Sunt manifestări frecvente, care cel mai adesea se asociază în timp și care au cauze comune.
Urticaria
Este o erupție cutanată caracterizată prin eritem (roșeață), macule (pete), papule (elemente reliefate), prurit, cu evoluție fugace și care nu lasă în general urme. Având cauze diferite, în funcție de acestea și de mediatorii declanșatori, urticaria îmbracă totodată forme particulare de manifestare.
Astfel sunt descrise: urticaria colinergică manifestată prin macropapule de 1-2 mm, foarte pruriginoasă, declanșată de exercițiul fizic, expunerea la cald; urticaria histaminică, declanșată la emoții, frig, scărpinare, infestări parazitare etc.; urticaria lineară cu apariție brutală după atingere și scărpinare; urticaria de mografică tardivă, posttraumatică sau persistentă; urticaria pigmentară (mastocitară), extrem de pruriginoasă, cu leziuni persistente, pigmentate cafeniu; în sfârșit, urticaria peptonică sau gigantică.
Foarte zgomotoasă, cu evoluție fie continuă, fie intermitentă, urticaria necesită o investigație complexă și imunoalergică (cu toate că factorul imunologic este pus în evidență doar în 15-20% din cazuri).
Alergenii posibili inductori ai fenomenelor urticariene sunt alimentari (trofalergeni), medicamentoși, inhalanți, parazitari, micotici, microbieni.
Toți acești factori se interferează dinamic cu inductori neimunologici ai eliberării de mediatori, ca factorii psihici, factori fizici, infecții, unele parazitoze.
Angioedemul
Spre deosebire de urticarie, angioedemul este nepruriginos, leziunea este mai persistentă (1-4 zile), dezvoltându-se preferențial în zonele cu țesut lax. Are culoare albă și este asimetric. Intensitatea, ca și localizarea pe mucoase (faringo-laringiană, tubul digestiv inferior), determină semne deosebite, a căror gravitate poate să ajungă până la stare asfixică sau tabloul de abdomen acut.
O formă specială de angioedem este forma familială sau angioedemul ereditar, manifestat la vârstă tânără cu evoluție severă, cu repetiții, datorat nu unui fenomen de sensibilizare, ci unei deficiențe imunitare nespecifice.
Am menționat această formă pentru severitatea evoluției, care impune o intervenție rapidă, având în vedere localizarea frecventă la laringe. Angioedemul ereditar cedează parțial la medicație antihistaminică și cortizon, dar se atenuează la administrarea acidului epsilon-amino-caproic și, cel mai mult, după microtransfuzii de plasmă proaspătă (singura care conține și substituie factorul deficitar).