Tratamentul Bolilor de nutriție și metabolism

0
-Anunț-

Determinate de o alimentație defectuoasă și de disfuncții glandulare, bolile de nutriție și metabolism, pe lingă regimul alimentar corespunzător, beneficiază și de efectele terapeutice ale unor plante medicinale.

Diabet. Dacă medicina modernă a înregistrat succese remarcabile în prelungirea vieții celor ce suferă de această tulburare a metabolismului glucidic, în domeniul stabilirii elementelor patogenezei acestei boli, viitorul mai are de parcurs un drum lung. Se admite in general că diabetul este o disfuncție neuroendocrină, în care sunt implicați nu numai hormonii medulo-suprarenalei, dar și cei secretați de tiroidă, hormonii sexuali și în special hormonii adrenocorticotropi hipofizari.

În această afecțiune fitoterapia modernă și-a axat cercetările pe două categorii de plante: cele cu acțiune hipoglicemiantă și cele care ajută la restabilirea funcției pancreatice, contrar insulinei, care prin administrare zilnică provoacă degenerarea acestui organ. Până în prezent nici sulfamidele antidiabetice nu au dat rezultatele scontate. Din măsurile adjuvante pe care considerăm că trebuie să le cunoască fiecare bolnav, menționăm următoarele: regim alimentar echilibrat, individualizat, activitate fizică zilnică, conduită psihică normală, aport de vitamine din complexul B și E, care pot fi obținute direct din germenii de grâu încolțit (3-5 lingurițe pe zi) sau 15-20 g drojdie de bere, salată sau sucul celular de varză albă și ceaiurile medicinale hipoglicemiante administrate zilnic.

În special in zonele tropicale există numeroase specii de plante hipoglicemiante. Unele intră chiar in alimentația obișnuită, fapt care explică parțial frecvența foarte rară în aceste zone a diabetului.

Din speciile indigene de plante medicinale se recomandă în primul rând 2-3 căni de infuzie preparată dintr-o lingură frunze de afin (Folia myrtilli) la o cană cu apă. Pentru a obține un ,,ceai medicinal” hipoglicemiant, se recomandă asocierea frunzelor de afin (50%) cu frunze de dud (Folia mori), frunze de nuc, frunze de salvie, frunze de urzică și rădăcină de brusture în părți egale. Alternativ se poate folosi un decoct preparat din teci de fasole uscate (Fructus phaseoli sine semine) 2 linguri teci mărunțite la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Citește și:   Viermii

În obezitate, pe lângă regimul hipoglucidic și hiperproteic, asociat cu salate de legume și de fructe sărace în zaharuri, plantele medicinale își aduc contribuția la reducerea greutății corporale. Din această categorie fac parte cele mai active diuretice, sudorifice și laxative.

Un ,,ceai medicinal” indicat în obezitate este preparat din frunze și rădăcini de păpădie, frunze de mesteacăn și flori de soc (câte 200 g din fiecare) din coajă de crușin și volbură (Herba convolvuli) câte 150 g din fiecare și 100 g mătase de porumb. Din acest amestec de plante se prepară un decoct, folosind 1 lingură de plante la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi, neîndulcite (sau îndulcite cu zaharină sau ciclamat de sodiu), timp de cel puțin 2 săptămâni in timpul dietei de slăbire.

Rezultate satisfăcătoare au fost înregistrate cu noul produs fitoterapeutic românesc normoponderol.

În gută, afecțiune caracterizată prin creșterea acidului uric în sânge și depunerea de urați in articulațiile mici și în hidropizie fitoterapia recomandă ca adjuvante ale tratamentului de bază plantele diuretice menționate la sub capitolul ,,bolile aparatului urinar” și cele enumerate la ,,bolile reumatismale”.

Alte plante care ajută la restabilirea metabolismului sunt cele bogate in vitamine și în săruri minerale. Ele pot fi folosite ca ,,ceaiuri alimentare” zilnic, în special în perioada anotimpului rece, iarna și primăvara. Fructele unor plante medicinale sau florile (măceș, cătină, soc, zmeură etc) se pot folosi sub formă de sirop.

Din speciile medicinale vitaminizate menționăm: fructele de cătină (Fructus hippohae), fructele de măceș fructele de păducel (Fructus crataegi), cele de coacăz negru (Fructus ribi nigrae), bogate nu numai in vitamine, dar și în săruri minerale. Se prepară sub formă de infuzie, 2 lingurițe la o cană cu apă fierbinte. Se îndulcesc cu miere. Ca remineralizante se mai recomandă troscotul, pirul, coada calului, frunzele de plumânărică (Folia pulmonariae) sub formă de infuzie sau decoct, 2 lingurițe la o cană cu apă, 2-3 căni pe zi.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.