Fiecare individ ar trebui să știe în prezent care sunt principalele probleme de sănătate caracteristice secolului, care sunt tendințele morbide și bolile predominante, sau cum spun medicii, prioritatea. Există, desigur, o particularitate patologică a fiecărui secol, deci și a timpului în care trăim.
În mare parte cunoașterea și controlul acestor probleme de sănătate și de boală sunt în funcție de progresul tehnic-științific actual și de condițiile economic-sociale ale fiecărei țări, de sistemul său de organizare a ocrotirii sănătății și a asigurării asistenței medicale.
Multe depind însă și de modul de viață, de cultura medicală a populației, cum ne menajăm sănătatea, cum ne hrănim, de igiena muncii fizice și psihice, de modul cum ne odihnim și ne organizăm timpul liber, de modul cum trăim și respectăm mediul ambiant. Există factori nocivi care țin și de unele aspecte ale Vieții moderne: sedentarismul, recurgerea la o hrană abundentă și prea mult rafinată, obezitatea, abuzul de medicamente (patologia medicamentoasă), accidentele de circulație, suferințele create de zgomotul citadin, poluarea aerului în orașe, adaptarea insuficientă la condițiile vieții urbane, fumatul tutunului, abuzul de băuturi alcoolice.
Iată exemple de condițiile nocive pentru sănătate, de factorii de risc, caracteristici epocii actuale. Spunea un mare cardiolog scandinav: „experiența a arătat că homo sapiens nu este totdeauna o creatură rațională și nu se lasă ușor lipsit de dorința sa și de plăceri, chiar când acestea constituie o amenințare pentru sănătatea sa”.
De aici se nasc marile probleme de sănătate și anume patologia actuală predominantă a secolului: bolile cardiovasculare, tumorile, accidentele, bolile de nutriție și digestie, bolile psihice, patologia prin medicamente, bolile reumatice, bolile alergice, alcoolismul, tabagismul, bolile infecțioase etc.
Cunoașterea acestui „inventar patologic” va rezulta și din capitolele următoare, dar mai ales trebuie să fie reținute elementele corectoare și preventive.