Vita de vie cultivată pe lîngă casă poate da producții între 4 și 30 kg struguri la butuc în funcție de soi, modul de cultură și lucrările de îngrijire. Strugurii se pot valorifica în stare proaspătă îndată după recoltare și după păstrare, sau prin prelucrare în diferite produse: must, vin, suc, stafide, dulceturi.
Recoltatul strugurilor. Intrucît sortimentul cuprinde soiuri cu coacere eșalonată și recoltatul trebuie efectuat eșalonat.
Strugurii de masă se culeg la maturitatea de consum care se stabilește în mod practic urmărind schimbarea gustului, aspectului, culorii, aromei boabelor. La recoltare zahărul și aciditatea imprimă strugurilor gustul plăcut.
Culesul strugurilor se execută pe timp frumos, cu ajutorul foarfecilor sau bricegelor tinînd ciorchinele de peduncul fără a șterge bruma de pe boabe. După recoltare strugurii se cizelează înlăturînd boabele stricate, plesnite sau mai mici, apoi se așază în lădite căptușite cu hîrtie albă și se țin la loc umbrit pînă ce sînt transportați la locul de desfacere.
Strugurii pentru vin se recoltează la maturitatea deplină, separat cei albi de cei negri și se pun în vase de lemn, emailate sau din material plastic.
Păstrarea strugurilor. Strugurii cu coacere tîrzie pot fi păstrați peste iarnă în camere reci, beciuri, cămări, pe rafturi sau în lădițe, la întuneric, însă cu posibilități de aerisire.
În scopul păstrării se aleg struguri sănătoși, se cizelează și se așază în lăzi peste două foi de hîrtie între care s-a presărat metabisulfit de potasiu. Se recomandă ca temperatura în timpul păstrării să se mențină între 0 și 1°C, iar umiditatea să fie de 800% fiind asigurată prin stropiri cu apă.
Camerele de păstrare se dezinfectează cu bioxid de sulf, la început în fiecare săptămînă apoi la două săptămîni. În ladite, strugurii se pot păstra în rînduri alternînd cu rumeguș dezinfectat cu soluție de piatră vânătă apoi uscat.
Strugurii se mai pot pastra pe grătare din nuiele sau sipci de lemn, așezați pe un singur rînd, O altă metodă de păstrare cu rezultate bune constă
în aceea că strugurii se recoltează cu porțiuni de coardă care la un capăt se parafinează, iar celălalt se introduce Într-un borcan cu apă astupat cu vată. Cu porțiuni de coardă sau fără, strugurii se mai pot păstra atîrnați pe stinghii la distanță unul de altul.
Image by jcomp on Freepik