Tratament Homeopatic Tulburări Sistem Nervos

0
Tratament Homeopatic Tulburări Sistem Nervos
-Anunț-

Insomniile (la adulți)

Tratamentul homeopatic al insomniilor se dovedește, în majoritatea cazurilor, a fi tratamentul de fond prescris de medicul homeopat. Totuși, în anumite situații de dată recentă, se poate alege între remediile enumerate mai jos, în scopul unei ameliorări rapide a stării pacientului. Se vor căuta și alte semne psihologice și nervoase în capitolele corespunzătoare.

Cauza psihologică:

Doliul:

ARNICA (mai ales dacă șocul este brutal). GELSEMIUM: calmant general (de revăzut remediul la capitolele despre anxietate și spasmofilie).

IGNATIA: somn ușor, cu mîncărimi și o stare de agitație fizică; paradoxal, pacientul doarme mai bine când este zgomot.

LACHESIS: somn cu vise despre persoanele defuncte.

Stare de nemulțumire, griji, vești proaste :

AMBRA GRISEA (chihlimbarul cenușiu): deși îi este somn, pacientul nu poate dormi; simptomele sunt provocate, adesea, de o dispută furtunoasă ori de o emisiune impresionantă la televizor; este util și când subiectul adoarme în fața televizorului și nu mai poate dormi după aceea.

GELSEMIUM: vezi mai sus.

IGNATIA: vezi mai sus.

Decepția sentimentală:

IGNATIA: vezi mai sus.

NATRIUM MURIATICUM: pacient care se gîndește tot timpul la necazurile sale în dragoste.

Frica:

ACONIT teamă brutală, însoțită de panică.

GELSEMIUM: frică paralizantă.

Bucurie, excitație intelectuală:

ARGENTUM NITRICUM: canalizarea atenției asupra ideilor împiedică subiectul să-și găsească somnul (vezi și anxietatea).

COFFEA (cafeaua): proiectele, gîndurile constructive tin subiectul treaz, cu spiritul limpede.

După eforturi fizice (la sportivi, după mutarea într-o altă locuință etc.):

ARNICA: subiect agitat, care nu-și găsește locul în pat, pentru că i se pare prea tare.

RHUS TOXICODENDRON: subiect agitat, care a stat imobilizat prea mult și căruia mișcarea îi face bine.

Hipersensibilitate la zgomot :

ASARUM (pochivnicul): subiectul suportă greu chiar zgomotele ușoare; adesea, în contextul abuzului de alcool.

COFFEA: vezi mai sus.

KALI PHOSPHORICUM: subiect epuizat și iritabil, după eforturi intelectuale prelungite.

NUX VOMICA: în context digestiv și de supraîncărcare generală; subiectul se trezește în mijlocul nopții și adoarme în momentul în care trebuie să se trezească; se recomandă și pentru cei care adorm la televizor și nu-și mai găsesc somnul când ajung în pat.

THERIDION (un păianjen): în caz de amețeli și dureri de cap.

Muncă pe timpul nopții, care decalează somnul:

COCCULUS: se folosește și în caz de veghe prelungită (pentru îngrijirea unui bolnav, de exemplu).

COFFEA: vezi mai sus.

Decalajul orar al celor care călătoresc :

CAPSICUM

Petrecerea timpului în zone de altitudine:

COCA (coca): utilizată și pentru alte probleme create de altitudine.

Abuz de cafea :

CHAMOMILLA: pentru iritabilitate.

Abuz de alcool:

NUX VOMICA: vezi mai sus.

Mișcatul nervos din picioare: nevoia de a mișca picioarele, fapt care împiedică subiectul să adoarmă :

MEDORRHINUM: simptome însoțite de dureri de picioare.

ZINCUM (zinc): simptome fără dureri.

Convalescență:

AVENA SATIVA GERMINATA (în diluție 1 CH, 20-30 de picături, seara): după bolile infecțioase.

KALI PHOSPHORICUM: după boli grave sau după surmenaj intelectual.

Posologie: diluție de minimum 9 CH (și mai diluată, dacă similitudinea psihologică este mare), 3 granule, de 3 ori pe zi, dintre care o priză seara, înainte de culcare.

Crampele

Remediile foarte eficiente în crampele musculare ale membrelor sunt :

CUPRUM: crampe în oricare zonă a corpului, dar mai ales la nivelul gleznei și al tălpilor; se agravează noaptea; este primul medicament de recomandat.

MAGNESIA PHOSPHORICA: crampe ameliorate prin comprese locale calde, prin flectarea zonei afectate, prin apăsare puternică; sunt consecința unui efort muscular (de exemplu, crampe ale degetelor, după ce subiectul a scris prea mult).

NUX VOMICA: se folosește atunci când este stabilit contextul general al remediului.

Posologie: diluție de 9 CH, 3 granule, de 2 ori pe zi, cu mărirea intervalului în funcție de ameliorarea simptomelor.

Spasmofilia

Este o afecțiune care se poate manifesta sub diverse forme, al căror punct comun îl constituie hipersensibilitatea neuromusculară.

Homeopatia este foarte eficientă, mai ales folosind :

ACTEA RACEMOSA (orbaltul cu ciorchini): în durerile musculare însoțite de contracții (mai ales la ceafă și la umeri, la persoanele care muncesc aplecate), durerile de cap care urcă dinspre ceafă spre ochi, nevralgiile care se deplasează, durerile uterine din perioada ciclului menstrual (este vorba, în general, de o femeie foarte vorbăreață), instabilitatea nervoasă însoțită de diverse forme de frică (de nebunie, de moarte) și de senzații ciudate (că subiectul are capul în nori, că o insectă i se plimbă pe piele etc.); totul se agravează la frigul umed sau în perioada ciclului menstrual.

ARGENTUM NITRICUM: persoană agitată și mereu grăbită, care suferă de diverse fobii (de ascensor, de aglomerație etc.), care are amețeli, palpitații, dureri de cap, aerofagie nervoasă; îi plac mult dulciurile (pe care le suportă mai mult sau mai puțin bine); simptomele se agravează la căldură și în timpul ciclului menstrual, dacă subiectul este o femeie (de revăzut remediul la capitolul despre anxietate).

COCCULUS: blocaj mental, cu senzația de gol în cap, slăbiciune a picioarelor, amețeli și grețuri (vezi acești termenii), durere de cap la nivelul cefei, senzații de amorțeală și furnicături în diferite părți ale corpului; simptomele sunt urmarea unui surmenaj sau a lipsei de somn.

COLOCYNTHIS: mai ales în cazul spasmelor sau al durerilor nevralgice calmate prin apăsare puternică și căldură; simptomele sunt însoțite de senzația de amorțeală, regăsită în context de nervozitate și iritabilitate.

Citește și:   Tratament Homeopatic probleme specifice ale Copilului

CUPRUM: crampe și spasme diverse (descrise deja la capitolele despre afecțiunile ORL și digestive), dar și la nivelul extremităților, de exemplu, prin afectarea mîinilor; reproduc criza tipică de tetanie, însoțită de spasme ale degetelor și mai ales a degetului mare, care rămîne îndoit spre podul palmei.

GELSEMIUM: blocaj mental, cu slăbiciunea picioarelor, senzație de tremur interior sau exterior vizibil, însoțite de nevoia de a urina des și de diaree pe fond emotiv; durere de cap cu senzația de pleoape grele; subiectul caută singurătatea. Cauzele principale ale acestor simptome sunt emoțiile de orice fel.

IGNATIA: subiectul reacționează la emoții prin spasme, dureri de cap, suspine, cască; are senzația de nod în gît, de mîncărimi nervoase, fără aspect cutanat; aerofagie și crampe la stomac. Toate aceste simptome variază foarte repede și au o trăsătură importantă care trebuie găsită pentru a recomanda IGNATIA: paradoxal, reacțiile emotive se produc la evenimente lipsite de importanță și sunt minime la cele dramatice. Simptomele sint agravate de cafea și țigări (cu excepția persoanei care fumează ea însăși) și spre ora 11 dimineața, când are loc o adevărată criză; se ameliorează prin bună-dispoziție, prin evenimente banale; ameliorarea este foarte marcată la subiecții IGNATIA.

MAGNESIA PHOSPHORICA: apropiată de COLOCYNTHIS, dar fără aspectul nervos al acestuia. Se utilizează mai mult în contextul unei oboseli fizice (vezi crampele).

NUX VOMICA: crampe și spasme în context digestiv, pe un fond de supraîncărcare.

Posologie: diluție de 9 CH, 3 granule, de 3 ori pe zi, cu mărirea intervalului pe măsura ameliorării; se ridică la 15 CH dacă se vede cu claritate tabelul psihologic.

Amețelile

În acest capitol sunt incluse amețelile cu senzația de rotație, precum și simplele senzații de dezechilibru. Vor fi găsite aici și remediile care corespund cauzelor non-neurologice.

Amețeli legate de îmbătrînirea cerebrală:

AMBRA GRISEA: la persoanele în vîrstă, foarte sensibile, emotive și impresionabile, care fac diverse maladii, care au idei confuze și care se gîndesc numai la necazurile proprii; simptomele se agravează la orice emoție și în prezența unor persoane necunoscute.

CONIUM MACULATUM (cucuta-mare): amețeală agravată la mișcări, mai ales la culcare sau la întoarcerea în pat; se ameliorează la închiderea ochilor; context general de încetinire, datorat vîrstei. PHOSPHORUS: primul remediu al tulburărilor de echilibru în timpul mersului, la subiecți de vîrsta a treia anxioși, obosiți fizic sau intelectual.

THERIDION (discutat la insomnie): sensibilitate la zgomot, cu amețeli agravate când se închid ochii.

Amețeli în context anxio-spasmodic:

ARGENTUM NITRICUM: vezi spasmofilie. Aici se includ și amețelile false de înălțime (perete vertical de munte, casă înaltă).

COCCULUS: vezi greața (răul de călătorie) și spasmofilia.

IGNATIA: vezi spasmofilia.

Amețeli cauzate de boala Ménière :

CHENOPODIUM ANTHELMINTICUM (spanacul-porcesc, plantă erbacee): amețeală violentă, cu senzație de rotire, zgomote în urechi și scădere a auzului mai ales în cazul sunetelor grave.

COCCULUS: agravare prin întoarcerea capului.

CONIUM MACULATUM: deja discutat.

THERIDON: deja discutat.

Amețeli asociate cu cefalee occipitală:

BRYONIA: simptomele se agravează la ridicare și la mișcare; se ameliorează când subiectul se află în repaus.

Amețeli însoțite de tulburări digestive importante:

BRYONIA: vezi semnele digestive.

CHELIDONIUM: vezi afecțiunile hepatobiliare.

COCCULUS: deja discutat.

NUX VOMICA: vezi semnele digestive.

Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule pe zi, cu mărirea intervalului, pe măsura ameliorării.

Tulburări de memorie

Principalele medicamente homeopatice recomandate în scăderea memoriei sunt :

ANACARDIUM ORIENTALE (bobul de Malacca): este vorba mai ales de un subiect care este student și se află în perioada de efort intelectual accentuat, care îi provoacă dureri de cap. Simptomele se ameliorează imediat după ce mănîncă, fapt care constituie principala modalitate a acestui remediu.

BARYTA CARBONICA (carbonatul de bariu): scădere progresivă a memoriei la o persoană în vîrstă care este victimă a unei diminuări generale a puterilor, care se pierde în locurile cunoscute și uită evenimentele de dată recentă.

KALI BROMATUM (bromura de potasiu): pierderea memoriei la un subiect cu diminuare marcată a capacității intelectuale, ca urmare a unor eforturi intelectuale sau a grijilor; există o particularitate, care se manifestă printr-o stare de agitație pronunțată a extremităților, mai ales a miinilor și degetelor; subiectul bate ritmul cu buricele degetelor sau manevrează în permanență ceva. (De revăzut remediul pentru spaimele nocturne ale copilului.)

KALI PHOSPHORICUM: problemele de memorie ale unei student sau ale unui intelectual în perioada de surmenaj, de epuizare; subiectul păstrează totuși o hiperactivitate clară (la zgomot, la atingere), însoțită de iritabilitate, hiperexcitabilitate sexuală, agitație psihică și multe coșmaruri. Simptomele se ameliorează când subiectul mănîncă.

LUESINUM: tulburări de memorie datorate unor evenimente recente și manifestate la un subiect instabil, deprimat, anxios, care are fobie de microbi (se spală foarte des pe mâini), spaime diverse și este consumator de alcool. Simptomele se agravează noaptea (dureri, insomnie), ca la orice remediu cu lues al cărui bioterapic este.

LYCOPODIUM: după acumularea unor factori emotivi de natură diversă sau a unor eforturi intelectuale; subiectul are probleme în a-și aminti numele proprii sau în a-și găsi cuvintele potrivite. Este anxios, autoritar, lipsit de încredere în propria persoană. Trebuie căutat contextul său digestiv.

MEDORRHINUM: subiect anxios, mereu grăbit, într-o formă mai bună seara și noaptea; simptomele se agravează pe timpul zilei. Mai poate fi vorba și despre o persoană instabilă, în căutare de alcool și de plăceri sexuale. În ceea ce privește memoria, are probleme în a-și reaminti faptele de dată recentă sau în a se concentra asupra propriilor cuvinte (remediu nedisponibil în prezent).

Citește și:   Tratament Homeopatic afecțiuni Cutanate

Posologie: diluție de 15 CH, 3 granule de 1-2 ori pe zi.

Tulburări anxiodepresive

Homeopatia este foarte eficientă în genul acesta de tulburări. Rar, eventual în asociere cu alte terapii (mai ales psihoterapii), trebuie evitată recurgerea la tratamentele chimice clasice, cu excepția stărilor depresive severe pentru care trebuie consultat de urgență medicul. Medicamentele homeopatice care pot fi folosite sunt numeroase; le vom enumera mai ales pe cele care se recomandă în funcție de reacția la frig sau la căldură:

Reacția la căldură:

ARSENICUM ALBUM: anxietate însoțită de agitație și o stare depresivă creată de frica de moarte; subiectul nu se poate îngriji, întrucît crede că totul este inutil; este vorba adesea despre o persoană în vîrstă care suferă de multe alte afecțiuni: eczeme, anemie, tulburări digestive, respiratorii etc. Orarul de agravare: orele 1-3 dimineața sau o criză de angoasă care îl împiedică să adoarmă.

AURUM METALLICUM: subiect la început autoritar, nervos, care devine, încet-încet, anxios, depresiv, plin de regrete; se gîndește deseori la moarte și are tentative de sinucidere. Este excesiv de încordat, congestiv și infrigurat. Îi place căldura, dar caută și aerul răcoros pentru a-și calma accesele de palpitații, bufeurile, durerile de cap.

IGNATIA: (vezi spasmofilia). PHOSPHORICUM ACIDUM: după surmenaj fizic sau intelectual, emoții negative cu cauze diverse (supărări, griji, rupturi sentimentale etc.), stări depresive și de epuizare generală cu scăderea memoriei, indiferență, albirea și căderea părului; subiectul preferă singurătatea.

PHOSPHORUS: anxietate (agravată de furtună și la apusul soarelui) cu accese bruște de entuziasm care dispar imediat, stare depresivă; subiectul este înalt, slab, palid și hipersensibil; îi este foame și sete (mănîncă mai ales alimente sărate).

SEPIA: stare depresivă pe fond nervos; subiectul este trist, indiferent, vrea să fie singur și este iritabil, mai ales în context familial; este vorba adesea de o femeie, a cărei stare se agravează în perioada ciclului menstrual; se ameliorează prin exerciții fizice (îi place mult să danseze) și când este ocupată. Are probleme ginecologice, digestive, urinare, cutanate etc.

Reacția la aerul rece:

ARGENTUM NITRICUM: anxietate și diverse fobii (vezi spasmofilia).

LACHESIS: remediu destinat mai ales femeilor, cu precădere în perioada de menopauză, când alternează excitația cu depresia; este vorba despre o femeie vorbăreață, geloasă, în formă mai bună seara decît dimineața, care are bufeuri de căldură, nu suportă nimic în jurul gîtului sau al taliei.

LYCOPODIUM: subiect anxios, autoritar, coleric, prost dispus mai ales la trezire, care îmbătrînește prematur; este un depresiv care nu are încredere în sine, căruia nu-i place societatea, dar care are nevoie de o prezență discretă lîngă el, întrucît nu-i place nici singurătatea. Prezintă tulburări digestive, urinare, cutanate etc.

NATRUM MURIATICUM: subiect depresiv, iritabil, care caută singurătatea pentru a-și rumega grijile; acest introvertit rămîne slab, deși mănîncă bine, îi este sete și preferă sarea; cauze: griji, necazuri și probleme sentimentale.

Reacția la umezeală:

NATRIUM SULFURICUM: depresie la o persoană ale cărei tulburări sunt agravate de umezeală (a climei, a locuinței, mai ales); proastă dispoziție la trezirea din somn; subiectul se simte mai bine după ce își evacuează intestinul, după micul dejun. Există o tendință spre sinucidere, care se agravează când subiectul ascultă muzică. Este un mare remediu pentru sicoză, destinat tulburărilor respiratorii și digestive. Se regăsește uneori, ca factor declanșator, traumatismul cranian.

Mai puțin sensibili la temperatură:

GELSEMIUM (vezi spasmofilia).

KALI PHOSPHORICUM: starea depresivă a unui pacient surmenat intelectual sau care are o supărare (vezi tulburările de memorie), este iritabil și excitabil, mai ales la nivel sexual. Este agitat fizic, cu precădere noaptea (vezi spaimele nocturne ale copilului).

Posologie: se utilizează diluții destul de înalte, mai ales dacă tabloul psihologic este suficient de relevant : 9 sau 15 CH, 3 granule de 1-3 ori pe zi sau în priză unică, de 1-2 ori pe săptămînă, mărind progresiv intervalul. Trebuie avut grijă cu diluțiile prea puternice de LYCOPODIUM și mai ales de AURUM METALLICUM pe care numai medicul homeopat le poate prescrie.

Durerile de cap

„Dna Sabine F. are, de cîteva luni, dureri de cap numai dimineața. Am consultat-o vineri, iar seara a început un tratament cu IRIS VERSICOLOR 7 CH, 3 granule, de 2 ori pe zi. Încă din a treia zi nu a mai avut această problemă, timp de un an.

Cefaleele și migrenele pot avea cauze diverse și numeroase. Pot fi utilizate sute de medicamente homeopatice. Aici nu vom prezenta decît 20, clasificate în funcție de trăsăturile lor principale:

Agravare clară după eforturi intelectuale:

ANACARDIUM ORIENTALE: (vezi tulburările de memorie).

CALCAREA PHOSPHORICA (fosfatul tricalcic): durere de cap care apare la un copil sau la un student slab și nervos, care prezintă lipsă de apetit, cu excepția produselor din carne, a cărnii sărate, și a cărui foame se potolește după ce gustă mîncarea; este fragil la nivel ORL și preferă căldura.

Citește și:   Tratament Homeopatic afecțiuni Genito-Urinare

KALI PHOSPHORICUM: (vezi tulburările de memorie).

NATRUM MURIATICUM: dureri de cap ale studenților, dar și migrenă cu tulburări de vedere și senzație de pulsații, de intensitate maximă în mijlocul zilei; ele apar la un subiect slab, căruia îi este sete și care manifestă apetit numai pentru alimentele sărate.

SILICEA: durere de cap care debutează adesea în regiunea occipitală, urcă în creștetul capului și cuprinde ochii; se ameliorează prin aplicarea compreselor calde, la un subiect obosit, înfrigurat, care transpiră mult la nivelul capului, al picioarelor și al mîinilor.

Agravare clară în perioada ciclului menstrual:

ACTEA RACEMOSA: cefalee care apare adesea la nivel occipital, iradiind spre partea superioară a ochilor sau coborînd pe părțile laterale ale gîtului, de-a lungul cefei, cu contractarea mușchilor superiori ai spatelui (vezi spasmofilia); uneori, senzația de cap mare.

ARGENTUM NITRICUM: cefalee cu senzație de cap care și-a mărit volumul, ameliorată prin aplicarea unei benzi strînse în jurul capului și la aer proaspăt (vezi anxietatea).

SEPIA: durere de cap cu senzația de greutate a pleoapelor, care apare la o femeie depresivă, iritabilă (vezi tulburările digestive); simptomele se ameliorează prin aplicarea unei benzi strînse în jurul capului, prin mișcare, dacă este energică (exercițiu fizic); se agravează la mișcări lente; se ameliorează când subiectul mănîncă.

Durere de cap localizată pe partea dreaptă:

LYCOPODIUM: cefalee cu senzația de pulsare, adesea deasupra urechii drepte; se ameliorează la aer proaspăt și se agravează între orele 16 și 20, uneori prin adăugarea tulburărilor vizuale; trebuie căutat contextul digestiv al remediului.

SANGUINARIA CANADENSIS: migrena debutează tipic în partea dreaptă a cefei, ajunge la tîmplă și în regiunea superioară a ochiului drept, cu senzația de căldură în cap; însoțită adesea de tulburări digestive (greață, vărsături); durerea crește progresiv până în mijlocul zilei, diminuîndu-se puțin cîte puțin în cursul după-amiezei; periodicitate: la fiecare 7 zile, cu aproximație.

Durere de cap localizată pe partea stîngă:

LACHESIS: durere de cap sau migrenă pe partea stîngă, cu senzația de pulsație și de ochi tras înapoi; se agravează la trezire; se ameliorează la intrarea în ciclul menstrual, căci subiectul este adesea o femeie (vezi tulburările anxio-depresive).

SPIGELIA (spigelia, plantă erbacee): migrenă pe stînga, care începe la occipit și ajunge în partea superioară a ochiului stîng, cu senzația de ochi voluminos; durerea este maximă spre amiază; se agravează la cea mai mică mișcare a ochilor.

Migrene oftalmice (dureri unilaterale, precedate de tulburări de vedere):

CYCLAMEN (ciclama europeană): migrenă precedată de vizuini (lumini, scîntei, muște care zboară), care dispar în momentul apariției durerii; ea afectează mai cu seamă femeile și se agravează în momentul apariției ciclului menstrual și la aer rece.

GELSEMIUM: migrenă occipitală cu durere oculară, frontală și greutate a pleoapelor, precedată de tulburări de vedere (imagine dublă, imagine neclară); se agravează la soare și din cauza emoțiilor; criza se termină adesea printr-o micțiune abundentă. IRIS

VERSICOLOR: migrenă precedată de imagini neclare, arsuri digestive și vomă acidă; se agravează săptămînal, mai ales în week-end; se ameliorează la mișcare.

KALI BICHROMICUM: vedere tulbure, care dispare când se instalează migrena, adesea la nivelul frunții și, ca de obicei în cazul acestui remediu, pe zone mici (de exemplu, deasupra unghiului intern al ochiului); apare și o hiperaciditate digestivă; se ameliorează când subiectul mănîncă.

Alte cîteva remedii :

BELLADONA: cefalee congestivă pulsatorie care poate corespunde sau nu unei temperaturi ridicate; este agravată de cea mai mică mișcare, de zgomot, de lumină, în poziția aplecat înainte sau culcat; se ameliorează în poziția așezat pe jumătate, în întuneric și în liniște.

BRYONIA: dureri de cap pentru care regăsim marile posibilități ale acestui remediu: ameliorarea prin repaus și presarea zonei dureroase; se agravează la cea mai mică mișcare.

IGNATIA: dureri de cap în context emoțional cunoscut (vezi spasmofilia). Tipic, este vorba despre senzația de cui înfipt în cap (pe partea occipitului), agravată de mirosuri și care se ameliorează printr-o micțiune abundentă.

NUX VOMICA: toate felurile de dureri de cap se pot ameliora cu acest medicament, cu condiția să fie găsite și alte elemente ale tabelului: tulburări digestive, exces de alcool, de cafea, de tutun; se agravează dimineața, după mese.

În practică:

Acțiunea homeopatiei este inconstantă în momentul crizelor de migrenă, dar este foarte benefică în calmarea cefaleelor curente (se iau 3 granule de diluție 7 CH în momentul durerii, care se repetă, eventual, la fiecare jumătate de oră, apoi se mărește intervalul, în funcție de ameliorare); de asemenea, prin tratamentele de fond, pentru diminuarea puțin cîte puțin a tulburărilor din toate tipurile de dureri de cap. Semnalăm că același remediu poate fi, deopotrivă, cu acțiune locală împotriva cefaleei, și de fond.

Amintim, de asemenea, că ceea ce am descris nu este decît o schemă de prezentare pentru facilitarea descrierii simptomelor remediilor și nu poate fi urmată întocmai în unele situații (vezi observația de după descrierea remediilor pentru vomă). De exemplu, NATRUM MURIATICUM ar fi putut figura la paragraful despre migrenele oftalmice, iar CYCLAMEN-ul, în cel despre agravarea în perioada ciclului menstrual.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.