Tulburarea din cauza consumului de alcool? Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Ce este tulburarea din cauza consumului de alcool? Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Alcoolul nu este dăunător în sine, dar atunci când este folosit în exces, poate provoca suferință fizică și psihologică. Atunci când o persoană nu își poate controla consumul de alcool și suferă consecințe profesionale, sociale sau de sănătate din cauza acesteia, poate fi diagnosticată cu o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare de consum de alcool (AUD).

Antialcool Plant

Termenul mai familiar „alcoolism” poate fi folosit pentru a descrie o formă severă de AUD, dar medicii, cercetătorii și alții din comunitatea medicală tind să nu folosească acest cuvânt.

Semne și simptome ale tulburării consumului de alcool

Tulburarea consumului de alcool este diagnosticată pe baza criteriilor definite în cea de-a cincea ediție a Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM-5). DSM este un ghid care descrie și clasifică tulburările mintale, publicat și actualizat în mod regulat de Asociația Americană de Psihiatrie și folosit ca instrument de către profesioniștii din domeniul medical.

Conform DSM-5, pentru a fi diagnosticat cu AUD, trebuie să experimentați cel puțin 2 din următoarele 11 simptome într-un an:

 • Trebuie să bei mai mult decât în ​​mod normal pentru a obține efectul dorit (pentru a te simți „bâzâit” sau beat)
 • Întâmpinați simptome de sevraj după ce efectele alcoolului dispar
 • Aveți ocazii când beți mai mult sau mai mult decât s-a dorit
 • Încercarea și eșuarea de a reduce – sau de a opri – consumul de alcool de mai multe ori
 • Dorind să bei atât de mult, nu te poți gândi la nimic altceva
 • Petreceți mult timp bând și experimentați efectele secundare ale băuturii
 • Observând că băutul sau efectele secundare ale băuturii au cauzat probleme acasă, la serviciu sau la școală
 • În schimb, renunțați la alte activități pe care le faceți plăcere să beți
 • Continuarea consumului de alcool chiar și după ce ați avut probleme de sănătate psihologică sau fizică (cum ar fi simptome de anxietate sau depresie) sau după ce ați avut o pierdere a memoriei
 • Continuați să beți chiar dacă vă provoacă probleme cu familia și prietenii
 • A ajunge de mai multe ori în situații în care alcoolul ar fi putut crește riscul de a vă răni (conducerea sub influență, sexul neprotejat etc.)

Ce este considerat consumul excesiv de alcool?

Consumul excesiv de alcool include consumul excesiv de alcool și consumul excesiv de alcool. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) definesc aceste două tipuri de consum excesiv de alcool astfel:

 • Consumul excesiv de băuturi este consumul a 4 sau mai multe băuturi într-o singură ocazie pentru femei și 5 sau mai multe băuturi pentru bărbați (vezi mai jos definiția unei băuturi)
 • Consumul intens de alcool înseamnă 8 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei și 15 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați

Consumul moderat de alcool este considerat nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.

Următoarele porții constituie ceea ce este considerat o băutură standard:

 • 12 uncii de bere
 • 8 uncii de lichior de malț
 • 5 uncii de vin (acesta este aproximativ un pahar)
 • 5 uncii (o singură lovitură) de băuturi spirtoase sau băuturi spirtoase 80-proof, cum ar fi gin, rom, vodcă sau whisky

Consumul excesiv de alcool poate fi dăunător sănătății în timp. Dar consumul excesiv de alcool nu indică neapărat AUD. Potrivit CDC, 9 din 10 persoane care consumă binge drink nu au AUD.

Cauzele și factorii de risc ai tulburării consumului de alcool

Factorii genetici, psihologici, sociali și de mediu joacă toți un rol în riscul unei persoane de abuz de alcool.

Citește și:   8 plante medicinale cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Genele pot reprezenta până la jumătate din riscul pentru AUD, conform Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA).

Alți factori care pot juca un rol în dezvoltarea AUD includ:

 • Istoric de traume emoționale sau de altă natură
 • Boli mintale și tulburări de dispoziție, inclusiv anxietate, depresie, tulburare bipolară sau schizofrenie
 • Presiunea socială și culturală, inclusiv a avea un partener care bea în mod regulat (sau un părinte care bea, pentru adolescenți)
 • Începeți să beți – în special să beți în exces – de la o vârstă fragedă
 • Bea în mod regulat prea mult pe o perioadă lungă de timp
 • Tulburări de personalitate, inclusiv tulburarea de personalitate antisocială și tulburarea de personalitate limită

Cum este diagnosticată tulburarea de consum de alcool?

După cum sa menționat mai sus, DSM-5 spune că un diagnostic AUD necesită ca cel puțin 2 din cele 11 simptome de alcoolism enumerate mai sus să fi apărut în ultimele 12 luni.

Severitatea afecțiunii depinde de numărul de simptome AUD pe care le experimentați.

 • Ușoare AUD2 până la 3 simptome
 • Moderat AUD4 până la 5 simptome
 • Simptome severe de 6 AUD sau mai multe

Prognosticul tulburării consumului de alcool

Alcoolul poate afecta aproape fiecare organ al corpului. În multe organe, efectele alcoolului cresc în timp, iar daunele devin evidente abia după ani de abuz.

Creierul experimentează imediat efectele alcoolului, ducând la modificări ale dispoziției, comportamentului și judecății. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât este mai mare nivelul de alcool din sânge și cu atât este mai mare nivelul de intoxicație cu alcool.

Pe termen scurt, intoxicația cu alcool poate provoca:

 • Vedere încețoșată
 • Inhibații reduse
 • Stări instabile
 • Comportament inadecvat
 • Coordonare slabă
 • Pierderea memoriei sau întreruperi (în cazul în care nu vă amintiți evenimentele)
 • Comă sau moarte, în cazuri severe

Sevrajul de alcool după perioade de consum excesiv de alcool poate provoca simptome debilitante câteva ore până la câteva zile mai târziu. Delirium tremens, care este o formă severă de sevraj, poate fi uneori fatal.

Pe termen lung, alcoolismul vă poate slăbi sistemul imunitar și crește riscul unei varietăți de probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiovasculare, probleme hepatice, cancer și infecții precum pneumonia.

Durata tulburării consumului de alcool

Consumul excesiv de alcool sau o tulburare de consum de alcool pot fi gestionate cu succes prin tratamente precum terapie și medicamente, pentru a vă ajuta să vă modificați comportamentele și pentru a vă ajuta creierul să se adapteze la absența alcoolului.

Între 40 și 60 la sută dintre persoanele cu o problemă de abuz de substanțe recidivă sau revin la alcool după ce au încercat să se oprească.

Cu toate acestea, recidiva nu înseamnă că tratamentul a eșuat – este nevoie de timp pentru a schimba comportamentul. Puteți colabora cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a încerca noi tratamente care ar putea funcționa mai bine pentru dvs.

Primirea tratamentului vă îmbunătățește șansele de a vă recupera după AUD.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru tulburarea de consum de alcool

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru AUD și nu există o soluție unică.

Dacă credeți că aveți nevoie de ajutor cu consumul de alcool, discutați cu medicul dumneavoastră. El sau ea poate evalua dacă aveți un tip de consum de alcool riscant, vă poate evalua starea generală de sănătate, vă poate ajuta la crearea unui plan de tratament și vă poate trimite la programe sau la alți furnizori de asistență medicală, dacă este necesar.

Grupuri de sprijin și programe de reabilitare

Grupurile de sprijin reciproc, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA) și reabilitarea pacienților internați sunt tratamente comune pentru problemele legate de alcool.

Citește și:   Cum să vă mențineți sănătatea mentală în era digitală

Grupurile de sprijin reciproc vă învață tactici care să vă ajute să vă depășiți constrângerea de a bea alcool. AA este un program în 12 pași care oferă sprijin de la egal la egal și aplică 12 principii bazate pe spiritualitate.

O analiză din martie 2020 a studiilor publicate în Baza de date Cochrane de revizuiri sistematice a constatat că AA și alte programe în 12 pași pot fi chiar mai eficiente decât alte tratamente, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, în încurajarea abstinenței de la alcool timp de cel puțin trei ani. Autorii au descoperit că aceste programe sunt, de asemenea, cel puțin la fel de eficiente în reducerea cantității de alcool pe care oamenii o consumă și a consecințelor consumului de alcool pe care le experimentează.

Reabilitarea este, de obicei, un program de tratament de o lună într-o unitate care vă îndepărtează de situații și circumstanțe care perpetuează abuzul de substanțe.

Consiliere

Consilierea vă poate ajuta să identificați și să schimbați comportamentele care duc la consumul de alcool, să construiți un sistem de sprijin mai puternic, să dezvoltați obiective realizabile și să gestionați factorii declanșatori care duc la recidive.

Tratamentul poate implica terapii standard utilizate pentru a trata alte boli mintale, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care este folosită în mod obișnuit pentru a trata depresia , printre alte tulburări.

Medicamente

Mai multe medicamente vă pot ajuta să vă reduceți consumul de alcool. Medicamentele pentru dependența de alcool aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) includ:

 • Antabuse (disulfiram) Acest medicament vă ajută să evitați consumul de alcool prin blocarea metabolismului alcoolului în organism. Dacă bei, provoacă greață, înroșirea pielii și alte simptome neplăcute.
 • Campral (acamprosat) vă poate ajuta să continuați să vă abțineți de la băutură și se crede că funcționează prin restabilirea dezechilibrelor chimice ale creierului cauzate de consumul excesiv de alcool.
 • ReVia sau Vivitrol (naltrexonă) Aceste medicamente  ajută oamenii să oprească consumul excesiv de alcool prin blocarea efectelor euforice și a sentimentelor de intoxicație.

Prevenirea tulburării consumului de alcool

Cercetările sugerează că, dacă o persoană bea alcool înainte de vârsta de 15 ani, poate avea de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta AUD la un moment dat în viață.

Adolescenții sunt, de asemenea, susceptibili de a consuma băutură excesivă, ceea ce poate duce la consecințe grave, inclusiv răniri și deces.

Este esențial să iei măsuri dacă crezi că adolescentul tău consumă alcool. Fiți atenți la semnele de consum de alcool la copilul dumneavoastră, inclusiv vorbirea greșită, comportamentul defensiv, schimbări frecvente de dispoziție și probleme la școală.

Puteți ajuta la prevenirea abuzului de alcool la copiii dvs. dând un exemplu bun și folosind alcoolul în mod responsabil, vorbind deschis cu ei și implicându-vă în viața lor și stabilind așteptări și consecințe pentru comportamentul lor.

Complicațiile tulburării consumului de alcool

Consumul excesiv de alcool pe perioade lungi de timp poate duce la schimbări în modul în care funcționează creierul, de la pierderi de memorie la afecțiuni mai debilitante. Impactul depinde de momentul în care o persoană a început să bea, de cât timp a băut și de cât de des și cât de mult bea.

Alte probleme neurologice cauzate de abuzul de alcool pe termen lung pot include pierderea memoriei pe termen scurt, tulburările de gândire și demența. Într-un studiu longitudinal francez de cinci ani pe mai mult de 31 de milioane de oameni, publicat în martie 2018 în Lancet Public Health , cercetătorii au descoperit că 56,6% dintre persoanele cu demență prezentau o tulburare de consum de alcool notă în istoricul lor medical.

Citește și:   Alimentatia in timpul sarcinii: sfaturi si recomandari pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului

Potrivit NIAAA, până la 80% dintre persoanele cu AUD au o deficiență de tiamină, care poate provoca sindromul Wernicke-Korsakoff.

Sindromul Wernicke-Korsakoff este o tulburare degenerativă a creierului care provoacă confuzie mentală, probleme de vedere, lipsă de coordonare și probleme de memorie, printre alte simptome.

Dincolo de problemele creierului, alcoolismul poate provoca:

 • Probleme cardiovasculare cum ar fi aritmii, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială sau cardiomiopatie (funcția afectată a inimii)
 • Probleme hepatice, inclusiv steatoză (ficat gras), hepatită și/sau ciroză (cicatrice și afectare permanentă a ficatului)
 • Pancreatită( inflamația pancreasului )
 • Cancer inclusiv al gurii, esofagului, gâtului, ficatului, sânului și colonului
 • Risc crescut de infecții, în special pneumonie și tuberculoză
 • Leziuni osoase inclusiv osteoporoza , deoarece alcoolul poate interfera în producția de oase noi
 • Malformații congenitalela copilul dumneavoastră, dacă beți în timpul sarcinii, din cauza sindromului alcoolic fetal
 • Probleme de reproducere inclusiv disfuncția erectilă la bărbați și menstruații neregulate sau lipsite la femei

Potrivit Institutului Național al Cancerului, legătura dintre consumul de alcool și cancerul de sân este bine stabilită, iar cercetările sugerează că și o băutură mai ușoară (adică o băutură alcoolică pe zi) poate duce la un risc ușor crescut de cancer de sân.

Într-un studiu efectuat pe 88.000 de femei, cercetătorii din cadrul Nurses’ Health Study au descoperit că, pentru femeile nefumătoare, consumul de până la o băutură alcoolică pe zi a fost asociat cu o creștere de 1,13 ori a numărului de cancere, în special a cancerului de sân.

Tulburarea consumului excesiv de alcool și consumul de alcool este, de asemenea, legată de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea , precum și problemele cu relațiile și munca.

Cercetare și statistici: cine are tulburare de consum de alcool?

În Statele Unite, 14,4 milioane de adulți – 9,2 milioane de bărbați și 5,3 milioane de femei – au suferit de AUD în 2018, potrivit NIAAA. Aceasta reprezintă 5,8% dintre americanii cu vârsta de 18 ani și peste, spune NIAAA.

AUD nu este limitat la adulți. În același an, aproximativ 401.000 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani aveau AUD în Statele Unite, potrivit NIAAA.

Unele cercetări arată că AUD este chiar mai comun decât sugerează estimările.

Un studiu publicat în august 2015 în jurnalul JAMA Psychiatry a constatat că 29,1% dintre adulții americani abuzează de alcool – și îndeplinesc criteriile de diagnosticare ale DSM-5 pentru AUD – la un moment dat în viața lor. Autorii au estimat că într-un anumit an, 13,9% dintre adulții americani au AUD.

Condiții și cauze conexe ale tulburării consumului de alcool

Potrivit NIAAA, consumul de alcool este singurul factor care contribuie la mai mult de 25 de afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv mai multe afecțiuni hepatice (cum ar fi hepatita alcoolică și ciroza alcoolică a ficatului), sindromul alcoolic fetal (care apare atunci când alcoolul este consumat de femeile însărcinate). ) și pancreatita cronică indusă de alcool .

După cum sa menționat mai sus, consumul excesiv de alcool pe termen lung a fost, de asemenea, legat de multe afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare; mai multe tipuri de cancer ; tulburări neurologice (inclusiv boala Alzheimer); și accident vascular cerebral.

Tulburările psihologice, inclusiv anxietatea, depresia, schizofrenia și boala bipolară au fost asociate cu AUD. Ele pot fi un factor care contribuie la AUD, iar consumul de alcool în sine poate agrava simptomele acestor afecțiuni.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.