În tratamentul acestei afecțiuni care se manifestă începând cu cea de-a doua vârstă, se utilizează numeroase produse farmaceutice, fie chimioterapice, fie fitoterapeutice sau mixte.
În numeroase cazuri se obțin rezultate bune prin utilizarea unor plante medicinale, în cure periodice, anual. Datorită faptului că modul de preparare și administrare este simplu (pulberi din plante, infuzii, decocturi). folosirea plantelor in cure de lungă durată este la îndemâna oricărui bolnav.
Pe lângă vise, păducel, talpa gâștii, sulfină, traista ciobanului, al căror mod de preparare și administrare a fost descris la afecțiunile sistemului cardiovascular, ca adjuvante se mai pot folosi frunzele de anghinare (Folia cynarae) sub formă de infuzie (o lingură de frunze la 2 căni cu apă), cantitate care se bea in cursul unei zile ca atare, fie îndulcit cu miere.
Alternativ, se folosește infuzia obținută din 1-2 lingurițe rămurele înflorite, cu frunze de isop (Hyssopus officinalis) la o cană cu apă, două căni pe zi. Cantitatea de infuzie administrată se scade din rația zilnică de apă prescrisă de medic.