Vaginita, Metrita și Anexita – Bolile aparatului genital la femeie

0
Vaginita, Metrita și Anexita - Bolile aparatului genital la femeie
-Anunț-

Inflamația organelor genitale feminine ocupă locul cel mai important in patologia feminină. Date de germenii cei mai diverși (gonococ, stafilococ, streptococ, diverși bacili, ciuperci și paraziți), favorizate de o igienă criticabilă, de constipație, de excesele sexuale, de abuzurile în întreruperea sarcinii, ca și de tulburările hormonale, inflamațiile aparatului genital feminin pot interesa fie un segment (vagin, uter, trompe) fie mai multe. In raport cu localizarea, inflamațiile pot fi vaginite (inflamația vaginului), metrite (inflamația uterului) și anexite inflamația trompelor și a ovarelor).

Vaginitele

Sunt de obicei însoțite și de inflamația vulvei (vulvo-vaginite). Cauza este infecțioasă și se datorește fie germenilor banali, fie gonococului, fie parazitului tricomonas, sau unor micoze (ciuperci). Formele clinice variază cu germenul care le produce. In general se manifestă prin usturime și dureri intensificate de urinat și de raporturi sexuale. Uneori se instalează și mâncărimi violente.

În infecțiile cu trichomonas secreția vaginală este spumoasă, aerată, de culoare galben-verzuie; in infecțiile micotice (cea mai frecventă este infecția cu „oidium albicans“) secreția vaginală este groasă, grunjoasă, iar ca simptomatologie predomină senzația de mâncărime.

Tratamentul este în funcție de germenul care a dat infecția și se execută numai la indicațiile medicului, după un prealabil examen de laborator al secreției vaginale.

Tratamentul vaginitei, indiferent de cauza care a provocat-o, trebuie aplicat ambilor parteneri, deoarece bărbatul, aparent sănătos, este in realitate purtător de parazit și poate reinfecta femeia.

Tratamentul constă în administrarea pe gură a medicamentelor specifice la ambii soți; femeia însă trebuie să facă și un tratament local cu ovule și irigații vaginale. În perioada tratamentului este obligatorie abstinența sexuală. Uneori pentru o vindecare sigură este necesară repetarea tratamentului.

Citește și:   Avortul - Întreruperea sarcinii

Întrebuințarea de medicamente în irigații vaginale fără indicații precise poate să agraveze boala și să dea complicații. Pentru prevenirea vaginitelor este obligatorie respectarea riguroasă a regulilor de igienă intimă și a vieții sexuale. Raporturile sexuale întâmplătoare, cu persoane necunoscute, de cele mai multe ori se plătesc prea scump.

Metrita

Metrita, inflamația uterului, poate fi localizată la colul uterin (metrita cervicală sau cervicita) sau la corpul uterin. Metritele cervicale sunt destul de frecvente și se manifestă prin scurgere abundentă, cu aspect vâscos sau muco-purulent, datorită infectării glandelor colului uterin. In metrita cervicală se mai pot produce eroziuni în jurul orificiului colului uterin sau chiar adevărate răni care sângerează ușor. Atât tuberculoza colului uterin, cât și cancerul se manifestă sub aspecte asemănătoare. De aceea, la apariția acestor semne nu mai are rost să se amine consultarea medicului, care de la caz la caz, face un examen colposcopic, iar in cazuri dubioase, o biopsie. Diagnosticul odată precizat, trebuie urmat fără abatere tratamentul corespunzător (aplicarea de ovule și pansament pe col, diatermocoagularea, adică distrugerea cu ajutorul curenților electrici de înaltă frecvență a mucoasei bolnave sau tratamentul chirurgical, care constă în extirparea colului uterin).

Apariția cervicitelor este favorizată de dilatarea repetată a colului uterin pentru chiuretaje și de întrebuințarea substanțelor iritante pentru spălături vaginale. Deoarece am văzut că există riscul ca cervicita să se transforme în unele cazuri in cancer de col, este absolut necesar ca normele de igienă sexuală despre care s-a vorbit până acum să se bucure de cea mai înaltă prețuire.

In ultimii ani s-a generalizat și în țara noastră examenul citologic (metoda Babeș-Papanicolau), în toate colectivitățile de femei. Acest examen simplu s-a dovedit a fi foarte eficace in depistarea precoce a cancerului uterin.

Citește și:   Tratamentul Bolilor aparatului genital

De aceea, in interesul propriei lor sănătăți, femeile trebuie să se prezinte cu încredere la examenele ginecologice care se organizează periodic in toate întreprinderile.

Anexitele

Anexitele, inflamații ale trompelor și ovarelor, se mai numesc și salpingo-ovarite sau metroanexite, deoarece de cele mai multe ori inflamația interesează în grade diferite atât uterul, cât și trompele cu ovarele. Leziunile predominante sunt de obicei la trompă (salpinge), ovarul fiind mai rar și în mai mică măsură atins de procesul inflamator. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, însă mai accentuate într-o parte.

Simptomatologia bolilor aparatului genital la femeie se caracterizează in formele acute prin dureri in abdomen și regiunea șalelor, febră, secreție vaginală abundentă sau pierderi de sânge. Intensitatea durerilor este variabilă: uneori sunt surde, alteori violente și exagerate de eforturi de urinare, de scaun etc. Tratamentul, care constă în administrarea de antibiotice, calmante, vitaminoterapie, repaus la pat, poate duce la vindecare.

Atunci când vindecarea întârzie, trebuie văzut dacă tratamentul prescris de medic este urmat conștiincios, dacă se aplică indicațiile igienice ajutătoare, dacă organismul este pus in repausul necesar refacerii organelor in suferință.

Nici în acest domeniu medicamentele singure nu pot să ducă la rezolvare deplină, nu pot să facă minuni. Dacă miza pusă pe medicamente este prea mare, vindecările care survin nu sunt depline, survin recidive frecvente, apar mici complicații și, treptat, boala se cronicizează.

Anexita cronică se caracterizează prin dureri persistente in bazin, uni sau bilaterale, accentuate de frig, oboseală, menstruație.

Raporturile sexuale, dureroase și ele, încep să fie evitate. Deseori apar tulburări menstruale. Sterilitatea este una din urmările frecvente ale inflamațiilor genitale cronice. Tratamentul formelor cronice fiind mai dificil și de lungă durată, trebuie luate toate măsurile pentru a se evita îmbolnăvirea acută, iar când aceasta are loc, trebuie tratată cu toată grija până la completa ei vindecare.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.