Urzica (Urtica dioica)

2
Urzica (Urtica dioica)
-Anunț-

Un medic a arătat odată într-un discurs la radio că urzica de-pădure leac pe care le avem. Deci dacă oamenii ar ști ce efect tămăduitor are, n-ar mai cultiva decât urzici. Din păcate sunt foarte puțini cei care cunosc acest lucru.

Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina și frunzele și terminând cu florile. Încă din antichitate se bucura de multă apreciere. Albrecht Dürer (1471-1528) a pictat un înger care zboară către tronul Atotputernicului ținând urzica în mână. Preotul elvețian Künzle arată în scrierile sale că urzica ar fi fost distrusă de mult dacă nu s-ar fi autoapărat urzicând; insectele și alte animale ar fi făcut-o de mult să dispară.

Am putut sfătui odată pe o mamă a șapte copii, care de la ultima naștere tot făcea eczeme, să bea ceai de urzici. În scurt timp acestea au dispărut, la fel și durerile de cap care o chinuiau și ele tot de-atunci încoace. Întrucât urzica ajută în cazuri de nisip la rinichi și în urină, iar eu am presupus că femeia ar avea după ultima naștere probleme cu rinichii, am sfătuit-o să bea acest ceai. Mână în mână cu bolile renale merg adesea durerile puternice de cap. În scurt timp au dispărut atât eczema cât și migrenele. Eczemele, având de cele mai multe ori o cauză internă, trebuie tratate din interior cu plante care curăță sângele.

Urzica este cea mai bună plantă de leac depurativă și hematopoietică. Având și o influență pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zahărului din sânge). El vindecă și bolile și inflamațiile căilor urinare, precum și retenția urinară patologică. Având în același timp și efect ușor laxativ, este recomandabil mai cu seamă pentru o cură de primăvară.

De când am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cură de patru săptămâni cu ceai de urzici, primăvara din plantele tinere și toamna după otavă, când răsar iarăși fire tinere pretutindeni. Beau dimineața pe stomacul gol 1 ceașcă, 1/2 oră înainte de micul dejun și 1-2 cești pe parcursul zilei, înghițitură cu înghițitură. Și ceaiul dinaintea micului dejun trebuie băut în înghițituri mici, pentru a-I mări efectul. După o astfel de cură de ceai mă simt extraordinar de bine și am de fiecare dată senzația că pot realiza de trei ori mai multe lucruri ca până atunci. Familia mea și cu mine n-avem nevoie de ani de zile de medicamente, iar eu mă simt plină de mobilitate și tinerețe. De altfel, ceaiul nu-i deloc rău la gust. Se bea fără zahăr. Cei sensibili pot însă adăuga ceva mușețel sau mentă pentru îmbunătățirea gustului. În medicina populară, cura cu ceaiul de urzici este propusă pe o durată de mai multe săptămâni în afecțiunile hepatice, biliare și splenice (chiar în cazul tumorii la splină), la secreții abundente ale stomacului și aparatului respirator, la crampele și ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale și bolile de piept. Pentru a menține valoroasele substanțe active, ceaiul se prepară doar prin opărire. Ca mijloc profilactic însă, se bea o singură ceașcă cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor și în viroze și infecții bacteriene.

De la o anumită vârstă încolo se diminuează cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stări de oboseală, chiar epuizare, omul se simte bătrân și cu mai puțină putere de muncă. În acest caz, urzica proaspătă, care conține fier, poate fi folosită cu mare succes. Ea ne ajută să depășim acest punct critic. După o cură de urzici ne simțim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia și puterea de mișcare revin, renaștem și înflorim vizibil.

O tânără femeie din Urfahr a venit odată la mine, anemică, bolnavă de stomac și veziculă biliară. Ca fenomen secundar permanent manifesta dureri puternice de cap. Am sfătuit-o să recurgă la ceaiul de urzici. După un timp am întâlnit-o din nou în mod întâmplător. Radiind de fericire, mi-a povestit ce repede o ajutase urzica. Întreaga ei familie s-a îndreptat de atunci spre această plantă medicinală.

Citește și:   Ciuboțica cucului (Primula officinalis - P. veris)

În hidropizii, urzica ajută prin extragerea puternică a apei din țesuturi și cavitățile naturale ale corpului. Datorită substanțelor sale active hematopoietice, este de folos si în cloroze, anemii și alte boli grave ale sângelui. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes și contra leucemiei. Celor ce suferă de orice fel de alergie (și guturaiul de fân intră aici), le recomand să bea ceai de urzici o perioadă mai îndelungată.

Urzica anihilează predispoziția la răceli și combate afecțiunile artritice și reumatice. O doamnă din Eichstätt a stat timp de trei ani sub tratament medical, având sciatică și dureri puternice. În decursul a jumătate de an a scăpat de dureri, după ce a făcut 6 băi complete de urzici cu câte 200 grame de plante.

Cu câtva timp în urmă am făcut cunoștință cu o femeie de circa 50 de ani care trebuia să poarte perucă din cauza părului foarte rar. I s-ar fi distrus astfel și ultimele rădăcini de păr. Am sfătuit-o să se spele pe cap cu infuzie de urzici proaspete și suplimentar cu infuzie din rădăcini de urzici. Mi-a urmat sfatul și s-a putut vedea pe săptămână ce trecea cum părul s-a regenerat, începând să crească și să se îndesească din nou. Foarte binefăcătoare pentru orice păr este tinctura de urzică, pe care ne-o putem face singuri din rădăcini de urzici scoase din pământ primăvara sau toamna. Eu însămi îmi masez zilnic pielea capului cu această tinctură, pe care o iau cu mine chiar și în excursii sau când călătoresc ca să țin prelegeri. Efectul este evident: pielea capului n-are mătreață; părul este des și mătăsos, cu un luciu frumos.

Urzica ajută excelent și în arterită. Mulți oameni suferind de această boală ar putea să scape de o amputare de picior dacă ar face la timp băi de picioare cu rădăcini de urzici (a se vedea „Moduri de folosire”).

Orice spasm, indiferent de unde provine, induce tulburări ale irigației sangvine. În această situație se recomandă spălăturile și băile cu infuzie de urzici. Același lucru este valabil și în cazul special al stenozei mitrale. Se apleacă bustul deasupra căzii, se spală regiunea inimii cu infuzie călduță de urzici, masând ușor în același timp.

O femeie din Bavaria în vârstă de 51 de ani a suferit timp de 28 de ani de pe urma unei fistule. Profesorul consultat a considerat o operație ca fiind problematică, întrucât fistula era plasată pe obraz, pe osul molar. În anul 1978, această femeie neferecată s-a adresat unui tămăduitor, care i-a arătat mai ales foarte multă înțelegere. l-a prescris alimentație vegetariană cu fructe și legume crude și gimnastică respiratorie. Starea ei a devenit mai suportabilă, fără a fi însă vorba de o însănătoșire. În mai 1979, a început să adune primele urzici proaspete, bând zilnic 3 cești cu ceai amestecate de fiecare dată cu 1 linguriță de bitter suedez. A scris: „După exact 14 zile, fistula mea din obraz se vindecase și nu mai aveam nici o durere. Și așa a rămas până azi” (28.11.1979).

Aud tot mereu cu bucurie despre cât de mulți oameni au cunoscut și simțit asupra propriului lor organism puterea lecuitoare a urzicii. Astfel, mi-a scris de curând o femeie că luni de-a rândul a băut zilnic ceai de urzici. Nu numai că a scăpat de orice senzație de oboseală, de epuizare, în ciuda muncii grele de zi cu zi, dar i-a dispărut și o bătătură purulentă, care îi pricinuise niște dureri ce se întindeau până în coapsă, de care n-avusese însă timp să se îngrijească din cauza muncii excesiv de împovărătoare; la fel și o ciupercă la unghii, la a cărei îndepărtare prin operație nu se putea decide. Da, așa poate ajuta buna urzică depurativă și hematopoetică, pe care oricât aș recomanda-o, tot n-ar fi suficient. O altă femeie mi-a scris că urzica a vinde- cat-o de o eczemă care o chinuise ani de zile. Astfel de scrisori sunt raze de lumină în viața mea. Ele-mi arată că ne putem baza pe bunele noastre plante de leac, oriunde le-am folosi.

Citește și:   Abrus precatorius

Odată a venit la mine, plângând, un bărbat mai vârstnic. Cu trei ani în urmă se îmbolnăvise de gripă. De atunci, urina sa era maro închis și suferea de niște dureri de cap insuportabile. Nu i-au folosit nici numeroasele medicamente administrate, nici injecțiile. Dimpotrivă, migrenele au devenit tot mai acute, încât omul era în pragul sinuciderii. I-am dat curaj, îndrumându-l spre urzicile proaspete. Urma să bea 21/2 litri de ceai, repartizați pe parcursul întregii zile. După patru zile m-a anunțat telefonic că durerile de cap îi trecuseră total. Ceva mai târziu mi-a transmis printr-o femeie că se simte mai bine acum decât înaintea gripei. Folosiți și dumneavoastră urzicile proaspete, tinere, în special primăvara, și faceți cu ele o cură depurativă! Vă veți minuna de efectul lor binefăcător.

O călugăriță din ordinul Elisabetinelor din Klagenfurt mi-a urmat, de asemenea, sfaturile și s-a mirat de rezultatul obținut. Pete, care nu voiau să se vindece, apărute în regiunea abdominală și lombară și însoțite de mâncărimi puternice, au dispărut în timpul cel mai scurt, datorită ceaiului de urzici și a unei diete pentru ficat. Și la alt caz asemănător ajutase rapid ceaiul de urzici.

Dintr-o scrisoare din Dellach în Kärnten aleg următoarele rânduri: „Vă mulțumesc din toată inima și Dumnezeu să vă aibă în pază pentru ajutorul inestimabil de care am avut parte datorită sfaturilor dumneavoastră. În decursul bolii mele care a durat 19 ani am fost internată prin toată Austria în multe clinici de neurologie. Nici un medic nu mi-a putut spune ce am de fapt, darmite să-mi fie de vreun folos. O săptămână întreagă am băut ceai de urzici și ca printr-o minune boala a trecut de parcă nici n-aș fi avut-o vreodată.” Din faptele menționate reiese cât de repede ne pot ajuta plantele noastre medicinale. Este adevărat că aici nu este suficientă o ceașcă pe zi, ci, în bolile grave, trebuie să se bea minimum 2 litri în timpul zilei, în înghițituri mici.

Un om de afaceri mi-a povestit că-și ia în excursii și călătorii de afaceri ceai de urzici într-un termos, căci se încrede orbește în performanțele sale și în ajutorul său. Nu numai că-ți taie cel mai bine setea, dar te și înviorează și-ți alungă orice oboseală.

Încă o indicație deosebită: în sciatici, lumbago, nevrite la brațe și picioare, se freacă foarte ușor locurile dureroase cu o urzică proaspătă. La sciatică, de exemplu, se atinge foarte încet piciorul cu planta proaspătă, începând de la gleznă, pe partea exterioară până la șold, iar pornind de aici, de-a lungul părții interioare a piciorului până la călcâi. Acest lucru este repetat de 2 ori, iar în încheiere se trece urzica de la șold în jos peste șezut. Se procedează la fel și cu alte porțiuni afectate. La urmă se pudrează pielea pe locurile respective.

Nu trebuie oare să mulțumim Domnului pentru îndurarea LUI de a ne fi dăruit o atât de miraculoasă plantă medicinală? În viața lor trăită rapid, oamenii trec pe lângă ea nepăsător, preferând să recurgă la calmante și sedative, care sunt luate excesiv. Dar adesea nu pot ajuta în mod real decât bunele noastre plante de leac, căzute din păcate în uitare.

În final aș vrea să mai adaug o întâmplare care m-a impresionat în mod deosebit. În orășelul nostru am făcut cunoștință cu o bătrână care mi-a povestit că medicul constatase că are tumori canceroase la stomac. Nu se putea decide să se opereze din cauza vârstei înaintate. Atunci cineva a sfătuit-o să bea ceai de urzici. Când s-a dus la medic după un timp, acesta a întrebat-o mirat: „V-ați operat? Dar nu se vede nici o cicatrice!” Excrescențele dispăruseră complet și femeia a mai putut beneficia de un amurg sănătos al vieții. Nu trebuie să ajungem atât de departe. Niciodată nu se poate forma ceva malign, dacă pe lângă faptul că o prețuim pe buna noastră urzică, îi asimilăm puterea minunată, în intervale regulate de timp, sub forma ceaiului.

Citește și:   Plante medicinale în combaterea insomniei și tulburărilor de somn

Încă un sfat bun: Începeți chiar astăzi o cură de urzici. Planta uscată o găsiți în orice magazin specializat. Invitați plantele noastre medicinale iar în casă! Echipați-vă primăvara cu foarfece și mănuși și ieșiți la aer liber, în natura lui Dumnezeu! Este o mare plăcere să culegi urzicile singur, sub cerul liber al Domnului! Cu cât sunt utilizate mai proaspete, cu atât mai mare este, conform experienței, reușita curativă. Gândiți-vă atunci și la o provizie pentru iarnă, în vederea căreia ar fi cel mai bine să culegeți urzicile de luna mai. Bucurați-vă să puteți face astfel singuri ceva în folosul sănătății dumneavoastră!

Un cititor din Westfalen scrie: “Vecinul meu utilizează urzica și pentru stârpirea in- sectelor și a dăunătorilor din grădina sa. Pune o cantitate mai mare de urzici într-un recipient cu apă, care are în jur de 300 litri (dar se poate muia și o cantitate mai mică) și lasă urzicile la macerat înăuntru ceva mai mult timp. Cu această apă de urzici își udă apoi tot mereu plantele, pe care le poate avea astfel fără dăunători, fără a întrebuința substanțe chimice. Nici în morcovi nu mai intră atunci viermii!”

Pe de altă parte, există azi unii agricultori care stropesc cu diferite soluții pentru stârpirea buruienilor urzicile care cresc pe margini curate, înverzite de păduri și câmpii, departe de șosele și alte medii poluante. Otrăvurile nocive pentru om ajung deci până în colțurile neatinse ale pădurilor. Nici nu se gândesc aceste persoane că distrug astfel, simultan, păsări și insecte. Mulți țărani nu-și mai găsesc timp pentru a cosi urzicile cu secera. Cât de orbi am devenit noi, oamenii!

MODURI DE FOLOSIRE

Infuzie: A se folosi 1 linguriță (cu vârf) la 1/4 litru de apă; a se opări doar și a se lăsa să „tragă” puțin.

Tinctură de urzică: Rădăcinile, scoase din pământ primăvara sau toamna, sunt spălate cu o perie și tăiate mărunt. Se umple cu ele o sticlă până la gât. Se toarnă deasupra rachiu de secară de 38-40% și se lasă să stea 14 zile la loc călduros.

Băi de picioare: Câte 2 mâini pline de rădăcini bine spălate și periate și de urzici proaspete (tulpină și flori) se lasă peste noapte în 5 litri apă și se încălzesc a doua zi până dau în clocot. Se introduc picioarele în baia făcută cât de fierbinte se suportă și se țin 10 minute. Urzicile rămân în apă în timpul băii Această baie de picioare poate fi folosită încă de 2-3 ori, dacă este reîncălzită.

Spălat pe cap: De 4-5 ori câte 2 mâini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun într-o oală de 5 litri cu apă rece și se încălzesc încet, pe foc mic, până la fierbere. Se trage oala deoparte și se lasă să stea 5 minute. Dacă se folosesc rădăcini de urzici, se pun 2 mâini pline de rădăcini să stea peste noapte în apă rece, se încălzește totul a doua zi până dă în clocot și se lasă să stea 10 minute. Pentru spălatul pe cap ar trebui întrebuințat în acest caz săpun medicinal.

Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik

- Anunț -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.