Vitamina C

0
vitamina C
-Anunț-

Vitamina C sau acidul ascorbic exercită o influentă pozitivă asupra metabolismului din organism, contribuic la o mai bună utilizare a proteinelor din hrană; ea este necesară
pentru mentinerea integritătii peretilor capilarelor. Vitamina C intretine metabolismul normal al colesterlului; de aceea, hrana, bogată in vitamină, contribuie la prevenirea aterosclerozei. S-a dovedit, în experiente făcute pe animale că sub influenta vitaminei C intensitatea formării anticorpilor creşte şi prin urmare se măreşte rezistenta organismului la infectii.

In sfirşit, vitamina C previne scorbutul, boală care la început se manifestă prin astenie (oboseală), hemoragii mici punctiforme, in piele şi tendintă la hemoragii ale gingiilor, iar mai tarziu duce la hemoragii în muşchişiorganele interne (in scorbut, hemoragiile survin în urma permeabilitătii şi fragilității crescute a peretilor capilarelor sanguine). In cazul insuficientei vitaminei C în organism, structura normală a tesutului osos şi a dintilor este tulburată.

Aceasta este actiunea favorabilă multilaterală a vitaminei C asupra organismului. De aceea trebuie să avem grijă ca în hrană să se găsească totdeauna o cantitate suficientă din această vitamină.

Sursele principale de vitamină C, din hrană, sînt legumele, zarzavaturile si unele fructe. O cantitate foarte mare de vitamină C se găseşte în măceş (mai ales în fructele de culoare
roşie închis), din care se recomandă să se prepare fierturi speciale, şi în coacăzele negre. Sant bogate în vitamina C: fragii, căpşunile, portocalele, lămaile, mandarinele, roşiile, varza (nu numai proaspătă, ci şi murată, dacă ea se conservă corect), mărarul, ceapa verde, verdeata de pătrunjel şi alte zarzavaturi proaspete, hreanul. In cartofi nu se găseşte prea multă vitamină C, dar cartoful ocupă un loc important în hrana zilnică şi de aceea reprezintă una din sursele principale de vitamină C din hrană. Vitamina C se găseşte in mere, mai ales în soiurile Antonovka si Titovka.

Citește și:   Pâinea şi pastele făinoase, crupele

In majoritatea produselor care contin vitamină C se găseşte şi vitamina P, care intensifică actiunca vitaminei C. De aceea, în cazul folosirii preparatelor de acid ascorbic nu trebuie să se renunte la produsele naturale, care contin vitamină C şi P.

Vitamina C este un compus chimic labil (puin stabil). Ea se distruge extrem de rapid în prezenta oxigenului din aer, in cazul încălzirii în mediu neutru sau alcalin. De accea, în urma prelucrării culinare a alimentelor, o parte din vitamina C de obicei se pierde. Vitamina C se distruge extrem de rapid chiar în prezenta unor cantităti foarte mici de metale grele fier şi cupru (bunăoară cand se fierbe hrana într-un vas de cupru cu spoiala uzată). La crarea culinară a hranei trebuie să se tină cont de toate acestea.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.