Vitaminele și prevenirea rahitismului la sugari

0
Vitaminele și prevenirea rahitismului la sugari
-Anunț-

Nevoile de vitamină C sunt acoperite la sugarii alimentați natural și în primele 3 luni de viață prin zarzavaturile și fructele crude din alimentația mamei, din polivitaminele pe care mama trebuie să le ia permanent. Sugarii vor primi începând de la 1 lună câte 50 mg vitamină C pe zi (1 comprimat mic de 0,05 grame sau 1 sfert de comprimat ,200″, de 200 mg), sfărâmată în puțin ceai, o dată pe zi (intre două mese) sau conținutul unei fiole de 2 ml la fiecare 3-4-(7) zile; această cantitate este necesară mai ales la cei care nu primesc sucuri de fructe sau numai o cantitate insuficientă din acestea.

Sucurile de fructe nu reprezintă propriu-zis un aliment de diversificare. Ele au fost introduse și recomandate sugarilor din primele luni de viață, alimentați artificial cu lapte de vacă, lapte praf obișnuit, care nu conține (aproape deloc) vitamina C. Formulele parțial adaptate și adaptate conțin cantitatea de vitamina C care acoperă nevoile zilnice ale sugarului. Sucul de fructe rămâne indicat la sugarii alimentați natural ai căror mame nu au în rație suficientă vitamină C; de asemenea cei alimentați artificial cu lapte praf obișnuit, cu lapte de vacă și care nu primesc regulat cantitatea de vita mină C necesară. Rămâne ca medicul să aprecieze dacă este indicat sucul de fructe, de la ce vârstă, care suc și cantitatea. Ca o indicație generală: sucurile de fructe și zarzavaturile pot fi introduse la sugarii sănătoși de la vârsta de 11,-2 luni. Cele mai bogate în vitamină C sunt sucurile de morcovi cruzi, de roșii, de mere, de portocale. Este admis că sucul de portocale administrat prea devreme nu este tolerat (colici, alergie); de aceea unii specialiști amină începerea lui după vârsta de 6 luni. Toleranța nu este identică la toți copiii și pentru oricare din aceste sucuri; unele din ele (ca cel de roșii) pot fi și periculoase, deoarece cu greu poate fi împiedicată contaminarea cu microbii care se pot găsi pe suprafața fructului crud. Vom începe treptat cu câte o jumătate de linguriță, eventual diluată la început cu apă zaharată, și vom crește treptat în 7-14 zile, până la 2-3 lingurițe pe zi de suc la sugari după 2-3 luni, circa 25-30 grame după 3 luni, circa 50 grame pe zi intre 4 și 6 luni. Sucurile de mere și de morcovi cruzi sunt de obicei bine tolerate și pot fi îndulcite cu puțin sirop de zahăr. Ele vor fi administrate proaspăt stoarse, o dată pe zi, intre două mese, de preferință cu lingurița. Aceste cantități (cu excepția citricelor) nu acoperă nevoile de vitamină C, prin urmare alimentația (dacă nu se folosește laptele parțial adaptat sau adaptat) trebuie suplimentată cu vitamină C.

Citește și:   Vărsăturile - Copilul bolnav

Prevenirea rahitismului, care face parte din marile imperative ale îngrijirii corecte a sugarului, se realizează potrivit indicațiilor medicului de circumscripție care urmărește sugarul. De maximă importanță sunt aportul suplimentar de vitamină D, igiena generală a camerei sugarului, plimbările afară la aer, expunerea corectă la soare, alimentația conform cerințelor sugarului. Administrarea preparatelor de vitamină D trebuie făcută strict după prescripție, deoarece depășirea dozelor necesare poate fi nocivă, iar profilaxia insuficientă produce rahitismul.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.