Ulcerele piciorului diabetic. Factori de risc

0
Ulcerele piciorului diabetic. Factori de risc
-Anunț-

În strânsă legătură cu neuropatia diabetului, durerea nervilor diabetici și îngrijirea piciorului diabetului, ulcerele diabetice ale piciorului afectează multe persoane cu diabet.

Experții sugerează că aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet dezvoltă la un moment dat ulcerul piciorului.

Ulcerele piciorului pot afecta atât persoanele cu diabet zaharat de tip 1, cât și de tip 2.

Diabetul influențează ulcerele piciorului în mai multe moduri și este important ca persoanele cu diabet să înțeleagă consecințele potențial grave ale lăsării unui ulcer picior netratat.

Ce este ulcerul piciorului diabetic?

Ulcerele piciorului pot apărea la oricine și se referă la un petic de piele descompusă, de obicei la nivelul piciorului sau picioarelor.

Atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat sau fluctuează în mod regulat, pielea care în mod normal se vindecă poate să nu se repare corect din cauza leziunilor nervoase.

Prin urmare, chiar și o leziune ușoară poate declanșa ulcerul piciorului.


Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.

Unguent_Biotitus_formula_originala_tub_50ml

Combinația unică și sinergia dintre ingrediente conferă următoarele proprietăți:

  • menține troficitatea, hrănește și îmbunatățeste aspectul pielii;
  • asigură confortul utilizatorului;
  • hidratant, emolient;
  • promovează producția de colagen favorizând cicatrizarea leziunilor pielii;
  • promovează microcirculația la nivelul pielii, tonic capilar.

De ce este mai probabil ca persoanele cu diabet să facă ulcere la picior?

Persoanele cu diabet pot avea funcționarea nervilor redusă din cauza neuropatiei diabetice periferice.

Acest lucru înseamnă că nervii care transportă de obicei senzația de durere către creier de la picioare nu funcționează la fel de bine și este posibil să se producă daune la nivelul piciorului fără a-l simți.
Calcat pe ceva, purtând pantofi strânși, tăieturi, vezicule și vânătăi, toate se pot transforma în ulcere ale piciorului diabetului.

Arterele îngustate pot reduce, de asemenea, fluxul de sânge la picioare în rândul unor persoane cu diabet zaharat și acest lucru poate afecta capacitatea piciorului de a se vindeca corect. Când piciorul nu se poate vindeca, se poate dezvolta ulcerul piciorului.

Care sunt factorii de risc pentru ulcerele la nivelul piciorului diabetic?

Următoarele pot crește probabilitatea de a dezvolta ulcer la picior:

  • Neuropatie
  • Circulația sanguină slabă
  • Diabet insuficient controlat
  • Purtarea de încălțăminte slabă
  • Mergând desculț

Persoanele care au diabet pentru o perioadă mai lungă sau își gestionează diabetul mai puțin eficient au mai multe șanse de a dezvolta ulcere la picior. Fumatul, lipsa exercițiilor fizice, supraponderabilitatea, colesterolul ridicat sau tensiunea arterială pot crește riscul de ulcer la nivelul piciorului.

Cât de grave sunt ulcerele piciorului?

Din păcate, pentru unele persoane cu diabet, rezultatul final al ulcerului piciorului poate fi amputarea. Ulcerele piciorului mai puțin grave pot dura încă mult timp pentru a se vindeca și pot fi foarte inconfortabile în acest timp.

Cum pot evita ulcerele la nivelul piciorului diabetului

Evitarea ulcerelor la nivelul piciorului diabetului este o chestiune de îngrijire a picioarelor (vezi ghidul pentru diabet și îngrijirea picioarelor).

Mai mult, persoanelor cu diabet ar trebui să li se verifice picioarele cel puțin o dată pe an de către un medic sau un profesionist din domeniul sănătății. Recunoașterea simptomelor, cum ar fi simțirea redusă și acționarea imediată asupra lor, ar trebui să ajute la evitarea ulcerelor la piciorul diabetului.

Am diabet și sunt îngrijorat că am un ulcer la picior, ce ar trebui să fac?

Persoanele cu diabet care sunt îngrijorate de faptul că ar putea avea un ulcer la picior ar trebui să vorbească imediat cu un medic sau cu un podiat. Acești profesioniști ar trebui să se îmbrace și să protejeze ulcerul pentru a evita infectarea și pentru a ajuta pielea să se vindece.

Citește și:   Povestea mierii Manuka: Originile și istoria acestui produs uimitor

Tipul 1

Diabetul de tip 1 este o boală cronică caracterizată prin incapacitatea organismului de a produce insulină din cauza distrugerii autoimune a celulelor beta din pancreas. Deși debutul apare frecvent în copilărie, boala se poate dezvolta și la adulți.

A se vedea Rezultatele clinice în diabetul zaharat, un slideshow cu imagini critice, pentru a ajuta la identificarea diferitelor manifestări cutanate, oftalmologice, vasculare și neurologice ale DM.

Semne si simptome

Simptomele clasice ale diabetului de tip 1 sunt următoarele:

  • Poliuria
  • Polidipsie
  • Polifagia
  • Pierderea in greutate inexplicabilă

Alte simptome pot include oboseală, greață și vedere încețoșată.

Debutul bolii simptomatice poate fi brusc. Nu este neobișnuit ca pacienții cu diabet zaharat de tip 1 să prezinte cetoacidoză diabetică (DKA).

Diagnostic

Criteriile de diagnostic de către Asociația Americană a Diabetului (ADA) includ următoarele:

  • Un nivel al glucozei plasmatice în post (FPG) ≥126 mg / dL (7,0 mmol / L) sau
  • Un nivel de glucoză plasmatică de 2 ore ≥200 mg / dL (11,1 mmol / L) în timpul unui test de toleranță la glucoză pe cale orală de 75 g (OGTT) sau
  • O glucoză plasmatică aleatorie ≥200 mg / dL (11,1 mmol / L) la un pacient cu simptome clasice de hiperglicemie sau criză hiperglicemică

Studii de laborator

Un test de glucoză cu degetul este adecvat pentru practic toți pacienții cu diabet zaharat. Toate nivelurile de glucoză capilară degetelor trebuie confirmate în ser sau plasmă pentru a face diagnosticul. Toate celelalte studii de laborator trebuie selectate sau omise pe baza situației clinice individuale.

Un comitet internațional de experți numit de ADA, Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului și Asociația Internațională a Diabetului a recomandat testul HbA1c pentru diagnosticarea diabetului de tip 1 numai atunci când boala este suspectată, dar simptomele clasice sunt absente.

Screening

Nu este recomandată depistarea diabetului de tip 1 la persoanele asimptomatice cu risc scăzut. Cu toate acestea, la pacienții cu risc crescut (de exemplu, cei care au rude de gradul I cu diabet de tip 1), poate fi adecvat efectuarea unui screening anual pentru anticorpii anti-insulă înainte de vârsta de 10 ani, împreună cu 1 supliment screening în timpul adolescenței.

Management

Controlul glicemic

ADA recomandă utilizarea vârstei pacientului ca o considerație în stabilirea obiectivelor glicemice, cu ținte diferite pentru nivelurile preprandiale, de culcare / peste noapte și de hemoglobină A1c (HbA1c) la pacienții cu vârste cuprinse între 0-6, 6-12 și 13-19 ani. Beneficiile unui control glicemic strâns includ nu numai reduceri continue ale ratelor complicațiilor microvasculare, ci și diferențe semnificative în evenimentele cardiovasculare și mortalitatea generală.

Auto-monitorizare

Controlul optim al diabetului necesită auto-monitorizare frecventă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce permite ajustări raționale ale dozelor de insulină. Toți pacienții cu diabet zaharat de tip 1 ar trebui să învețe cum să se auto-monitorizeze și să-și înregistreze nivelul de glucoză din sânge cu ajutorul analizorilor de la domiciliu și să își ajusteze dozele de insulină în consecință.

Monitorizarea continuă în timp real a glucozei – utilizând monitoare continue de glucoză (CGM) – poate ajuta pacienții să îmbunătățească controlul glicemic. CGM-urile conțin senzori subcutanati care măsoară nivelurile de glucoză interstițială la fiecare 1-5 minute, oferind alarme atunci când nivelurile de glucoză sunt prea mari sau prea mici sau cresc sau scad rapid.

Citește și:   Acneea - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Terapia cu insulină

Pacienții cu diabet de tip 1 necesită terapie cu insulină pe tot parcursul vieții. Majoritatea necesită zilnic 2 sau mai multe injecții cu insulină, cu doze ajustate pe baza auto-monitorizării nivelurilor de glucoză din sânge. Înlocuirea insulinei se realizează prin administrarea unei insuline bazale și a unei insuline preprandiale (premeală). Insulina bazală este fie cu acțiune îndelungată (glargină sau detemir), fie cu acțiune intermediară (NPH). Insulina preprandială este fie cu acțiune rapidă (lispro, aspart, insulină inhalată sau glulizină), fie cu acțiune scurtă (regulată).

Regimurile obișnuite de insulină includ următoarele:

  • Split sau mixt: NPH cu acțiune rapidă (de exemplu, lispro, aspart sau glulizină) sau insulină regulată înainte de micul dejun și cină
  • Varianta divizată sau mixtă: NPH cu insulină cu acțiune rapidă sau obișnuită înainte de micul dejun, insulină cu acțiune rapidă sau obișnuită înainte de cină și NPH înainte de culcare (ideea este de a reduce hipoglicemia de post prin administrarea de NPH mai târziu seara)
  • Injecții zilnice multiple (MDI): o insulină cu acțiune îndelungată (de exemplu, glargină sau detemir) o dată pe zi dimineața sau seara (sau de două ori pe zi la aproximativ 20% dintre pacienți) și o insulină cu acțiune rapidă înainte de mese sau gustări ( cu doza ajustată în funcție de aportul de carbohidrați și de nivelul glicemiei)
  • Infuzie continuă de insulină subcutanată (CSII): insulină cu acțiune rapidă perfuzată continuu 24 de ore pe zi printr-o pompă de insulină la 1 sau mai multe rate bazale, cu bolusuri suplimentare administrate înainte de fiecare masă și doze de corecție administrate dacă nivelurile de glucoză din sânge depășesc nivelurile țintă

Dieta și activitatea

Toți pacienții tratați cu insulină ar trebui să aibă un plan de dietă cuprinzător, creat cu ajutorul unui dietetician profesionist, care să includă următoarele:

  • O rețetă zilnică de aport caloric
  • Recomandări pentru cantități de carbohidrați, grăsimi și proteine din dietă
  • Instrucțiuni despre cum să împărțiți caloriile între mese și gustări

Exercițiile fizice sunt, de asemenea, un aspect important al gestionării diabetului. Pacienții trebuie încurajați să facă mișcare în mod regulat.


Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.

Produsul Unguent BIOTITUS® este recomandat pentru a ingriji și mentine în bună stare pielea dupa răni (leziuni superficiale, arsuri, escare, degerături, acnee, afectiuni si plagi cronice ale pielii), în timpul procesului de vindecare, pielea slăbită sau predispusă la rani, sau pentru uzul zilnic de îngrijire a pielii, îmbunătățindu-i aspectul.


Tipul 2

Diabetul zaharat de tip 2 constă dintr-o serie de disfuncții caracterizate prin hiperglicemie și care rezultă din combinația de rezistență la acțiunea insulinei, secreția inadecvată de insulină și secreția excesivă sau inadecvată de glucagon. Vezi imaginea de mai jos.

Semne si simptome

Mulți pacienți cu diabet de tip 2 sunt asimptomatici. Manifestările clinice includ următoarele:

  • Simptome clasice: poliurie, polidipsie, polifagie și scădere în greutate
  • Vedere neclara
  • Parestezii la nivelul extremităților inferioare
  • Infecții cu drojdie (de exemplu, balanită la bărbați)

Diagnostic

Criteriile de diagnostic de către Asociația Americană a Diabetului (ADA) includ următoarele:

  • Un nivel de glucoză plasmatică în repaus alimentar (FPG) de 126 mg / dL (7,0 mmol / L) sau mai mare sau
  • Un nivel de glucoză plasmatică de 2 ore de 200 mg / dL (11,1 mmol / L) sau mai mare în timpul unui test oral de toleranță la glucoză de 75 g (OGTT) sau
  • O glucoză plasmatică aleatorie de 200 mg / dL (11,1 mmol / L) sau mai mare la un pacient cu simptome clasice de hiperglicemie sau criză hiperglicemică
Citește și:   Bolile parazitare ale pielii

Dacă un nivel de hemoglobină A1c (HbA1c) de 6,5% sau mai mare ar trebui să fie un criteriu de diagnostic primar sau un criteriu opțional rămâne un punct de controversă.

Indicațiile pentru screeningul diabetului la adulții asimptomatici includ următoarele:

  • Tensiune arterială susținută> 135/80 mm Hg
  • Excesul de greutate și 1 sau mai mulți alți factori de risc pentru diabet (de exemplu, ruda de gradul I cu diabet zaharat, TA> 140/90 mm Hg și HDL <35 mg / dL și / sau nivelul trigliceridelor> 250 mg / dl)
  • ADA recomandă screening-ul la vârsta de 45 de ani, în absența criteriilor de mai sus

Management

Obiectivele tratamentului sunt următoarele:

  • Microvasculare (adică boli oculare și renale) reducerea riscului prin controlul glicemiei și tensiunii arteriale
  • Reducerea riscului macrovascular (adică coronarian, cerebrovascular, periferic vascular) prin controlul lipidelor și al hipertensiunii, renunțarea la fumat
  • Reducerea riscului metabolic și neurologic prin controlul glicemiei

Recomandările pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 de la Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD) și Asociația Americană a Diabetului (ADA) plasează starea, dorințele, abilitățile și toleranțele pacientului în centrul procesului decizional.

Declarația de poziție EASD / ADA conține 7 puncte cheie:

  1. Ținte glicemice individualizate și terapii de scădere a glucozei
  2. Dieta, exercițiile fizice și educația ca bază a programului de tratament
  3. Utilizarea metforminei ca medicament optim de primă linie, cu excepția cazului în care este contraindicat
  4. După metformină, utilizarea a 1 sau 2 agenți orali sau injectabili suplimentari, cu scopul de a minimiza efectele adverse, dacă este posibil
  5. În cele din urmă, terapia cu insulină singură sau cu alți agenți, dacă este necesar pentru a menține controlul glicemiei
  6. Acolo unde este posibil, toate deciziile de tratament ar trebui să implice pacientul, cu accent pe preferințele, nevoile și valorile pacientului
  7. Un accent major pe reducerea cuprinzătoare a riscului cardiovascular

Liniile directoare ADA din 2013 pentru frecvența SMBG se concentrează pe situația specifică a individului, mai degrabă decât cuantificarea numărului de teste care ar trebui făcute. Recomandările includ următoarele:

  • Pacienți pe regim intensiv de insulină – Efectuați SMBG cel puțin înainte de mese și gustări, precum și ocazional după mese; la culcare; înainte de exercițiu și înainte de sarcini critice (de exemplu, conducerea); când se suspectează hipoglicemie; iar după tratarea hipoglicemiei până la atingerea normoglicemiei.
  • Pacienți care utilizează injecții cu insulină mai puțin frecvente sau terapii cu noninsulină – Utilizați rezultatele SMBG pentru a vă adapta la aportul de alimente, activitate sau medicamente pentru a atinge obiective specifice de tratament; clinicienii trebuie nu numai să-i educe pe acești indivizi cu privire la modul de interpretare a datelor SMBG, ci trebuie să reevalueze nevoia continuă și frecvența SMBG la fiecare vizită de rutină.

Abordările pentru prevenirea complicațiilor diabetice includ următoarele:

  • HbA1c la fiecare 3-6 luni
  • Examinări oculare anuale dilatate
  • Controale anuale de microalbumină
  • Examinări ale picioarelor la fiecare vizită
  • Tensiunea arterială <130/80 mm Hg, mai mică în nefropatia diabetică
  • Terapia cu statine pentru reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.