![Tratament Homeopatic probleme specifice ale Copilului Tratament Homeopatic probleme specifice ale Copilului](https://www.carteasanatatii.ro/wp-content/uploads/2023/03/Tratament-Homeopatic-probleme-specifice-ale-Copilului.jpg)
Copiii sunt subiecții cei mai receptivi la homeopatie, întrucît organismul lor este mai sănătos, mai puțin intoxicat de tratamentele chimice sau de supraîncărcările pe care le-a acumulat adultul. Homeopatia se poate utiliza în afecțiunile pediatrice menționate mai jos. Dacă ameliorarea nu se produce rapid, trebuie să se facă apel la medicul homeopat.
Tulburări ale somnului
Vanessa M., de 6 ani, se prezintă la consult acuzînd de cîteva săptămîni un somn foarte perturbat, în urma unui deces în familie; este foarte agitată noaptea, se trezește înspăimântată și plingînd. Administrarea unei doze de ARSENICUM ALBUM 15 CH, seara, la culcare, îi permite ca, în cîteva zile, să-și reia somnul normal.”
Este posibil ca anumite remedii să apară în mai multe paragrafe: pentru a simplifica, le vom menționa pe cele predominante.
Insomnie din cauza fricii:
Frica de întuneric:
STRAMONIUM (iarba zburătorilor): copil agitat și violent, care se teme de întuneric, de tunele și care seara cere să se aprindă lumina, iar tatăl să stea cu el; scrîșnește dinții în somn și are spaime nocturne : plînge noaptea, ține ochii deschiși și are privirea fixă, deși nu este complet treaz; dimineața nu mai ține minte ce s-a întîmplat, dar se poate trezi cu ochii buimaci și trece un oarecare timp până devine conștient; poate suferi de somnambulism.
CAUSTICUM: copil timid, fricos, slab, palid, căruia nu îi plac dulciurile (sucuri, bomboane etc.) și care are vise înfricoșătoare: urinează și are scaun mai ales în poziție verticală (la copilul mic: imediat ce se ridică de pe oliță). Indicațiile acestui remediu se regăsesc frecvent la copii cu un debut dificil în viață (suferință fetală în timpul sarcinii, în incubator).
PHOSPHORUS: copil longilin, anxios și care obosește ușor, căruia îi este frică de orice: de întuneric, de apusul soarelui, de singurătate, de moarte, de foc, de fantome, de furtună; adoarme tîrziu, se trezește devreme, este foarte sensibil la zgomot; îi este sete și preferă alimentele sărate, în locul celor dulci; suferă când este separat de mamă.
Frica de moarte:
ARSENICUM ALBUM: copil zvelt, anxios, cu somnul agitat; se trezește între orele 1 și 3 dimineața; îi este frică de hoți; una dintre cauzele care declanșează aceste simptome ar putea fi decesul unei persoane apropiate.
CALCAREA CARBONICA: copil mai degrabă gras, calm, care transpiră mult în zona capului. Și lui îi este frică de orice, de exemplu, de schimbări, mai ales de pat: trebuie să i se respecte obiceiurile, fără de care adoarme greu.
Frica de separare, de abandon
PULSATILLA copilul căruia i se recomandă acest remediu este cel mai mult atașat de mamă dintre toți copiii menționați in Materia medica pura. Acest fapt devine vizibil seara, cind folosește toate mijloacele posibile pentru a evita separarea: plinge, cere diverse lucruri, să bea (în vreme ce PULSATILLA nu stimulează setea); trebuie să-și țină mama de mină pentru a adormi; se liniștește cind este mingiiat; mai mult, este un copil cu somnul decalat: se află în formă bună mai mult seara decit dimineața și nu adoarme decit tirziu; se trezește greu. O cauză a debutului acestor simptome ar putea fi mersul la creșă sau la școală.
LACHESIS: copil agitat seara, certăreț, vorbăreț, care adoarme greu și se trezește cu greutate: și aici intervine factorul de separare, dar predomină mai mult gelozia (nașterea unui frate sau a unei surori); copilului îi este frică de moarte (a mamei, mai ales). SILICEA: copil slab, molatic, infrigurat, care adoarme greu, are somnul agitat și se trezește în mod frecvent; tendință spre infecții ORL repetate; somnambulism.
Insomnie în perioada apariției dinților de lapte:
CHAMOMILLA: copil mofturos și coleric, căruia seara ii este somn, dar nu poate adormi; are somnul agitat,. țipă și visează urît; se calmează când este legănat sau plimbat, sau cind merge cu mașina. Simptomele se agravează între orele 21 și 24; poate adormi greu și din cauza fricii de separare.
Insomnie însoțită de dorința de joacă:
CYPRIPEDIUM (papucul-doamnei, un gen de orhidee): copil nervos în timpul zilei, care se trezește noaptea în plină formă și vrea să se joace.
JALAPA (jalapa, vegetal): situație analogă la un copil calm în timpul zilei.
Insomnie care survine după emoții:
IGNATIA: după supărări, teamă: somn dificil, cu numeroase vise; copilul este agitat, oftează, cască, are dureri abdominale de origine psihologică.
GELSEMIUM: probleme cu somnul după o supărare sau o emoție, la un copil mai degrabă liniștit, care prezintă tremurături.
ACONIT: după o spaimă; somn agitat; se agravează către miezul nopții, cu agitație și frică de moarte.
Insomnii puternice în funcție de fazele lunii:
KALI BROMATUM: copil căruia îi este frică de întuneric și de singurătate; puțin dotat intelectual, prezintă agitație la nivelul extremităților, mai ales ale mîinilor; are nevoie să manevreze tot timpul cîte ceva, iar seara, când adoarme, se joacă cu cearșaful, cu păpușa sau cu propriul sex. Tipă mult noaptea, are spaime nocturne, se dezvelește; și lui îi este frică să nu fie abandonat; toate aceste tulburări se agravează în perioadele de lună plină; există posibilitatea de somnambulism.
CINA (substanță vegetală vermifugă): morocānos, capricios, încăpăținat, scrișnește noaptea din dinți și plinge in somn; ii este mereu foame; simptomele se agravează la lună nouă și la lună plină.
Spaime nocturne :
STRAMONIUM (vezi frica de întuneric).
KALI BROMATUM (vezi insomniile provocate de fazele lunii).
HYOSCYAMUS (maselarița, plantă toxică): este vorba despre un copil suspicios, violent, gelos (cel mai gelos dintre copiii prezentați în Materia medica pura), lipsit de pudoare (se dezbracă fără rușine), este vulgar, vorbește mult și este răzgiiat. Are însă și momente de liniște, care urmează stării de agitație.
Posologie: diluție de 9 CH, 3 granule, seara, la culcare.
Problemele de greutate
Homeopatia poate ajuta în restabilirea echilibrului la copiii prea slabi sau prea grași. Principalele remedii sunt :
Copil slab:
CALCAREA PHOSPHORICA: copil longilin, nervos, cu constituție fosforică (vezi capitolul despre constituții), cu toracele puțin dezvoltat; are apetitul scăzut, cu excepția produselor din carne sărate și afumate și a jambonului; uneori, această pierdere a apetitului se manifestă în stare de convalescență.
NATRUM MURIATICUM: copil care rămîne slab, mai ales în partea superioară a corpului, în pofida apetitului ridicat; preferă alimentele sărate și sarea, pe care o consumă ca atare sau o adaugă în timpul mesei. Are o sete exagerată și este singuratic; este friguros, dar nu suportă soarele și căldura.
SILICEA: copil foarte friguros, cu apetit variabil, care prezintă mare fragilitate ORL; obosește ușor și transpiră mai ales în zona capului și la picioare; simptomele se ameliorează, în general, la căldură, deși se acoperă puțin și nu-i place să mănînce sau să bea alimente sau lichide calde.
LYCOPODIUM: copil slab, dar care poate avea un abdomen voluminos; îi este foame când se așază la masă, dar se satură după cîteva înghițituri; îi poate fi foame pe timpul nopții; este friguros, dar nu suportă căldura; este un copil bun la învățătură și autoritar; simptomele se agravează între orele 16 și 20.
Copil gras:
CALCAREA CARBONICA (carbonatul de calciu): copil gras, mai ales în zona capului și a abdomenului, de constituție carbonică (vezi capitolul corespunzător) și cu obrazul palid; are o mare poftă de mîncare, cu apetit pronunțat pentru ouă, alimente greu de digerat ; are tendința de a duce la gură chiar hîrtie, pămînt și alte obiecte necomestibile; nu suportă laptele. Este friguros, nu suportă umezeala și răcește ușor.
ANTIMONIUM CRUDUM: copil gras, cu apetit exagerat, mănîncă tot timpul; li plac alimentele acide, cum este lămîia, însă le digeră greu; lăcomia de care suferă îi provoacă indigestie. Se indispune ușor și poate suferi de diverse afecțiuni cutanate.
SULFUR: copil gras și roșu la față, are o poftă de mincare exagerată, mai ales pentru dulciuri și alimente grase; nu suportă ouăle. Îi este in permanență cald și nu-i place să se spele. Remediul acesta trebuie manevrat doar de către medic, din cauza reacțiilor pe care le poate provoca tînărului pacient, mai ales la un copil predispus la otită și eczeme.
Grafitii: copil gras, lent și friguros, mănîncă mult și nu-i plac dulciurile (siropurile, de exemplu); îi este sete tot timpul. Este și el predispus diverselor afecțiuni cutanate (vezi capitolul despre dermatologie).
Posologie se poate utiliza o diluție de 9 CH, 3 granule, 1 dată pe zi, în tratament prelungit (și în asociere cu regimul alimentar),
Tulburări de dentiție
Printre numeroase remedii indicate în perioada de creștere a dinților, cele două descrise aici sint prescrise cel mai des (evident, cu condiția regăsirii simptomelor).
CHAMOMILLA: pentru copilul care, in perioada respectivă, este capricios, agitat, insuportabil și care se calmează mai ales atunci când este plimbat cu mașina. Face diaree urît mirositoare, de culoare verde (ca spanacul) sau gălbuie (ca ouăle fierte), însoțită de dureri abdominale și gaze. Pe lîngă durerea dentară, trebuie semnalată și colorarea obrajilor în zona în care erup dinții.
PODOPHYLLUM: remediu pentru diareea din perioada ieșirii dinților de lapte, care survine mai ales dimineața, este însoțită de zgomote intestinale, dureri abdominale moderate și se calmează când copilul stă culcat pe burtă. La nivelul bucal, creșterea dinților provoacă o iritație pe care copilul încearcă să o calmeze frecîndu-și gingiile una de alta.
Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule, de 2-4 ori pe zi, mărind intervalul pe măsura ameliorării.
Bolile eruptive
Deși extinderea vaccinării ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) a diminuat frecvența acestor maladii, sunt unele care mai apar, de exemplu varicela, scarlatina (puțin frecventă) sau tusea convulsivă (pentru care există vaccin). Remediile le vom enumera în acest capitol, deși nu sunt însoțite toate de erupții:
Rujeolă, rubeolă:
Homeopatic, se utilizează 5 granule de SULFUR 5 CH, în priză unică, pentru a înlesni apariția erupției (cu condiția ca timpanele să nu fie afectate), apoi un remediu pentru febră (vezi capitolul), unul pentru catar oculonazal (vezi guturaiul); în ceea ce privește erupția, ea poate fi provocată cu o diluție de 7 CH, 3 granule, de 3 ori pe zi, dacă timpanele sint sănătoase:
PULSATILLA dacă erupția s-a declanșat bine, cu absența setei.
SULFUM IODATUM: în același caz, dar însoțit de sete.
GELSEMIUM: dacă erupția nu a apărut complet.
Varicelă:
Se folosesc, eventual, remediile pentru febră și mai ales cele pentru calmarea mîncărimilor (vezi capitolul despre vezicule, cruste și eczeme):
RHUS TOXICODENDRON: remediul cel mai folosit.
Apoi :
VACCINOTOXINUM 15 CH, I doză, eventual in stadiul de convalescență.
Oreion:
În caz de contaminare, se poate încerca atenuarea efectelor bolii cu:
TRIFOLIUM PRATENSE (ciucuru-voinicului) 4 CH, 3 granule, 1 dată pe zi. Dacă nu, cind maladia este declarată, se poate recurge la:
BELLADONA 7 CH: umflarea glandelor parotide, sub ureche, însoțită de roșeață, căldură și dureri locale; gură uscată.
MERCURIUS SOLUBILIS 7 CH: mai ales dacă găsim semnele bucale și, cu precădere, hipersalivația.
TRIFOLIUM PRATENSE 4 CH: hipersalivație.
PULSATILLA 9 CH: în caz de orchită (inflamarea testiculului, posibilă complicație la băieți).
Posologie: 3 granule, de 4 ori pe zi, cu mărirea intervalului pe măsura ameliorării.
Scarlatină:
Contrar bolilor precedente, este o maladie bacteriană nevirală, cauzată de un streptococ. Preventiv, în caz de posibilă contaminare, se va folosi :
BELLADONA 7 CH, 3 granule, de 2 ori pe zi.
Mai tîrziu, vom regăsi remediile pentru febră, angină și mai ales un remediu pentru răgușeală, care prezintă semnele tipice care însoțesc scarlatina: ARUM TRIPHYLLUM 7 CH: gîtul roșu, limba de aspectul cărnii crude, salivă abundentă; se agravează la căldura locală.
Vom regăsi, de asemenea :
ARSENICUM ALBUM 7 CH: pentru tratarea descuamărilor cutanate (pielea se jupește în bucățele foarte fine).
După scarlatină, se administrează o doză de STREPTOCOCCINUM 15 CH, bioterapie a culturii de streptococ.
Tusea convulsivă:
Principalele remedii homeopatice folosite în cazul tusei.
Vaccinurile
Vaccinurile constituie un important progres al medicinei și ar fi absurd să-l contestăm. Este iînsă una dintre problemele spinoase care a provocat dispute intre medicii homeopati și cei alopați, despărțindu-i chiar pe homeopati în două tabere opuse.
De fapt, trebuie avute în vedere mai multe aspecte:
- cel al eficacității și al efectelor secundare proprii fiecărui vaccin, care pot avea o importanță mai mare sau mai mică (DT polis este, în această privință, un vaccin foarte bine tolerat). Ele sunt, uneori, greu de evaluat cu precizie (conform studiilor pe țări, BCG, de exemplu, este eficient în proporție de 0-85% din cazuri);
- cel al acumulării unui mare număr de vaccinuri, la o vîrstă mică, fapt care, pe lîngă stimularea excesivă a imunității, ar putea fi una dintre cauzele creșterii constante a numărului de boli alergice la copii (alături și de poluare);
- în sfîrșit, cel care privește doar homeopatia; medicii homeopati cred că vaccinurile sint factori de sicoză (vezi capitolele despre diateze), deși nu provoacă neapărat o reacție vizibilă, pe termen scurt.
Medicii homeopati practică astăzi majoritatea vaccinărilor și, atunci cind hotărăsc una, pot adăuga remedii care să limiteze efectele ei nedorite pe termen lung sau scurt.
Astfel, se pot folosi :
în chiar ziua efectuării vaccinării: 1 doză de THUYA 15 CH a doua zi, 1 doză de izoterapie a vaccinului în 15 CH (diluție preparată plecind chiar de la vaccin); pentru BCG, este vorba despre VAB (vaccin atenuat), în funcție de caz, se poate prescrie 1 doză de SILICEA 15 CH.
Photo by Katherine Hanlon on Unsplash