Vom prezenta aici mai ales indicațiile remediilor homeopatice destinate durerii reumatologice, în general (fără a neglija și cauza acesteia).
ACTA RACEMOSA: unul dintre cele dintîi remedii pentru durerile musculare cu contracții, spasme agravate la atingere și la apăsare; localizarea cea mai frecventă privește zona cefei, de unde durerea coboară pe umeri, mai ales la femeile care lucrează mult aplecate asupra unei claviaturi, a unei mașini de scris sau a unui calculator; să ne amintim de agravarea simptomelor în perioada ciclului menstrual.
APIS: dureri înțepătoare, ameliorate prin aplicarea de comprese reci; zona atinsă se umflă.
BRYONIA: un important remediu homeopatic pentru durere; subiectul nu suportă căldura, în general, însă poate observa că durerile se ameliorează prin aplicarea de căldură locală, mai ales cele de natură artrozică; se ameliorează, de asemenea, prin apăsarea zonei dureroase.
DULCAMARA: dureri agravate de toate formele de umiditate, fie datorate climei, fie zonei de locuit (regiuni sau case umede); aceste dureri privesc mai ales mușchii sau zonele periarticulare decît articulațiile propriu-zise; se agravează noaptea; subiectul simte nevoia să se miște, întrucât acest fapt ameliorează simptomele.
KALI BICHROMICUM: dureri care își schimbă rapid locul (dureri nomade), care încep și se sfirșesc brusc și care cuprind zone reduse ca suprafață. Contrar altor localizări, durerile membrelor inferioare (și mai ales cele sciatice) se ameliorează adesea prin mișcare.
NATRUM SULFURICUM: agravare la toate formele de umiditate, la căldura umedă și înaintea schimbărilor de vreme; este primul remediu la care trebuie să ne gîndim în cazul subiecților-barometru, care prevăd, cu o marjă mică de eroare, schimbarea în rău a vremii, atunci când timpul este încă frumos.
PHYTOLACCA: dureri nomade, cu senzația de curbatură și nevoia de mișcare (care nu le ameliorează); se agravează noaptea; uneori, durerile ajung la nivelul oaselor.
PULSATILLA: dureri agravate la vînt, înaintea furtunii; sunt adesea unilaterale, își schimbă repede locul sau natura; sunt însoțite frecvent de înroșirea zonei afectate, ca urmare a diminuării circulației locale.
RHODODENDRONUM: dureri care se agravează la vînt, înainte și în timpul furtunii și care se ameliorează ulterior.
RHUS TOXICODENDRON: remediu pentru înțepenire și dureri, de origine mai mult periarticulară decît articulară; există un moment mai greu pentru pacient, dimineața, cel de dezmorțire; durerile se agravează noaptea, când este ceață; se ameliorează prin căldură și prin întindere (,,trosnirea oaselor”). Este unul dintre primele medicamente homeopatice folosite în reumatologie.
RUTA GRAVEOLUS (virnanțul, plantă toxică): senzația de curbatură, de contracție, cu agravarea simptomelor în poziția așezat sau culcat pe zona dureroasă; este vorba despre dureri articulare, de periost sau adesea ale tendoanelor, pentru care este primul remediu homeopatic.
Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule, de 3 ori pe zi, cu mărirea intervalului pe măsura ameliorării.
Alături de aceste remedii pentru combaterea durerii, în general, există și medicamente homeopatice care au o acțiune dirijată spre o anumită articulație (genunchi, deget mare etc.) sau afecțiune (sciatica, de exemplu). Medicul este cel care va decide dacă aceste remedii vor fi sau nu suficiente.
Image by krakenimages.com on Freepik