Urzica moartă galbenă (Lamium galeobdolon)

1
Urzica moartă galbenă (Lamium galeobdolon) gălbiniță, sugel-galben, urzică-galbenă, urzică-moartă, zebrea
-Anunț-

Această plantă poartă și numele de gălbiniță, sugel-galben, urzică-galbenă, urzică-moartă, zebrea. Ea crește în păduri umede și șanțuri, sub tufișuri, lângă garduri și garduri vii, printre dărâmături, pe locuri umede, umbroase și pretutindeni unde se întâlnește și urzica. Înflorește în lunile aprilie și mai, iar în zonele muntoase chiar și mai târziu. Rizomul vivace (care trăiește mai mult de un an) formează tulpini verticale, înalte de până la 50 centimetri, frunzele sunt dispuse încrucișat în serii la niveluri diferite, având forma unui ou și sunt crețe, florile stau într-un verticil fals la subsuoara frunzei. Se colectează frunzele și florile.

Ca și urzica-moartă-galbenă, urzica-moartă-albă (Lamium album) – purtând în limbaj popular și numele de fața-miței, mierea-ursului-cu-flori-bălăi, sugel-alb, urzică-albă, urzică-creață, urzica- moartă – este și ea o plantă medicinală remarcabilă. Ea înflorește ca buruiană din mai până în octombrie pe drumuri, printre dărâmături și terasamente de cale ferată. Se culeg și frunzele, însă în primul rând florile. Ceaiul preparat din ele ajută în bolile grele ale organelor pelviene și în tulburările și durerile menstruale, dacă se iau 2 cești pe parcursul zilei. Are și efect depurativ, combate insomnia pe bază nervoasă și este un remediu eficace în cele mai diferite maladii ale femeilor. Femeile cu veșnice afecțiuni ale organelor pelviene și fetele tinere ar trebui să aprecieze mult acest ceai.

Florile și frunzele urzicii-moarte-galbene se folosesc în maladii asemănătoare, mai ales în retenție urinară, boli ale căilor urinare, usturimi la urinat, boli renale grave și anasarcă. Florile sunt indicate în tulburări digestive, scrofuloză și erupții cutanate. În acest scop se bea o cană cu ceai dimineața. Contra ulcerațiilor și a varicelor ajută compresele cu infuzie.

Citește și:   Detoxifierea organismului cu ajutorul plantelor medicinale: mit sau realitate?

Urzica moartă galbenă este recomandată împotriva paraliziei vezicale la oamenii bătrâni, în răcelile vezicii urinare și în nefrite. O baie de șezut cu adaos de urzică- moartă-galbenă este deosebit de binefăcătoare.

În scleroză renală incurabilă, irigare renală și racordare la rinichi artificial, urzica-moartă-galbenă, amestecată în părți egale cu drăgaică și splinuță, aduce rezultatelor lecuitoare dintre cele mai bune. Dacă nu poate fi procurată urzica-moartă-galbenă, atunci se poate adăuga și urzică-moartă-albă.

MODURI DE FOLOSIRE

Infuzie: 1 linguriță (cu vârf) la 1/4 litru de apă – a se opări doar, a se lăsa puțin în repaos.

Comprese: 3 lingurițe (cu vârf) la 1/2 litru de apă – a se opări, a se lăsa puțin în repaos. A se umezi cârpe cu infuzie și a se aplica astfel comprese calde.

Adaos la baia de șezut: A se vedea „Băi de șezut” la „Partea generală” (se folosește întreaga plantă!).ot

Amestec de ceaiuri: A se amesteca urzică-moartă-galbenă, drăgaică și splinuță în părți egale. A se opări 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec cu 1/4 litru de apă. A se lăsa să stea puțin.

Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik

- Anunț -

1 COMENTARIU

  1. […] 1. Dr. Daniela Troia, Urzica moartă, remediu din farmacia primăverii, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/urzica-moarta-remediu-din-farmacia-primaverii-162081.html 2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Urzica moartă, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, pp. 179-181 3. Cartea Sănătății, Urzica moartă galbenă (Lamium galeobdolon): https://www.carteasanatatii.ro/urzica-moarta-galbena-lamium-galeobdolon/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.