Este perioada din viață în care trebuie evitate, pe cît posibil, medicamentele alopate; homeopatia oferă, în mod logic, o alternativă, pentru tratarea eventualelor neplăceri inerente acestei situații.
Grețuri, vărsături
Regăsim remediile deja cunoscute :
SEPIA (vezi greața).
IPECA (vezi voma).
IGNATIA: grețuri ameliorate când subiectul mănîncă și agravate de mirosuri și emoții. SYMPHORICARPUS (arbust american): când simptomele se agravează la cea mai mică mișcare.
Posologie: vezi voma.
Aciditatea
Modificările abdominale ale viitoarei mame pot favoriza urcarea acidului din stomac (vezi, la durerile de stomac, caracteristicile remediilor și posologia).
ROBINIA.
ARGENTUM NITRICUM.
IRIS VERSICOLOR.
Durerile lombare
SEPIA: durerile din partea de jos a coloanei vertebrale, agravate la frig, în poziție verticală sau la mers și ameliorate când subiectul stă culcat pe o suprafață tare și la căldură. SEPIA este remediul-cheie al sarcinii și o vom regăsi în multe paragrafe care se ocupă de această situație. KALI CARBONICUM: durere însoțită de senzația de slăbiciune, care iradiază în șolduri și se agravează către ora 3 dimineața, pe vreme rece și umedă; se ameliorează la căldură. Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule, de 3 ori pe zi.
Constipatie, hemoroizi
SEPIA: constipație atonică, cu scaune mici, uscate, și uneori însoțită de senzația de bulă în rect; hemoroizi care sîngerează și supurează.
COLLINSONIA (plantă din familia labiatelor): constipație atonică, cu scaune tari, hemoroizi foarte dureroși, cu senzația de mîncărime.
Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule, de 2 ori pe zi.
Afecțiunile psihologice
În timpul sarcinii, putem găsi indicații ale anumitor remedii homeopatice (vezi tulburările anxio-depresive), cu precădere :
SEPIA: stare depresivă însoțită de iritabilitate și aversiune față de familie; viitoarea mamă nu se simte bine decît în singurătate. Semnalăm că SEPIA este indicată și în masca sarcinii (pigmentare specifică a feței).
IGNATIA: instabilitate, reacții paradoxale.
ACTEA RACEMOSA (vezi spasmofilia): teama că nașterea se va complica.
Nașterea
Cu 15 zile înainte de termenul prevăzut, se pot utiliza cîteva remedii în scopul pregătirii nașterii, pentru ca totul să se petreacă cel mai bine posibil:
ARNICA: pentru a preveni consecințele eforturilor mușchiului uterin, a limita hemoragiile și efectele traumatismului general care este nașterea.
ACTEA RACEMOSA: pentru acțiunea sa deopotrivă asupra mușchiului uterin și a eventualei stări de anxietate a viitoarei mame.
GELSEMIUM: pentru acțiunea sa asupra mușchiului uterin, pentru calmarea tracului și neliniștii; remediu pentru tremurături.
CAULOPHYLLUM: remediu destinat acțiunii uterine, care va ameliora eficacitatea contracțiiilor în timpul travaliului.
Posologie: în toate situațiile se folosesc ARNICA și CAULOPHYLLUM, în diluție de 5 CH, 3 granule, de 2 ori pe zi. Cele două remedii se vor administra, la nevoie, într-o diluție mai înaltă, în funcție de semnele psihologice: minimum 9 CH, de 1-2 ori pe zi.
În timpul nașterii:
Încă de la început, se vor folosi :
CAULOPHYLLUM 5 CH, 3 granule pe oră; apoi, în funcție de circumstanțe, medicul sau moașa specializată in homeopatie pot eventual administra remedii complementare.
După naștere :
ARNICA: remediu pentru traumatismul general.
BELLIS PERENNIS (părăluța): ca remediu pentru traumatismul localizat la micul bazin.
SABINA (ienupărul): ca tratament în hemoragiile prelungite.
ECHIACEA (plantă din familia compozeelor): în prevenirea infecțiilor.
Posologie: se pot folosi, alternativ, cele patru remedii, 3 granule din fiecare, în diluție de 5 CH, de 2 ori pe zi.
În caz de stare depresivă post natală, se folosesc:
SEPIA.
ACTEA RACEMOSA.
Alaptarea
Există situații care pot determina tratamente homeopatice:
Lapte prea abundent RICINUS (ricinul, vegetal din familia euforbiaceelor) 4 CH.
LAC CANINUM (laptele ciinesc) 4 CH.
Posologie: 3 granule din fiecare, de 3 ori pe zi.
Pentru oprirea lactației:
LAC CANINUM 30 CH.
RICINUS 30 CH.
Posologie: 1 doză din fiecare, 1 dată pe zi, timp de 3-7 zile, în funcție de rezultate.
În caz de oboseală puternică în perioada alăptării:
CHINA 7 CH: 3 granule, de 3 ori pe zi. 1
În caz de durere puternică de spate, în perioada alăptării:
SILICEA 7 CH este, frecvent, primul remediu indicat: 3 granule, de 3 ori pe zi.
În caz de dureri de cap în timpul suptului:
PHYTOLACCA 5 CH, 3 granule înainte de fiecare supt.
În caz de dureri de cap între alăptări:
PHELLANDRIUM (mărarul-de-apă) 5 CH: 3 granule, între două alăptări.
Dacă există o inflamare evidentă a sînilor, trebuie consultat medicul. Totuși, semnalăm pomada cu CASTOR EQUI (castana calului) pentru ragadele mameloanelor.
Eugenismul
Eugenismul înseamnă tratarea intrauterină a fătului, preventiv, în funcție de terrenul părinților. Hahnemann preconizase acest gen de tratament, care necesită, totuși, intervenția medicului homeopat. De fapt, trebuie găsit cu exactitate terenul diatezelor mamei și tatălui, precum și terenul lor constituțional; vor fi prescrise, în general, remedii ale diatezelor în doze și remedii ale constituțiilor calcice în prize mai apropiate, pe care viitoarea mamă să le ia în mod regulat pe perioada sarcinii.
Photo by Elena Leya on Unsplash