Ulcerele diabetice: cauze și tratament

0
Ulcerele diabetice: cauze și tratament
-Anunț-

Ulcerele piciorului sunt o complicație obișnuită a diabetului care nu este gestionată prin metode precum dieta, exercițiile fizice și tratamentul cu insulină. Ulcerele se formează ca urmare a ruperii țesutului pielii și expunerea straturilor de dedesubt.

Acestea sunt cele mai frecvente sub degetele mari și de la picioarele tale și îți pot afecta picioarele până la oase.

Toate persoanele cu diabet pot dezvolta ulcere la picioare, dar o bună îngrijire a picioarelor poate ajuta la prevenirea acestora. Tratamentul pentru ulcerele piciorului diabetic variază în funcție de cauzele acestora.

Discutați despre îngrijorarea piciorului cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu este o problemă gravă, deoarece ulcerele infectate pot duce la amputare dacă sunt neglijate.


Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.

Unguent_Biotitus_formula_originala_tub_50ml

Pret: 21,90 lei Cumpără acum

Combinația unică și sinergia dintre ingrediente conferă următoarele proprietăți:

 • menține troficitatea, hrănește și îmbunatățeste aspectul pielii;
 • asigură confortul utilizatorului;
 • hidratant, emolient;
 • promovează producția de colagen favorizând cicatrizarea leziunilor pielii;
 • promovează microcirculația la nivelul pielii, tonic capilar.

Identificarea simptomelor și diagnosticarea

Unul dintre primele semne ale ulcerului piciorului este drenajul din picior, care ar putea să vă păteze șosetele sau să se scurgă în pantof. Umflarea neobișnuită, iritația, roșeața și mirosurile de la unul sau de la ambele picioare sunt, de asemenea, simptome precoce frecvente.

Cel mai vizibil semn al unui ulcer grav al piciorului este țesutul negru (numit escar) care înconjoară ulcerul. Aceasta se formează din cauza absenței unui flux sanguin sănătos în zona din jurul ulcerului.

În jurul ulcerului poate apărea gangrena parțială sau completă, care se referă la moartea țesuturilor din cauza infecțiilor. În acest caz, pot apărea scurgeri mirositoare, durere și amorțeală.

Semnele ulcerelor piciorului nu sunt întotdeauna evidente. Uneori, nici măcar nu veți prezenta simptome de ulcer până când ulcerul nu va fi infectat.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă începeți să vedeți orice decolorare a pielii, în special țesuturi care s-au înnegrit sau simțiți orice durere în jurul unei zone care pare calusă sau iritată.

Medicul dumneavoastră vă va identifica probabil gravitatea ulcerului pe o scară de la 0 la 5 folosind sistemul de clasificare a ulcerului Wagner:

0: fără leziuni deschise; poate avea leziuni vindecate
1: ulcer superficial fără penetrare în straturi mai profunde
2: ulcer mai profund, care ajunge la tendon, os sau capsulă articulară
3: țesuturi mai profunde implicate, cu abces, osteomielită sau tendonită
4: gangrena într-o porțiune de antepic sau călcâi
5: implicare gangrenoasă extinsă a întregului picior

Cauzele ulcerelor piciorului diabetic

Ulcerele la persoanele cu diabet sunt cel mai frecvent cauzate de:

 • circulație slabă
 • glicemie crescută (hiperglicemie)
 • leziuni ale nervilor
 • picioare iritate sau rănite
Citește și:   Bolile cardiace și circulatorii - Tratament naturist

Circulația sanguină slabă este o formă de boală vasculară în care sângele nu curge eficient la picioarele tale. Circulația slabă poate face, de asemenea, mai dificilă vindecarea ulcerelor.

Nivelurile ridicate de glucoză pot încetini procesul de vindecare a ulcerului piciorului infectat, astfel încât gestionarea glicemiei este esențială. Persoanele cu diabet de tip 2 și alte afecțiuni se confruntă adesea cu dificultăți în combaterea infecțiilor din ulcere.

Afectarea nervilor este un efect pe termen lung și poate duce la pierderea senzației în picioare. Nervii deteriorați se pot simți furnicați și dureroși. Deteriorarea nervilor reduce sensibilitatea la durerea piciorului și are ca rezultat răni nedureroase care pot provoca ulcere.

Ulcerele pot fi identificate prin drenaj din zona afectată și, uneori, o bucată vizibilă, care nu este întotdeauna dureroasă.

Factori de risc pentru ulcerul diabetic al piciorului

Toate persoanele cu diabet sunt expuse riscului de ulcer la picior, care poate avea multiple cauze. Unii factori pot crește riscul de ulcer la picior, inclusiv:

 • încălțăminte slab montată sau de proastă calitate
 • igienă precară (nu se spală regulat sau bine sau nu se usucă bine picioarele după spălare)
 • tunderea necorespunzătoare a unghiilor de la picioare
 • consumul de alcool
 • boli oculare cauzate de diabet
 • boala de inima
 • boală de rinichi
 • obezitate
 • consumul de tutun (inhibă circulația sângelui)

Ulcerele piciorului diabetic sunt, de asemenea, cele mai frecvente la bărbații în vârstă.

Tratarea ulcerelor diabetice ale piciorului

Stai departe de picioare pentru a preveni durerea de ulcer. Aceasta se numește descărcare și este utilă pentru toate formele de ulcer la nivelul piciorului diabetic. Presiunea din mers poate agrava infecția și extinderea ulcerului.


Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.

Unguent_Biotitus_formula_originala_tub_50ml

Pret: 21,90 lei Cumpără acum

Produsul Unguent BIOTITUS® este recomandat pentru a ingriji și mentine în bună stare pielea dupa răni (leziuni superficiale, arsuri, escare, degerături, acnee, afectiuni si plagi cronice ale pielii), în timpul procesului de vindecare, pielea slăbită sau predispusă la rani, sau pentru uzul zilnic de îngrijire a pielii, îmbunătățindu-i aspectul.


Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să purtați anumite articole pentru a vă proteja picioarele:

 • pantofi conceputi pentru persoanele cu diabet
 • aruncă
 • bretele piciorului
 • împachetări de compresie
 • inserții de pantofi pentru a preveni porumbul și calusurile

Medicii pot elimina ulcerele piciorului cu o debridare, îndepărtarea pielii moarte sau a obiectelor străine care ar fi putut provoca ulcerul.

Citește și:   Tumorile benigne ale pielii

O infecție este o complicație gravă a ulcerului piciorului și necesită tratament imediat. Nu toate infecțiile sunt tratate în același mod.

Țesutul din jurul ulcerului poate fi trimis la un laborator pentru a stabili ce antibiotic va ajuta. Dacă medicul dumneavoastră suspectează o infecție gravă, acesta poate comanda o radiografie pentru a căuta semne de infecție osoasă.

Infecția ulcerului piciorului poate fi prevenită cu:

 • băi de picioare
 • dezinfectarea pielii din jurul unui ulcer
 • menținerea ulcerului uscat cu modificări frecvente ale pansamentului
 • tratamente enzimatice
 • pansamente care conțin alginate de calciu pentru a inhiba creșterea bacteriană

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice, antiplachete sau medicamente anticlotante pentru a vă trata ulcerul dacă infecția progresează chiar și după tratamente preventive sau antipresiune.

Multe dintre aceste antibiotice atacă Staphylococcus aureus, bacterii cunoscute pentru a provoca infecții cu stafilococ sau Streptococcus ß-hemolitic, care se găsește în mod normal în intestinele dumneavoastră.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre alte afecțiuni de sănătate pe care le aveți care ar putea crește riscul de infecții cu aceste bacterii dăunătoare, inclusiv HIV și probleme hepatice.

Proceduri chirurgicale

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să solicitați ajutor chirurgical pentru ulcerele dumneavoastră. Un chirurg poate ajuta la atenuarea presiunii din jurul ulcerului prin bărbierirea oaselor sau îndepărtarea anomaliilor piciorului, cum ar fi jupânii sau ciocanele.

Probabil că nu veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală pe ulcer. Cu toate acestea, dacă nicio altă opțiune de tratament nu vă poate ajuta să vă vindecați ulcerul, intervenția chirurgicală vă poate împiedica ulcerul să se înrăutățească sau să conducă la amputare.

Prevenirea problemelor la picioare

Potrivit unui articol din 2017 din New England Journal of Medicine, mai mult de jumătate din ulcerele diabetice ale piciorului se infectează. Aproximativ 20 la sută din infecțiile moderate până la severe ale piciorului la persoanele cu diabet duc la amputare. Îngrijirea preventivă este crucială.

Gestionează-ți îndeaproape glicemia, deoarece șansele de apariție a complicațiilor diabetului rămân scăzute atunci când glicemia este stabilă. De asemenea, puteți ajuta la prevenirea problemelor piciorului prin:

 • spălându-vă picioarele în fiecare zi
 • ținând unghiile de la picioare tăiate corespunzător, dar nu prea scurte
 • menținându-vă picioarele uscate și hidratate
 • schimbându-vă frecvent șosetele
 • văzând un podolog pentru îndepărtarea porumbului și calusului
 • purtând încălțăminte potrivită

Ulcerele piciorului pot reveni după ce au fost tratate. Țesutul cicatricial se poate infecta dacă zona este din nou agravată, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate recomanda să purtați pantofi special concepuți pentru persoanele cu diabet pentru a preveni revenirea ulcerelor.

Când să vă adresați medicului dumneavoastră

Dacă începeți să vedeți carne înnegrită în jurul unei zone de amorțeală, consultați-vă imediat medicul pentru a solicita tratament pentru un ulcer picior infectat. Dacă nu sunt tratate, ulcerele pot provoca abcese și se pot răspândi în alte zone de pe picioare și picioare.

Citește și:   Escară (ulcer de presiune) - prevenire și tratament

În acest moment, ulcerele pot fi adesea tratate numai prin intervenție chirurgicală, amputare sau înlocuirea pielii pierdute cu înlocuitori sintetici ai pielii.

Când sunt surprinse devreme, ulcerele piciorului sunt tratabile. Consultați imediat un medic dacă aveți o durere la picior, deoarece probabilitatea de infecție crește cu cât așteptați mai mult. Infecțiile netratate pot necesita amputări.

În timp ce ulcerele se vindecă, stați departe de picioare și urmați planul de tratament. Ulcerele diabetice ale piciorului pot dura câteva săptămâni pentru a se vindeca.

Ulcerele pot dura mai mult timp pentru a se vindeca dacă zahărul din sânge este mare și se aplică o presiune constantă pe ulcer.

Rămâneți într-o dietă care vă ajută să vă atingeți obiectivele glicemice și descărcarea presiunii din picioare este cel mai eficient mod de a permite ulcerelor piciorului să se vindece.

Odată ce ulcerul s-a vindecat, îngrijirea preventivă consistentă vă va ajuta să opriți revenirea vreodată a ulcerului.

Efectele diabetului asupra corpului tău

Când auzi cuvântul „diabet”, primul tău gând este probabil despre glicemia crescută. Glicemia este o componentă adesea subestimată a sănătății dumneavoastră. Atunci când este într-o perioadă lungă de timp, se poate dezvolta în diabet. Diabetul afectează capacitatea corpului tău de a produce sau de a folosi insulină, un hormon care permite corpului tău să transforme glucoza (zahărul) în energie. Iată ce simptome pot apărea corpului dumneavoastră atunci când diabetul intră în vigoare.

Diabetul poate fi gestionat eficient atunci când este prins devreme. Cu toate acestea, atunci când este lăsat netratat, poate duce la complicații potențiale care includ boli de inimă, accident vascular cerebral, leziuni renale și leziuni nervoase.

În mod normal, după ce mănânci sau bei, corpul tău va descompune zaharurile din alimentele tale și le va folosi pentru energie în celulele tale. Pentru a realiza acest lucru, pancreasul trebuie să producă un hormon numit insulină. Insulina este cea care facilitează procesul de extragere a zahărului din sânge și introducerea acestuia în celule pentru utilizare sau energie.

Dacă aveți diabet, pancreasul dvs. fie produce prea puțină insulină, fie deloc. Insulina nu poate fi utilizată eficient. Acest lucru permite creșterea nivelului de glucoză din sânge, în timp ce restul celulelor tale sunt private de energia atât de necesară. Acest lucru poate duce la o mare varietate de probleme care afectează aproape fiecare sistem major al corpului.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.