Dureri în perioada ciclului menstrual
Este vorba aici de principalele medicamente homeopatice care calmează în mod foarte eficient banalele dureri care apar în perioada ciclului menstrual și nu au legătură cu nici o altă maladie. Vom regăsi remedii împotriva durerilor spasmodice ale intestinului.
COLOCYNTHIS: durere ameliorată prin flexiune abdominală (poziția cu genunchii la piept sau aplecat înainte), prin apăsarea zonei dureroase și prin comprese calde locale; subiectul este adesea iritabil.
MAGNESIA PHOSPHORICA: posibilități foarte asemănătoare cu căldura și flexiunea, însă predominantă este aplicarea căldurii; ciclul este adesea foarte abundent, iar durerile se ameliorează începînd de a doua zi ; în sfîrșit, contextul psihologic este superior celui nervos al fosforicului și față de cel coleric al COLOCYNTHIS. DIOSCOREA: dureri ameliorate în poziție dreaptă sau aplecat înapoi.
CAULOPHYLLUM (plantă originară din America de Nord): dureri spasmodice și mari ale părții inferioare a abdomenului, asemănătoare celor de naștere, cu ciclu puțin abundent.
Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule, de 1-4 ori pe zi, în funcție de intensitatea durerilor.
Bufeurile de căldură din timpul menopauzei
Homeopatia face mari servicii acestei perioade speciale din viața femeii, mai ales cu ajutorul marelui remediu al menopauzei, care este LACHESIS. Una din principalele sale modalități este ameliorarea prin scurgeri; se înțelege deci că oprirea ciclului menstrual antrenează simptomele care justifică folosirea acestui medicament. Apar bufeuri de căldură care fac ca subiectul să se trezească noaptea cu obrazul roșu, ușor transpirat și simțind nevoia de aer proaspăt. Dar LACHESIS are o contribuție mai mare decît simpla rezolvare a problemei bufeurilor de căldură, mai ales sub aspect psihologic (stare depresivă alternînd cu excitație generală). Trebuie avute în vedere însă și alte remedii :
BELLADONA: subiectul prezintă o congestie mai ales la nivelul capului, cu senzația de pulsație și debut adesea brutal; transpiră în cantitate variabilă; picioarele sunt mai mult reci.
GLONOIN (trinitrină sau nitroglicerină): bufeuri de căldură cu dureri pulsatorii de cap; pulsațiile sunt resimțite și la nivelul gîtului; subiectul este roșu la față și simte nevoia aerului proaspăt; simptomele se agravează la căldură și la soare; transpirația este variabilă.
SANGUINARIA CANADENSIS: bufeuri de căldură însoțite de înroșirea obrajilor, transpirație puțină și căldură resimțită și la nivelul extremităților (miini, picioare).
SEPIA: transpirație abundentă cu senzație de slăbiciune și fața ușor colorată; tulburările se simt de ca și cum ar urca din abdomen.
Posologie: diluție de 7 CH, 3 granule, de 3 ori pe zi, sau 3 granule după fiecare bufeu de căldură, ceea ce va permite mărirea intervalului pe măsura ameliorării tulburărilor.
Cistitele
Homeopatia se poate folosi în cistita acută fără complicații (cu condiția ca diagnosticul să fie cert), întrucît se dovedește adesea eficace. Dacă după 24 de ore nu se produce nici o ameliorare, trebuie consultat medicul homeopat.
Principalele remedii (toate provoacă micțiuni frecvente, cantitatea de urină fiind mică, de fiecare dată):
CANTHARIS: dureri urinare înainte, în timpul și după micțiune; sete, urină închisă la culoare, care poate conține sînge.
MERCURIUS CORROSIVUS: arsuri urinare foarte intense la începutul micțiunii, care însă se pot prelungi și după aceea; sete (de căutat semnele bucale ale MERCURIUS SOLUBILIS).
ACONIT: arsuri urinare în timpul micțiunii și după; absența setei; se ameliorează la frig.
TEREBENTHINA (esența de terebentină): dureri urinare mai mici, care se produc mai ales în timpul micțiunii; urina are culoarea neagră, cu miros de violete; limba este roșie și uscată.
În toate cazurile se mai pot folosi :
SERUM ANTICOLIBACILLAIRE, în 3 DH, 1 fiolă, de 3 ori pe zi (preparată plecînd de la oi imunizate contra colibacilului).
Posologie: dilutie de 7 CH (cu excepția CANTHARIS, mai eficient în diluție de 15 CH), 3 granule care se iau după fiecare micțiune.
Semnalăm, de asemenea, utilizarea : STAPHYSAGRIA 7 CH (aceeași doză) în ceea ce se numește cistită cu urină curată, adică neinfecțioasă, dar cu origine mai mult nervoasă (sau, de exemplu, când aceste tulburări apar la femeie, după primele sale raporturi sexuale). În acest caz, uneori durerile apar mai ales între micțiuni și se ameliorează la urinare.
Homeopatia este de neînlocuit și în cazul cistitelor recidivante (fără o cauză urologică anumită); ea permite mărirea intervalelor dintre crize printr-un tratament de fond adecvat, recomandat de medic.
Photo by Irina Safonova on Unsplash