Trituratul larvar: apilarnil

0
-Anunț-

Apilarnilul este un produs apicol natural, biologic activ, cu perspective mai recente de utilizare în scopul sănătății omului (din 1930), rezultat din operațiunea de omogenizare prin triturare și filtrare a larvelor de trântor, recoltate într-un anumit stadiu larvar și anume cu o zi înainte de capacitatea celulelor, cu întreg conținutul lor nutritiv aflat în aceste celule la data recoltării, indicată de tehnologia de producție intensivă a apilarnilului (în a 10-a zi de la depunerea oului sau în a 7-a zi de stadiu larvar pentru larvele de trântor). Pentru valorificarea comercială eficientă, ca și din rațiuni și considerente strict apicole, se urmărește numai apilarnilul obținut din celulele fagurilor conținând larve de trântor, hrănite în mod diferențiat de albinele doici în stadiul lor larvar. În hrana larvară se găsește aportul mierii, al polenului, al păsturii, al propolisului și al secrețiilor glandulare ale albinelor doici.

Miere Manuka

Până la Îndeplinirea operației de recoltare a larvelor de trântor, în celulele acestora din faguri se adună cel puțin 4 rânduri de învelișuri abandonate, for mate din țesuturi proteice care cuprind celule epidermice rezultate din năpârlire și care se recoltează o dată cu hrana aflată în celulă.

În ziua a 7-a de stadiu larvar – când are loc recoltarea larva de trântor are o greutate de 250-300 mg. Organismul ei conține elemente diferențiate ale principalelor organe și structuri funcționale aflate în curs de dezvoltare și definitivare. Schițele viitoarelor organe identificate deja în stadiul embrionar se dezvoltă și se completează larvar, ele constituind ,,schemele” tuturor organelor.

De pildă, la trântor testiculele apar în primele 3 ore după ieșirea embrionului din ou, ca până în ziua a 7-a de viață larvară organele sexuale să fie atât de dezvoltate, incit să ocupe cea mai mare parte din corpul larvei, iar când se căpăcește celula (în ziua a 8-a de stadiu larvar), organul de reproducere masculin este aproape format ca structură, inclusiv cele două vezicule seminale care îndeplinesc funcțiile unei glande ce secretă lichidul spermatic în care plutesc cele peste 10 milioane de spermatozoizi. Sub tegumentul larvei se află acumulată rezerva interioară de materii nutritive care compun corpul gras.

Citește și:   Ce sunt, ce conțin și la ce folosesc produsele apicole?

De asemenea, în corpul larvei ce se recoltează, se află o importantă cantitate de hemolimfă, incomparabil mai bogată în substanțe nutritive și energetice decât cea a altor insecte sau chiar a animalelor, inclusiv sângele omului. De pildă, s-a stabilit că în larvele de albină se află de 9 ori mai mult magneziu decât în sângele uman, iar fosforul este de asemenea superior cantitativ. Caracteristicile organoleptice ale apilarnilului: aspectul produsului după recoltare este neomogen, fiind constituit din larve înglobate într-un lichid lăptos.

După triturare (mixare) produsul devine omogen, lăptos, onetuos. Culoarea lichidului și larvelor este ușor gălbuie, cu tendința ca în timp să capete nuanță spre cenușiu. Gustul este ușor astringent, fără senzații dezagreabile. Impurități: la examenul microscopic al produsului triturat și centrifugat s-au observat detritusuri celulare și celule de polen. Pentru obținerea substanței active standardizate, apilarnilul triturat și filtrat se liofilizează, utilizându-se și prezentându-se apoi ca pulbere.

Miere Manuka

Proprietăți fizico-biochimice ale apilarnilului liofilizat: pH 6,2, apă 6%, substanță uscată 94% din care azot total 5,83 g/ azot aminic 0,94g/00 proteine totale 36,44 g%, amino-acizi liberi 5,85 g% de produs; glucide total 20,96 g%, lipide 21,60 g%, cenușă 3,6 g %, substanțe neidentificate 11,67 g%; structura glucidică a produsului: glucoză 3,65 g%, fructoză 15,50 g%, zaharoză 3,65 g% Apilarnilul brut-proaspăt, triturat și filtrat conține: Săruri minerale: calciu 14,00 mg%, magneziu 2,00 mg%, fosfor 199,00 mg%, fier 3,23 mg%, cupru 1,10 mg%, mangan 4,49 mg%, zinc 5,54 mg%, sodiu 38,00 mg%, potasiu 0,50 mg% Vitamine: Vitamina A (0,54 UI/g), betacaroten (provitamina A 0,426 mg%, xantofilă (0,297 mg%); Vitamina B, sub limita de dozare; vitamina B6 (0,739 mg%); vitamina PP acid nicotinic (15,9 mg%), colina (442,8 mg%). Aminoacizi: lizină 0,75 g%, histidină 0,33 g%, arginină 0,5 k g%, acid aspargic 1,5 g%, treonină 0,41 g%, serină 0,46 g%, glicină 0,84 g%, alanina 0,66 g%, valină 0,68 g%, metionină 0,31 g%, izoleucină 0,56 g %, leucină 0,95 g%, tirozină 0,45 g%, fenilalanină 0,46 g% (total 11,4 g% aminoacizi).

Citește și:   Nectarul, mana și mierea

Pentru obținerea acestor rezultate s-au făcut mai multe determinări pentru apilarnil provenit din larve de matcă, apilarnil din larve de albină, apilarnil din larve de trântor recoltate în diverse perioade ale sezonului apicol. De asemenea, s-au făcut determinări pentru apilarnil în stare liofilizată, toate aceste analize fiind raportate la probe analizate de lăptișor de matcă și la indicii acestui produs prevăzuți în caietul de sarcini al lăptișorului de matcă.

În acest fel s-a reușit să se întocmească o documentație absolut concludentă în ceea ce privește compoziția apilarnilului.

Din cele relatate rezultă că apilarnilul are caracteristici organoleptice și proprietăți fizico-biochimice foarte apropiate de ale lăptișorului de matcă.

Ținând seama de acest criteriu de referință, ca și de rezultatele experiențelor și testărilor pe animale, apilarnilul are multiple posibilități de folosire în alimentația umană și animală, precum și în industria farmaceutică, în apiterapie și cosmetică. Astfel, în concordanță cu rezultatul cercetărilor și testărilor clinice s-a stabilit că apilarnilul sub formă de drajeuri este un complex de substanțe na turale, obținut din extract total liofilizat din larve de trântor, cu proprietăți biostimulante asupra metabolismului general. Se folosește în scop terapeutic și pentru stimularea factorilor naturali de apărare a organismului uman. Factorii biostimulatori naturali, conținuți în apilarnil, sunt bogați în precursori ai hormonilor sexuali.

Apilarnilul sub formă de drajeuri, ca energostimulant și ca activator biologic are următoarele indicații: în debilitate fizică generală, în astenii, în stări de denutriție, convalescență postoperatorie, osteoporoză, pubertate întârziată, climacteriu, astenie sexuală, surmenaj fizic și intelectual, în îmbătrânirea pre matură și exagerată, precum și în stări care necesită tonice și trofice generale, benefice metabolismului.

Citește și:   Pastura, un produs natural cu mari perspective

Apilarnilprop drajeuri, conținând pe lângă apilarnil liofilizat și propolis acționează sinergic cu componentele din propolis (flavone, enzime, uleiuri volatile, esteri ai acizilor aromatici etc.) are o acțiune mai extinsă în folosire.

Miere Manuka

De aceea, pe lingă indicațiile arătate pentru apilarnil datorită principiilor active din propolis, apilarnilprop acționează în diferite afecțiuni bucale ca antiseptic și decongestiv, antimicrobian, cicatrizant, anestezic local. Stimulează procesele de regenerare celulară; se utilizează în stomatite, gingivite, parodontopatii marginale cronice. Drajeurile apilarnilprop sunt bine tolerate și eficiente în tratamentul inflamațiilor acute, subacute și cronice laringo-traheo-bronșice. Controlul prelungit cu mucoasa bucală și faringiană, resorbția lentă a conținutului, asigură efectele terapeutice locale și generale. În glosodinie reduce fenomenele inflamatorii locale. Substanțele cicatrizante și antiseptice din propolis acționează favorabil în boala ulceroasă, gastrite, colite și enterocolite, formând o peliculă protectoare.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.