Tulburarea de alimentație excesivă – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Tulburarea de alimentație excesivă - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

În întreaga lume, milioane de oameni se confruntă cu o tulburare de alimentație.

Dar dacă încercați să vă imaginați cine ar putea fi acești oameni, sunt șanse să vă imaginați pe cineva care este dureros de slabit sau pe cineva care se epurează peste un vas de toaletă, nu cineva care suferă de cea mai comună tulburare de alimentație dintre toate – tulburarea de alimentație excesivă.

Asta pentru că persoanele cu această tulburare de alimentație nu cad în niciunul dintre stereotipuri. Persoanele care suferă de anorexie tind să fie în mod evident slabe. Cei care au bulimie ar putea prezenta semne revelatoare, cum ar fi  balonare , obraji umflați și degete fretate din cauza vărsăturilor autoinduse. Dar este imposibil să știi dacă cineva are tulburare de alimentație excesivă (BED) doar privindu-l. Acesta poate fi o parte din motivul pentru care nu a fost recunoscută oficial ca tulburare de alimentație până în 2013, când a   fost lansată cea de-a cincea ediție a Manualului de Diagnostic și Statistic al Asociației Americane de Psihiatrie  ( DSM-5 ) .

Semne și simptome ale tulburării de alimentație excesivă

Pentru a înțelege ce este tulburarea de alimentație excesivă, trebuie mai întâi să înțelegeți ce nu este. Nu înseamnă să mănânci în exces și să iei mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, chiar dacă faci asta în fiecare zi. Nu este „pășunat” – consumul de cantități mici de alimente mai mult sau mai puțin continuu pe parcursul zilei. Nu este exagerat de Ziua Recunoștinței, arăt printr-o masă uriașă de fast-food sau chiar a demola o halbă de înghețată într-o singură ședință.

De asemenea, este important să rețineți că majoritatea persoanelor supraponderale sau obeze nu au PAT. Genetica, o dietă bogată în alimente procesate (bogată în zahăr și grăsimi) și porții mari, plus un stil de viață sedentar, sunt principalii factori care contribuie la aceste afecțiuni, notează Serviciul Național de Sănătate (NHS).

Pentru a avea PATUL trebuie să experimentați o disperare profundă în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Trebuie să continuați să mănânci în mod regulat cioburi în care consumi mii de calorii într-o singură ședință, adesea mult mai mult decât cele 2.000 de calorii de care majoritatea adulților au nevoie pentru o zi întreagă. Și, probabil, vă excesați în secret și simțiți atât de multă vinovăție și rușine încât vă afectează relațiile cu prietenii, familia și colegii de muncă, spune  Kathleen Ashton, PhD , psiholog și profesor asociat la Cleveland Clinic Lerner College of Medicine din Ohio. „În loc să te simți în controlul asupra alimentației tale, simți că mâncarea te controlează”, spune ea.

Mai exact, pentru a îndeplini criteriile de diagnostic pentru BED trebuie să:

  • Abunde cel puțin o dată pe săptămână timp de trei luni, mâncând într-un singur episod mai multă mâncare decât ar mânca majoritatea oamenilor într-un interval de timp de două ore
  • Simți că nu poți să te oprești din mâncat sau să controlezi ce sau cât de mult mănânci

De asemenea, trebuie să experimentați cel puțin trei dintre următoarele:

  • Mănâncă mult mai repede decât este normal
  • Mănâncă până la satul inconfortabil
  • Mănâncă cantități mari de alimente fără a fi foame fizic
  • Să mănânci singur din cauza faptului că te simți jenat de cât de mult mănânci
  • Te simți dezgustat, deprimat sau foarte vinovat după ce se înghițește
Citește și:   Ce este cancerul vezicii urinare?

Ciclismul cu greutate și lipsa de purjare unică pentru tulburarea de alimentație excesivă

În plus, spre deosebire de persoanele cu bulimie, cei care mănâncă în exces nu încearcă să compenseze supraalimentarea făcându-se să  vomite , făcând exerciții fizice ore în șir sau folosind  laxative  și clisme. Pur și simplu se îngrașă sau încearcă să-și ispășească excesul limitându-și sever alimentația timp de ore, chiar și zile, un comportament care declanșează apoi un alt consum. Într-adevăr, ciclismul cu greutăți – pierderea în mod repetat și recăpătarea în greutate – este un semn distinctiv al afecțiunii.

Tulburarea de alimentație excesivă, la fel ca și alte  tulburări de alimentație , este determinată de îngrijorarea față de greutate. „Majoritatea celor care mănâncă prin binge se străduiesc să îndeplinească versiunea idealizată cultural a formei și greutății corpului”, explică  Cortney S. Warren, PhD , psiholog și profesor asociat de psihologie la Universitatea Nevada din Las Vegas. „Motivația lor de bază este „Nu-mi place felul în care arăt”. O să fac ceva în privința asta, așa că o să slăbesc. Apoi restricționează, restricționează, restricționează până când se exacerba, apoi imediat după aceea se simt în plus vinovați și ciclul începe din nou.”

Cauzele și factorii de risc ai tulburării de alimentație excesivă

Cauza exactă a BED nu este cunoscută, dar experții cred că genetica, factorii biologici, obiceiurile de dietă și problemele psihologice pot determina riscul unei persoane.

Ca și în cazul tuturor tulburărilor de alimentație, mulți factori joacă un rol în grade diferite la diferiți pacienți. Acești factori includ:

  • O istorie a dietei Mâncarea  excesivă este paradoxală: o persoană ține dietă sperând să atingă idealul cultural al subțirii și apoi se pedepsește pentru că nu a reușit să atingă acel ideal mâncând și mai mult, notează Clinica Mayo.
  • Istoric familial La fel ca majoritatea tulburărilor psihice, BED tinde să apară în familii. Asta înseamnă că, dacă părintele sau bunicul tău a avut această tulburare, este mai probabil să o faci și tu.
  • Tulburări de dispoziție Depresia și anxietatea  au fost legate de tulburarea de alimentație excesivă, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.
  • Perfecţionism
  • Stresul de muncă
  • Tendințele obsesiv-compulsive
  • Traumă Aceasta poate include abuz emoțional, fizic sau sexual.
  • Insecuritatea alimentară Aceasta înseamnă teama de a nu avea suficientă hrană. Fie din cauza sărăciei, conform unui studiu publicat în aprilie 2018 în Journal of Crohn’s and Colitis , alții controlează ceea ce mănânci sau o afecțiune medicală care necesită o dietă restrictivă – cum ar fi diabetul de tip 1 și 2 ,  boala celiacă și boala Crohn – insecuritatea alimentară poate contribui la exces, a menționat un studiu publicat în iunie 2017 în  Jurnalul Internațional de Tulburări de alimentație .

Cum este diagnosticată tulburarea de alimentație excesivă?

Tulburarea de alimentație excesivă este de obicei diagnosticată pe baza simptomelor și obiceiurilor alimentare ale unei persoane.

În plus, medicii pot efectua un examen fizic, pot recomanda o evaluare psihologică sau pot efectua alte teste medicale dacă se suspectează tulburarea.

O problemă nevăzută și neînțeleasă

Indiferent dacă par grase, slabe sau cu greutate normală, majoritatea persoanelor cu BED nu sunt niciodată tratate, spune  Ellen Fitzsimmons-Craft, PhD , psiholog și profesor asistent de psihiatrie la Washington University School of Medicine din St. Louis. Un motiv, în mod șocant, este că majoritatea medicilor și mulți profesioniști în domeniul sănătății mintale primesc puțină sau deloc pregătire în ceea ce privește detectarea sau tratarea oricăror tulburări de alimentație.

Citește și:   Pneumonia - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

„Dacă nu ai fost învățat despre tulburările de alimentație, nu vei ști ce să cauți și nu o vei descoperi”, spune dr. Warren, care dă vina și subtratamentului pe o atitudine larg răspândită împotriva grăsimilor. „Există atât de mult stigmatizare în ceea ce privește greutatea, care cred că adesea îi determină pe medici să se uite la cineva care este supraponderal și să se gândească automat: „Ești gras”. Mănânci mâncare proastă și nu îți asumi responsabilitatea pentru sănătatea ta. Concluzia atunci este: „Nu este o tulburare reală cu care să pot ajuta.”

Prognosticul tulburării de alimentație excesivă

Prognosticul unei persoane depinde de mulți factori. Vestea bună este că persoanele cu BED au o șansă mai mare de remisie în comparație cu cei care se luptă cu alte tulburări de alimentație, potrivit Asociației Naționale pentru Tulburări Alimentare (NEDA).

Durata tulburării de alimentație excesivă

Cât timp se luptă cineva cu tulburarea de alimentație excesivă variază de la persoană la persoană, deoarece fiecare individ este diferit. Unii oameni se pot recupera complet, în timp ce pentru alții rămâne o provocare pe tot parcursul vieții.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru tulburarea de alimentație excesivă

PATUL este foarte tratabil. Primul pas: renunta la dieta, spune dr. Ashton. „Când ne referim la tulburarea de alimentație excesivă, pierderea în greutate nu este niciodată scopul nostru. Este să te concentrezi mai întâi asupra tulburării de alimentație cu strategii comportamentale pentru a pune capăt rușinii.”

Potrivit studiilor, aceste intervenții psihologice au cel mai bun istoric:

  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru tulburările de alimentație (CBT-E) Acest tratament vă ajută să recâștigați controlul asupra alimentației prin respectarea unui program (trei mese pătrate și una sau două gustări pe zi) și reintroducerea alimentelor anterior „lumină roșie”, cum ar fi gheața cremă, cu moderație pentru a evita sentimentele de privare și frustrare din spatele multor bătăi de cap. CBT implică, de asemenea, schimbarea gândurilor negative despre tine și corpul tău care alimentează tulburarea.
  • Psihoterapie interpersonală (IPT) Aceasta se concentrează pe a vă ajuta să găsiți modalități mai bune de a face față și de a gestiona conflictele din relații, tranzițiile dificile (cum ar fi mutarea, schimbarea locului de muncă și divorțul) și durerea nerezolvată, notează Psychology Today.

IPT implică, de asemenea, să înveți să-ți măsori valoarea de sine cu mai mult decât greutatea și forma corpului, crescându-ți încrederea și stima de sine.

„Ambele au demonstrat rezultate pe termen lung”, spune Dr. Fitzsimmons-Craft. „Dar IPT vă poate oferi mai mult profit, ca să spunem așa, pentru că este, de asemenea, un  tratament bazat pe dovezi pentru depresie  și anxietate, care sunt ambele factori care contribuie la tulburarea de alimentație excesivă.”

Opțiuni de medicamente

Medicamentul stimulant  Vyvanse (lisdexamfetamina)  a devenit primul tratament aprobat de FDA pentru tulburarea de alimentație excesivă. Aprobarea s-a bazat, parțial, pe un studiu de patru săptămâni publicat în martie 2015 în jurnalul  JAMA Psychiatry,  în care jumătate dintre participanții cărora li sa administrat 70 de miligrame de Vyvanse zilnic au încetat să mănânce excesiv, comparativ cu 21% dintre cei care au luat placebo.

Citește și:   Cancerul de sân (mamar) - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Au slăbit și ei.

Dar există câteva avertismente. Vyvanse singur nu abordează emoțiile negative, grijile legate de forma corpului și alți factori psihologici care contribuie semnificativ la BED. În plus, pe lângă scăderea apetitului, pacienții pot prezenta una sau mai multe reacții adverse incomode, cum ar fi iritabilitate, nervozitate, dificultăți de somn și gură uscată. Poate fi, de asemenea, generatoare de obiceiuri.

Terapii alternative și complementare

Unii oameni cu tulburare de alimentație excesivă descoperă că remediile alternative și complementare pot ajuta la atenuarea stresului și la ameliorarea simptomelor.

Terapiile alternative comune includ:

Prevenirea tulburării de alimentație excesivă 

Deși nu există nicio modalitate de a preveni complet tulburarea de alimentație excesivă, o persoană poate fi capabilă să își reducă riscul prin:

  • Aflarea despre semnele, simptomele și riscurile tulburărilor de alimentație
  • Evitarea dietelor accidentale și a comportamentelor nesănătoase de pierdere în greutate
  • Învățarea să aprecieze funcționalitatea corpului și evitarea vorbirii cu sine negative
  • Căutați ajutor dacă comportamentele devin problematice

Obținerea din timp a ajutorului profesionist vă poate îmbunătăți rezultatul. Dacă bănuiți că o persoană dragă are tulburare de alimentație excesivă, încercați să-l încurajați să primească tratament.

Complicațiile tulburării de alimentație excesivă

Potrivit lui Johns Hopkins Medicine, tulburarea de alimentație excesivă este un ciclu care taxează fiecare sistem din organism, creând terenul pentru alte probleme grave de sănătate în timp, cum ar fi:

  • Obezitatea
  • Diabet de tip 2
  • Hipertensiune arterială și nivel crescut de colesterol din sânge
  • Boala vezicii biliare
  • Anumite tipuri de cancer
  • Depresie și anxietate

Cercetare și statistici: cine are tulburarea de alimentație excesivă?

BED este de departe cea mai frecventă tulburare de alimentație din Statele Unite, afectând 3,5% dintre femei, 2% dintre bărbați și până la 1,6% dintre adolescenți – de aproximativ 3 ori numărul persoanelor diagnosticate cu anorexie și bulimie combinate.

Americanii de culoare și tulburarea de alimentație excesivă

Când vine vorba de BED, oamenii de toate rasele, etniile și demografiile sunt afectați. Dar studiile au arătat că persoanele de culoare ar putea fi mai puțin probabil să caute ajutor pentru tulburările lor alimentare, notează Psychology Today.

În timp ce un studiu publicat în septembrie 2018 în  Biological Psychiatry  a constatat că probabilitatea pe parcursul vieții de a fi diagnosticat cu BED a fost semnificativ mai mică pentru respondenții de culoare în comparație cu respondenții albi și hispanici, alte cercetări au sugerat că anumite simptome și comportamente pot fi mai severe la pacienții de culoare prin momentul în care primesc tratament.

Într-un studiu publicat în ianuarie 2016 în Journal of Consulting and Clinical Psychology,  cercetătorii au remarcat că adulții de culoare au un IMC mai mare și o frecvență de alimentație excesivă decât participanții albi atunci când au început tratamentul.

Condiții și cauze înrudite ale tulburării de alimentație excesivă

Unele afecțiuni de sănătate care sunt legate de BED includ următoarele:

  • Depresie
  • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
  • Anxietate
  • Tulburare bipolara
  • Tulburări de abuz de substanțe

Image by Silvia from Pixabay

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.