenajat camere speciale, „liniştite“, pentru odihnă.