Sunt frecvente în tot cursul vieții reproductive a femeii, dar mai ales în perioada pubertății și a premenopauzei. Ele se datorează de cele mai multe ori unor dereglări hormonale. Nu trebuie neglijate însă cauzele locale, ginecologice cum ar fi: fibromatoza uterină, polipii, eroziunile tractului genital intern.
Meno-metroragiile hormonale sunt sângerări neregulate datorită desprinderii parțiale și aciclice a unor porțiuni din mucoasa uterină. După ce se exclud cauzele organice locale ale singerărilor, ca și bolile sangvine și vasculare cu deficit al hemostazei, se pune diagnosticul de neurometroragii funcționale.
La pubertate și în premenopauză acestea pot fi atât de grave, incit să se complice cu un sindrom anemic sever. De aceea trebuie tratate cu toată seriozitatea. Chiuretajul mucoasei uterine nu este un tratament fiziopatologic și nu rezolvă decât momentan problema. Cauza menometroragiilor fiind hormonală, sindromul beneficiază de un tratament medicamentos extrem de eficace, bazat pe hormonii estrogeni și progestative de sinteză. Un mediu ambiant fără conflicte contribuie la echilibrarea bolnavei.