
În tratamentul bolilor de piele fitoterapia recomandă în acnee, eczeme, flictene și în furunculoză ca tratament intern infuziile de trei frați pătați și rădăcinile de brusture, frunzele și rădăcinile de păpădie, florile de mușețel, florile de coada șoricelului și florile de soc, 1-2 lingurițe de plante la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Pentru băi locale, spălături și cataplasme se recomandă infuzii concentrate de mușețel, coada șoricelului, conuri de hamei (Strobuli lupuli), flori de gălbenele, folosind 1-2 linguri plante la o cană cu apă.
În furunculoză se recomandă și cataplasme cu făină de in (Farina lini), iar intern drojdie de bere (10-15 g zilnic).
În arsuri, contuzii și degerături se recomandă băi locale și comprese cu infuzii de sunătoare, arnica (Flores arnicae montanae), flori de mușețel, flori de gălbenele, schinel, folosind 20-40 g de plante la un litru de apă. Sub formă de decoct, rădăcinile de tătăneasă, 5-6 linguri la 1/2 litru de apă.
Ca antiseptice și cicatrizante pentru răni se recomandă plante bogate in uleiuri eterice, în taninuri, în antibiotice sau alte substanțe active. Tratamentul local se face sub formă de comprese cu infuzii, decocturi concentrate sau tincturi obținute din: flori de arnica (Tinctura arnicae), 10-20 ml tinctură (preparată din 20 g flori la 100 ml alcool de 70° prin macerare 10 zile) la 100 ml apă. Infuziile obținute din mușețel, levănțică, gălbenele, coada șoricelului, isop, sovârf (Herba origani) rădăcini de cerențel, coada racului, sunătoare, cimbru, muguri de plop, frunze de nuc, frunze de roiniță, frunze de urzică, troscot, răchitan, coajă de salcie, de stejar și rădăcinile de tătăneasă, câte 2 linguri plante la o cană cu apă, calmează durerile și grăbesc cicatrizarea plăgilor.