Tusea este, ahem , modul în care corpul tău răspunde atunci când ceva îți irită gâtul sau căile respiratorii. Tusea, de la curățarea gâtului la o tuse șuierătoare până la hacking complet, poate fi voluntară sau involuntară, de scurtă durată sau de lungă durată.
Tusea este expulzarea bruscă a aerului din plămâni prin epiglotă, mica trapă care acoperă intrarea în trahee. Viteza incredibilă cu care apare tusea (estimată la 100 de mile pe oră) creează o forță puternică a aerului care vă ajută să vă curățați căile respiratorii de iritanti nedoriți.
Tusea este relativ nedureroasă, dar poate fi iritantă sau distrage atenția celorlalți, iar efortul de a tuși te poate lăsa să te simți dureros și obosit. O tuse ocazională este normală și nu trebuie să vă faceți griji, dar o tuse care durează câteva săptămâni sau mai multe sau una care produce mucus decolorat sau sângerând poate fi un semn al unei afecțiuni medicale.
Semne și simptome ale tusei
Tusea poate fi acută sau cronică. Tusea acută începe brusc și durează de obicei mai puțin de trei săptămâni, potrivit Clinicii Cleveland. Acest tip de tuse este cea pe care o întâmpinați cel mai des în caz de răceală, gripă sau bronșită acută.
Tusea cronică durează mai mult de opt săptămâni (sau mai mult de patru săptămâni la copii). O tuse cronică te poate trezi noaptea când dormi și poate duce la oboseală. Poate apărea și cu alte semne și simptome, inclusiv:
- Un nas care curge sau înfundat
- O senzație de lichid care curge pe partea din spate a gâtului (picurare postnazală)
- Curătură frecventă a gâtului și durere în gât
- Răguşeală
- Respirație șuierătoare și dificultăți de respirație
- Arsuri la stomacsau un gust acru în gură
- Rareori, tuse cu sânge
Cauzele și factorii de risc ai tusei
Tusea acută și tusea cronică au cauze diferite. Cauzele comune ale tusei acute includ:
- Raceala si gripa
- Inhalarea unui iritant (cum ar fi praful, substanțele chimice sau un corp străin)
- Pneumonie
- Tuse convulsivă
- Bronsita acuta
- Infectie a sinusurilor
Cauzele comune ale tusei cronice includ:
- Alergiile
- Astm
- Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
- Picurare postnazală
- Bronsita cronica
- BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică)
- Alte afectiuni pulmonare
- Fumat
- Tulburări ale gâtului
Cum sunt diagnosticate tusea?
Pentru a diagnostica cauza tusei, medicul dumneavoastră sau furnizorul de asistență medicală va face un istoric medical, vă va face un examen fizic și vă poate comanda unele teste, cum ar fi o radiografie toracică sau un test al funcției pulmonare . De asemenea, îți vor verifica semnele vitale, cum ar fi temperatura și numărul de respirații pe minut. Medicul dumneavoastră vă poate pune întrebări pentru a afla ce tip de tuse aveți și ce o cauzează, cum ar fi:
- Dacă utilizați sau ați folosit anterior tutun
- Ce fel de ocupație ai sau ai avut
- De cât timp tuși
- Cât de bine respiri atunci când te odihnești și când muncești din greu
- Dacă tusea vă întrerupe somnul
- Dacă apare ceva când tușiți (cum ar fi flegmă sau sânge)
- Dacă luați orice medicamente
- Dacă ai un gust urât în gură
- Dacă aveți respirație urât mirositoare persistentă
- Dacă aveți dureri, mai ales în față
- Dacă ai slăbit fără să încerci
Prognosticul tusei
La adulții sănătoși, tusea acută este de obicei autolimitată și este legată de infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare, ceea ce înseamnă că tinde să dispară de la sine fără tratament și rareori necesită intervenție medicală semnificativă. ( 6 ) Prognosticul poate varia pentru un pacient în vârstă sau pentru cineva al cărui sistem imunitar este compromis, iar în astfel de cazuri, o tuse acută cauzată de gripă sau coronavirus poate necesita tratament medical și spitalizare.
Prognosticul pentru tuse cronică depinde de problema de bază și necesită evaluare medicală.
Durata tusei
Tusea poate dura mai puțin de două săptămâni sau până la opt săptămâni sau mai mult. Tusea acută durează de obicei mai puțin de trei săptămâni. Tusea cronică durează mai mult de opt săptămâni (sau mai mult de patru săptămâni la copii).
Opțiuni de tratament și medicamente pentru tuse
Cum să opriți tusea
Tusea poate fi tratată în mai multe moduri, în funcție de cauză. Pentru adulții sănătoși, cele mai multe remedii împotriva tusei vor implica îngrijirea de sine.
O tuse care rezultă dintr-un virus nu poate fi tratată cu antibiotice. Cu toate acestea, îl puteți calma cu următoarele remedii casnice:
- Mențineți hidratat consumând multe lichide. Lichidul ajută la subțirea mucusului din gât, iar lichidele calde, cum ar fi bulionul, ceaiul sau sucul de lămâie, sunt liniștitoare.
- Suge picături de tuse sau bomboane tari, care pot ușura tusea uscată (una care nu produce mucus/mucus) și pot calma gâtul iritat.
- Bea o lingură de miere. O linguriță de miere poate ajuta la slăbirea tusei (nu dați niciodată miere copiilor mai mici de 1 an deoarece mierea poate conține bacterii dăunătoare sugarilor).
- Utilizați un umidificator cu ceață rece sau faceți un duș cu aburi pentru a hidrata aerul.
Alte remedii naturale includ:
- Ridică-ți capul cu perne suplimentare când dormi
- Faceți gargară cu apă sărată caldă pentru a elimina mucusul și pentru a vă calma gâtul
Opțiuni de medicamente
Medicamentele pentru tuse sunt utilizate de obicei numai pentru tusea acută care provoacă mult disconfort, interferează cu somnul și nu sunt asociate cu simptome potențial mai grave.
Medicamentele eliberate fără prescripție medicală pentru tuse și răceală, cum ar fi siropurile pentru tuse și medicamentele pentru combaterea tusei, vă pot ajuta să tratați simptomele tusei. Dar cercetările sugerează că aceste medicamente nu funcționează mai bine decât placebo (medicamente inactive).
Dacă tusea este cauzată de o infecție, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic sau un medicament antiviral.
Dacă aveți BRGE, vi se poate prescrie un inhibitor al pompei de protoni , care este un fel de medicament care reduce cantitatea de acid gastric produs de glandele din mucoasa stomacului.
Prevenirea tusei
Multe tuse sunt cauzate de răceala comună. Pentru a reduce riscul de a răci, spălați-vă mâinile des cu apă și săpun timp de 20 de secunde (utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool când nu sunt disponibile apă și săpun), evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave și încercați să nu atingeți fața cu mâinile nespălate, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Remediile casnice, cum ar fi să rămâneți hidratat și să vă hidratați dormitorul cu un umidificator, vă pot ajuta să ușurați tusea dacă aveți deja una. Evita, de asemenea, fumul de tutun, care iti poate agrava tusea sau poate fi cauza principala a acestuia.
Complicațiile unei tuse
Majoritatea tusei nu sunt grave și vor dispărea de la sine sau după ce cauza de bază a fost tratată. Sună-ți medicul sau furnizorul de asistență medicală dacă tusea nu dispare după câteva săptămâni sau dacă implică următoarele simptome:
- Tușirea mucusului gros , de culoare verde până la galben
- respiraţie şuierătoare
- Febră
- Dificultăți de respirație
- Leșin
- Umflarea gleznelor sau pierderea în greutate
Apelați pentru asistență medicală de urgență dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți:
- Sufocare sau vărsături
- Dificultăți de respirație sau de înghițire
- Experimentați dureri în piept
- Tușirea flegmei sângeroase sau cu tentă roz, care poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni pulmonare
Cercetare și statistică: cine are tuse
Tusea este cel mai frecvent simptom pe care pacienții îl raportează atunci când vizitează furnizorii de asistență medicală.
În Statele Unite, tusea este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii solicită asistență medicală și este al doilea cel mai frecvent motiv pentru un examen medical general, însumând mai mult de 26 de milioane de vizite la cabinet anual.
Tusea cronică este citată drept motiv pentru până la 38% din vizitele în ambulatoriu pulmonar.
Condiții legate de tuse
Tusea este unul dintre simptomele COVID-19 , boala cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, potrivit CDC. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). O tuse uscată este o tuse care nu aduce mucus (mucus), conform Fundației pentru piept.
Dacă dezvoltați dificultăți de respirație sau dureri persistente sau presiune în piept împreună cu tusea, ar trebui să primiți imediat asistență medicală, conform CDC, deoarece acestea sunt semne de avertizare de urgență pentru COVID-19. Dar majoritatea persoanelor cu COVID-19 au o boală ușoară și își pot recupera acasă, notează CDC.
Alte cauze ale tusei în general includ:
- Medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).
- Emfizem
- Cancer de plamani
- Bronșiectazie (o afecțiune pulmonară cronică în care lărgirea anormală a tuburilor bronșice împiedică curățarea mucusului)
- Bronșiolită (în special la copiii mici)
- Sufocare (mai ales la copii)
- Sinuzită cronică( infecție cronică a sinusurilor )
- exacerbarea BPOC ( boală pulmonară obstructivă cronică ).
- Crupa (în special la copiii mici, care provoacă o tuse caracteristică lătrătoare)
- Fibroză chistică
- Insuficienta cardiaca
- Laringită
- Boli neuromusculare care slăbesc coordonarea căilor aeriene superioare și a mușchilor de deglutiție
- Embolie pulmonară(cheag de sânge într-o arteră a plămânului)
- Virusul sincițial respirator (VSR)– în special la copiii mici
- Sarcoidoza(colecții de celule inflamatorii din organism)
- Tuberculoză
- Mirosuri puternice (cum ar fi produse de curățare și parfumuri)
- Matrite
- Polen
- Fătă de animale de companie