Tumorile pulmonare

0
Tumorile pulmonare, Tumorile maligne, Tumorile benigne
-Anunț-

Tumorile benigne, variate în ceea ce privește natura țesutului din care provin (fibrom, osteom, lipom, chist dermoid, condrom), sunt în general descoperiri radiologice întâmplătoare și evoluează fără simptome, nepunând vreo problemă de tratament. Perfect tolerate, impun extirparea chirurgicală numai atunci când, din cauza dimensiunilor prea mari, pot să comprime organele vecine și să le tulbure funcția.

Tumorile maligne. Cancerul bronhopulmonar ia naştere din epiteliul bronşic, invadând plămânul și dând naștere la metastaze hepatice, cerebrale și osoase. Boala este în creştere, mai ales în ţările industrializate, unde aerul poluat și practicarea fumatului sânt deosebit de intense. Bărbații sânt afectați mai mult ca femeile și mai ales fumătorii, după vârsta de 50 de ani. De când fumatul este din ce în ce mai mult practicat de femei și adolescenți, frecvența îmbolnăvirilor de cancer pulmonar a început să crească îngrijorător și în rândul acestora. Pe lingă poluarea atmosferei și în funcție de mecanismul de producere a cancerului pulmonar se consideră și intervenția altor factori: factori chimici (hidrocarburi, mase plastice, insecticide, uleiuri minerale, pulberi, unele medicamente), virusuri, lipsa vitaminei A, scăderea imunității, hormoni, condiții sociale și psihice nefavorabile.

Simptomatologia, variată, este dată fie de acțiunea toxică a tumorii maligne (tulburări metabolice, astenie, pierderea din greutate, lipsa poftei de mâncare, cașexie), fie de acţiunea locală (dureri, tuse, expectoratie, hemoptizii), fie de comprimarea și invadarea teritoriilor vecine, fie în sfârşit, de metastaze sau de participarea pleurei (pleurezie hemoragică). Așa-numitele simptome paraneoplazice (care de altfel survin în orice cancer) pot fi tulburări nervoase, reumatismale, cutanate, endocrine, sangvine.

Cancerul pulmonar metastatic este dat de localizările pulmonare (pe cale sangvină sau limfatică) ale unor tumori maligne din regiunea genitală (ovar, uter, testicule) sau alte organe (rinichi, stomac, ovare, piele, sâni și chiar plămâni). Simptomele, reduse, se manifestă abia când metastazele ajung la complicații date de infectarea lor sau când este atinsă și pleura în privința tratamentului, când tumoarea malignă este surprinsă în faza în care este limitată, în care nu a invadat teritoriile vecine și nu a dat metastaze ganglionare sau în alte organe, extirparea chirurgicală poate salva viața bolnavului.

Citește și:   Gripa

Pentru tratamentul conservator (radioterapie și citostatice) se va apela la medicii de specialitate și nu la tratamente neautorizate, care nu au vreo bază științifică sau la remedii recomandate de profani, babe, escroci sau de reviste literare lipsite de competență în materie.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.