
Vitamina A este necesară pentru mentinerea integrităi mucoaselor şi pielii, ca şi pentru vederea normală: rodopsina, pigmentul care se găseşte în retina ochiului, este un compus
chimic format din vitamină A şi o proteină.
In cazul insuficientei vitaminei A in hrană se observă uscăciunea pielii şi mucoaselor, uscăciunea corneei ochiului. Semnul initial al avitaminozei este pierderea capacitătii de a vedea la o lumină slabă; în amurg survine tulburarea numită ,,orbul găinilor”.
Sursele de vitamină A sant: ficatul de vită, untul, frişca, smantina, brînzeturile grase, gălbenuşul de ou.
In legume şi unele fructe se găseşte carotenul, care în organismul omului se poate transforma în vitamină A. Caroten mult se găseşte in morcovi, roşii coapte, ceapă verde,
spanac, verdeată de pătrunjel, mărar, caise, fructele roşii ale măcieşului, scoruşe.