Omul s-a străduit din timpuri indepărtate să studieze natura înconjuratoare. Datorită realizărilor științei şi tehnicii, el a reuşit nu numai să o cunoască, ci să o și supună într-o mare masură. Astfel, de exemplu, studiul electricității a dat posibilitatea să
se utilizeze pe scară largă energia electrică în producție şi în viața de toate zilele.
În prezent noi putem cerceta adâncimile pământului şi datorită acestui fapt putem utiliza mai bine bogațiile minerale care se găsesc acolo.
Vapoare gigantice brăzdează mările și oceanele, avioanele înving spațiile aeriene. Undele radiofonice poartă vocea omenească pe tot globul pământesc. În ultimii ani s-au deschis perspective uriașe în fața ştiinței, prin faptul că s-a reuşit să se studieze structura atomului şi sa se utilizeze energia atomică. De curând a fost facut încă un pas mare pe drumul cunoaşterii și supunerii naturii: savanții, inginerii și muncitorii au reuşit, pentru prima data în istoria științei, să creeze sateliți artificiali ai pământului și să lanseze o rachetă cosmică, care a devenit a 10-a planetă a sistemului solar.
Dar omul se străduieşte să cunoască nu numai lumea înconjurătoare, el vrea şi trebuie să ştie cum e alcătuit şi functionează propriul său corp. Acest lucru e necesar oamenilor, nu numai pentru a-şi satisface dorința lor de a cunoaşte; cunoaşterea anatomiei şi fiziologiei sunt necesare pentru întărirea sănătătii, pentru prevenirea şi tratarea bolilor. Fără aceste cunoştințe, omenirea nu ar fi putut învinge variola, ciuma şi o serie de alte boli, de care mureau înainte milioane de oameni.
Desigur, nu se poate da pe scurt o descriere completă a tuturor proceselor complexe care au loc în organismul omenesc. De altfel, majoritatea cititorilor îşi mai amintesc de cursul de anatomie şi fiziologie pe care l-au studiat în şcoala medie. Aici vom vorbi numai despre unele fapte şi reguli care se referă la principalele sisteme şi organe ale corpului omenesc. În expunerea diverselor probleme vom sublinia acele aspecte ale lor care vor ajuta cititorului să inteleagă baza ştiintifică a recomandarilor sfaturilor igienice date in paginile acestui blog.
Foto: Freepik