Utilizări
- Previne o formă de anemie. Ajută în depresie.
- Calmează durerile nervilor, amorteala și furnicăturile. Scade riscul bolilor de inimă. Poate fi de ajutor în caz de scleroză multiplă și de tiuit în urechi (tinitus).
Forme de prezentare
- Capsule
- Comprimate
Cu toate că această vitamină se găsește din abundență în majoritatea dietelor, după 50 de ani capacitatea de absorbție scade. Suplimentele ar putea fi de folos, căci și o carență moderată poate mări riscul bolilor de inimă, al depresiei și, se pare, al bolii Alzheimer.
Ce este
Vitamina B12, numită și cobalamină, a fost ultima vitamină descoperită. Spre sfârșitul anilor 1940, a fost identificată ca substanța din ficatul vițeilor ce vindecă anemia pernicioasă, o boală care poate fi fatală și care afectează în primul rând vârstnicii. Vitamina B12 este singura vitamină pe care corpul o înmagazinează în cantități mari, în special în ficat. Corpul absoarbe B12 printr-un proces foarte complicat: în prezența unei cantități suficiente de acid gastric, enzimele digestive extrag vitamina B12 din proteinele din alimente. Vitamina se combină apoi cu o substanță care se numește factor intrinsec (o proteină produsă de celulele pereților stomacali) înainte de a fi transportată spre intestinul subțire, unde este absorbită. Un nivel scăzut de acid gastric sau o cantitate neadecvată de factor intrinsec – ambele apărând odată cu vârsta – poate duce la deficiente. Oricum, având în vedere că organismul are rezerve bune de B12, poate să dureze câțiva ani până să apară o carență.
Cum acționează
Vitamina B12 este esențială pentru replicarea celulelor și este deosebit de importantă pentru producția globulelor roșii. Ea menține învelișul protector din jurul nervilor (mielina), ajută la transformarea hranei în energie și joacă un rol esențial în producerea ADN-ului și a ARN-ului, materialul genetic din celule.
Dozele moderat de ridicate de homocisteină, o substanță asemănătoare aminoacizilor, au fost asociate cu un risc crescut al bolilor de inimă. Împreună cu acidul folic, vitamina B₁₂ ajută organismul să prelucreze homocisteina, putând reduce astfel riscul. Vitamina B₁; are efecte benefice asupra nervilor, putând ajuta astfel la prevenirea unor probleme neurologice, ca și a amortelii și furnicăturilor legate adesea de diabet. Poate să joace un rol și în tratarea depresiei.
Beneficii suplimentare
Cercetările arată că un nivel scăzut de vitamina B12 este un lucru comun la cei care suferă de boala Alzheimer. Nu se știe dacă deficiența este un factor care declansează boala sau pur și simplu un rezultat al ei. În orice caz, nutrientul menține sistemul imunitar sănătos. Unele studii indică faptul că el prelungește intervalul de timp dintre infestarea cu virusul HIV și apariția SIDA. Alte cercetări arată că un consum adecvat de B12 poate ameliora reacția imună a persoanelor mai în vârstă. Datorită efectului său benefic asupra nervilor, vitamina B12 poate reduce tiuitul în urechi (tinitus). Ca parte componentă a mielinci, ea este valoroasă în tratarea sclerozei multiple, o boală care implică distrugerea acestui înveliș al nervilor.
Cât de mult vă trebuie
Cantitatea zilnică recomandată de vitamina B₁₂ este de 1,5 mcg pe zi la adulți. Suplimentele cu vitamina B₁₂ pot fi importante pentru vârstnici și vegetarieni (care nu consumă carne sau produse lactate).
Dacă luati prea putin
Printre simptomele carenței de vitamina B₁₂ se numără oboseala, depresia, amorțeala și furnicăturile în extremități produse de vătămarea nervilor, slăbiciunea musculară, confuzia și pierderea de memorie. Se poate ajunge la demență și la anemie pernicioasă, ambele fiind reversibile dacă sunt detectate la timp.
Nivelul vitaminei B₁₂ în sânge scade cu vârsta. Sunt pasibile de acest risc persoanele cu ulcer, boala lui Crohn sau alte tulburări gastrointestinale, la fel ca și cei care iau medicamente pentru epilepsie (anticonvulsive), indigestie cronică sau gută. Excesul de alcool împiedică, de asemenea, absorbția vitaminei B12.
Dacă luați prea mult
Surplusul de vitamina B₁₂ este ușor eliminat prin urină și nu se cunosc efecte secundare ca urmare a unor doze ridicate.
Mod de administrare
Dozaj
O doză generală de 1 000 mcg de vitamina B₁₂ pe zi poate fi folositoare pentru prevenirea bolilor cardiace, a anemiei pernicioase, a amorțelii și furnicăturilor, a tiuitului în urechi și a sclerozei multiple. Dacă sunteți deficienți în vitamina B12, pot fi necesare niște doze mai mari. Iar dacă nu produceți destul factor intrinsec, pot fi necesare injectii cu B₁₂ sau un spray nazal special; cereți-i medicului informații și îndrumări suplimentare.
Indicații de utilizare
Luati vitamina B12 o dată pe zi, de preferat dimineața, împreună cu 400 mcg de acid folic. Majoritatea multivitamine- lor conțin cel puțin doza recomandată de vitamina B₁₂ și de acid folic; suplimentele B complex au cantități mai mari.
Pentru cantități mai mari, căutați un supliment numai cu vitamina B12 sau cu B12 și acid folic. Dacă folosiți o formă sublinguală, absorbția este mai bună.
Alte surse
Alimentele animale sunt sursa cea mai bună de B12. Printre ele se numără organele, măruntaiele, drojdia de bere, stridiile, sardelele și alți pești, ouăle, carnea și brânza. Fulgii de cereale sunt de regulă fortificați și cu această vitamină.
Precauții
Dacă luați un supliment cu vitamina B₁₂ trebuie să luați și un supliment cu acid folic: un consum mare al unuia poate masca o deficiență a celuilalt.
Diagnosticul de anemie pernicioasă ar trebui pus de către un doctor și ar putea fi necesare analize regulate de sânge.
NU UITATI: Dacă suferiți de o boală, consultați medicul înainte de a lua suplimente.
Descoperiri recente
O cantitate suficientă de vitamina B₁₂ în corp poate încetini progresarea de la infestarea cu HIV la SIDA, conform unui studiu pe 310 bărbați HIV pozitivi. În medie, cei cu un nivel scăzut de vitamina B12 au dezvoltat SIDA în decurs de 4 ani de la începutul studiului, în comparație cu 8 ani la bărbații care aveau un nivel mai ridicat de vitamina B12.
Persoanele mai în vârstă cu un nivel moderat scăzut de vitamina B₁₂ s-ar putea să nu capete protecție suficientă de la un vaccin contra pneumonici. Într-un studiu pe 30 de persoane mai vârstnice, cele cu rezerve neadecvate de B₁₂ au produs după vaccinare mai puțini anticorpi la virusul care duce la pneumonie decât cele cu un nivel suficient de B12- Această reacție scăzută le-ar reduce capacitatea de a combate boala.
Informații și sfaturi
În jur de 20% din persoanele mai în vârstă pot avea o deficiență de vitamina B12 și majoritatea nu au nici un simptom. Odată cu vârsta, unii oameni se pot îmbolnăvi de gastrită atrofică, iar aceasta reduce producția acidului gastric. Fără suficient acid, corpul nu este apt să extragă vitamina B12 din proteinele din alimente. Totuși el este capabil să absoarbă destul B12 din suplimente și cereale fortificate, forme în care vitamina nu trebuie să fie extrasă din proteine.