Tratamentul Bolilor aparatului urinar

0
-Anunț-

În aceste afecțiuni, tratamentul fitoterapeutic adjuvant folosește plante cu acțiune antiseptică și diuretică. Creșterea diurezei este consecința aportului in plus de lichide și este activată de flavonozidele, saponozidele, sărurile de potasiu și de uleiurile volatile pe care le conțin speciile de plante indicate.

În cistite se recomandă infuziile de mușețel, coada șoricelului, rizomii de pir (Rhizoma graminis), florile de soc (Flores sambuci), mugurii de pin sau de plop, mătasea de porumb, 2 lingurițe din aceste plante la o cană cu apă. Se beau 2-4 căni pe zi. Sub formă de decoct se utilizează frunzele de merișor (Folia vitis idaei) sau in lipsa acestora, frunzele de păr pădureț, rădăcinile de osul iepurelui (Radix ononidis) și tecile de fasole (Fructus phaseoli sine se mine) câte 1-2 lingurițe plante la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Aromaterapia recomandă, în special in cazurile rezistente la antibiotice un amestec de uleiuri volatile de brad sau pin, de eucalipt, busuioc (Aethero lum basilici) si de salvie câte 3 ml din fiecare la 50 ml alcool. Se administrează de 3 ori pe zi la o linguriță zahăr câte 10 picături, timp de o săptămână. În cistitele cronice se recomandă efectuarea aromatogramei (similară antibiogramei), folosind o gamă variată de uleiuri volatile.

În colici renale, în litiaza renală, in inflamațiile căilor uro-renale ca adjuvante se recomandă infuziile obținute din rădăcinile de pir, frunzele de merișor, frunzele de mesteacăn, fructele de măceș, mugurii de pin și mătase de porumb, 1-2 lingurițe plante la o cană cu apă. Se beau 3-4 căni pe zi. În litiaza renală (după stabilirea naturii calculilor) și în colicile nefritice, preventiv și curativ aromaterapia recomandă un amestec de alfa-Pinen (câte 13 g) camphen (22 g), borneol (8 g), anetol și fenconă (câte 4 g), cineol (3 g) la 100 g, ulei de floarea soarelui (formula Renogal-Biofarm). Se administrează în puțină apă îndulcită 3-5 picături de 4-5 ori pe zi preventiv.

Citește și:   Remedii naturale pentru anxietate și stres: plante medicinale eficiente

In colicile nefretice se pot administra până la 25 de picături o dată și se repetă după 20 de minute. Numărul plantelor considerate ca diuretice și dezinfectante ale căilor uro-renale, recomandate și în azotemie este foarte mare. În nomenclatura veche aceste plante se numeau și ,,depurative”, adică prin efectele diuretice și sudorice contribuiau la ,,curățirea sângelui”. P

entru a completa doar parțial lista diureticelor apoase, vom enumera pe lingă speciile menționate in acest subcapitol, următoarele plante medicinale: coada calului (Herba equiseti), frunzele de frăguțe (Folia fragariae), fructele de porumbar, zamoșița (Herba trioni), cozile de cireșe (Stipites cerasorum), fructele de ienupăr, troscotul, albăstrelele (Flores cyani), frunzele de frasin (Folia fraxini), florile și rădăcinile de ciuboțica cucului frunzele de anghinare, frunzele și rădăcinile de păpădie, trei frați pătați, turița mare și altele.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.