Tuberculoza. Ce este și cum se manifestă?

0
Tuberculoza. Ce este și cum se manifestă?
-Anunț-

Mycobacterium tuberculosis, sau TBC, este vicepreședintele secției bacteriilor deoarece, secole de-a rândul, a contaminat și ucis oameni din toate colțurile lumii și din toate păturile sociale. Această boală a avut mai multe nume de-a lungul timpului, printre care și ftizia. De la regi și regine până la scriitori și pictori, TBC a provocat moartea prematură a unora dintre cei mai faimoși oameni din istorie.

Este o bacterie care invadează de cele mai multe ori plămânii, însă poate afecta orice parte a corpului, de la oase până la nodulii limfatici și creier. De asemenea, poate rămâne latentă în corp ani de zile înainte de a se activa și a-și dezlănțui puterea distrugătoare. Simptomele clasice ale acestui microb sunt tusea cu expectorații sangvine, provocată de infecția la plămâni, pierderea în greutate și starea de slăbiciune. După câteva luni, câteodată chiar ani, microbul slăbește organismul bolnavului atât de tare, încât acesta nu mai are putere nici să respire.

TBC a fost temporar eradicată într-o mare parte a lumii occidentale prin îmbunătățirea salubrității și a alimentației, dar și prin descoperirea antibioticelor, în anii ’50. În mod tragic însă, bacteria a re venit la viață, iar noile tulpini s-au dovedit imune la tratamentul antibiotic. Combinați acest microb îngrozitor cu virusul HIV, și o boală și mai gravă se poate răspândi mult mai repede în corpul uman. Acest cuplu letal decimează familii și distruge stilul de viață al unor comunități și state întregi. Efectele TBC și HIV sunt devastatoare în Africa Subsahariană, unde tuberculoza este principala cauză a mortalității survenite ca urmare a contractării unei boli infecțioase, în condițiile în care centrele de tratament se pot afla la o distanță de câteva zile de mers pe jos, iar, în multe locuri, lipsesc chiar cu desăvârșire.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.