Tratamentul Bolilor reumatismale

0
-Anunț-

Acest grup heterogen de afecțiuni localizate la aparatul locomotor și cardio-vascular și care se manifestă prin leziuni inflamatorii sau degenerative ale țesutului conjunctiv, necesită în primul rând un tratament pe care numai medicii specialiști pot să-l recomande de la caz la caz. Alături de medicația de bază, de curele balneare și fizioterapeutice, la ameliorarea bolilor reumatice își aduc contribuția și unele plante, care trebuie considerate ca adjuvante. În industria farmaceutică se utilizează în prezent materii prime vegetale pentru obținerea prin semisinteză a unor corticosteroizi (din diosgenină, solasodină, uleiul de soia etc.) sau substanțe active obținute din cornul secarei, heterozide cardiotonice în leziunile cardiace, sau unele antibiotice din plante inferioare in cazul formelor infecțioase acute.

Chiar sinteza aspirinei atât de mult folosită a fost inspirată de un străvechi remediu al medicinii tradiționale și anume din utilizarea în trecut în bolile reumatismale și în algii a scoarței de salcie.

Pentru tratamentul intern recomandăm deci scoarța de salcie (Cortex salicis), care conține heterozide de natură salicilică. Sub formă de decoct, 2 linguri de scoarță mărunțită la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi, în cure indelungate (3 săptămâni lunar) fără nici un risc terapeutic”. Se poate folosi și pulberea de scoarță de salcie, de 3 ori pe zi câte 1/2 linguriță. Rădăcina de lemn dulce (Radix liquiritiae) sub formă de pulbere 2-4 lingurițe pe zi sau sub formă de infuzie, o lingură rădăcină la o cană de apă are acțiune antiinflamatoare. În tratamentul extern cu băi de plante sau pentru comprese, fitoterapia recomandă numeroase specii medicinale ca: sulfina (Melilotus officinalis), mugurii de pin (Turiones pini), rădăcina de tătăneasă (Radix symphyti), fructele de ienupăr (Fructus juniperi), făina de muștar (Farina sinapis), coaja de salcie (Cortex salicis), florile de soc (Flores sambuci), cimbrișorul (Herba serpylli), frunzele de mentă (Folia menthae piperitae). Din aceste plante, in cantități egale, se prepară o infuzie concentrată (100-150 g amestec plante) puse într-un săculeț de tifon la 1 litru de apă. În prealabil, plantele din săculețul de tifon se umezesc cu apă fierbinte, apoi se infuzează 1-2 minute, in clocot. După 10-15 minute infuzia se folosește ca atare pentru comprese locale. Pentru o baie sunt necesari 3-5 litri infuzie concentrată, care se introduce fierbinte in baia caldă împreună cu punga de tifon în care se află plantele. O fricție revulsivă și calmantă a durerilor reumatice se obține din: tinctură de ardei iute (Tinctura capsici) și tinctură de muguri de plop (Tinctura gemae populi) câte 20 ml din fiecare tinctură și din uleiuri volatile de ienupăr, mentă, brad sau molid câte 3 ml fiecare, la care se adaugă 50 ml alcool sau spirt sanitar. Tincturile de ardei iute și muguri de plop se prepară prin macerare timp de zile, folosind 20 g plante mărunțite 100 ml alcool 70⁰. Se filtrează prin tifon dublu.

Citește și:   Cum se pot trata Arsurile solare?

După fricții locale, partea fricționată se acoperă cu o flanelă.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.