
Aceasta plantă medicinală foarte valoroasă, care se întâlnește peste tot pe drumuri, câmpii, pământuri înțelenite, ogoare părăginite, șanțuri, povârnișuri, câmpuri și grădini de zarzavaturi, este considerată în general o buruiană incomodă. De-abia se adună undeva o movilă de pământ – mai ales când se construiesc case – și imediat apare, aproape peste noapte, traista-ciobanului. În limbajul popular i se mai zice si arior, buruiană-de-friguri, coada-pisicii, păsățel, păscuță, paștele-cailor, punga-babei, punga- popii, punguliță, rapăn, straița-popii sau tășculiță. Frunzele zimțate neregulat formează asemănător păpădiei – o rozetă. Tulpina ajunge până la o înălțime de 40 centimetri. Perioada de înflorire: martie-noiembrie. Florile, foarte mici, de un alb murdar, sunt umbeliforme, inflorescență în formă de ciorchine; de tulpinițele subțiri atârnă micile păstăi (fruct capsulă) sub formă de inimioare și amintind la pipăit de pielea prelucrată. Orătăniile au o preferință specială pentru traista-ciobanului. Imediat ce zăpada se topește și vremea se încălzește, această plantă răsare proaspătă și verde.
Ceaiul de traista-ciobanului, din care se consumă zilnic 2-3 cești, se întrebuințează cu mare succes în toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu în hemoragiile nazale, stomacale, intestinale și în metroragii (hemoragii uterine neregulate). În cazul rănilor sângerânde, la care sângele nu vrea să se oprească, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor.
În cazul menstruațiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile înainte de venirea ciclului, zilnic câte 2 cești de ceai, folosind 1 linguriță (cu vârf) de traista-ciobanului la 1 ceașcă. Acest ceai servește și la reglarea ciclului pe parcursul pubertății. În timpul menopauzei, de asemenea, fiecare femeie ar trebui să bea 4 săptămâni de-a rândul câte 2 cești zilnic, să întrerupă apoi pentru 3 săptămâni și să repete periodic acest tratament.
Pentru hemoroizii care sângerează, se fac mici clisme intestinale, băi de șezut sau spălături cu infuzie călduță de traista-ciobanului. Mamele care au sânii umflați în timpul alăptatului ar trebui să-și încălzească la aburi (într-o sită) traista-ciobanului proaspătă, s-o pună între pânze și să și-o aplice local caldă, sub formă de comprese. Se recomandă cu succes în cazul hemoragiilor renale 2 cești pe zi cu un amestec de ceaiuri din traista-ciobanului și coada-calului în părți egale.
Traista-ciobanului este însă – asemănător vâscului – și o plantă medicinală care reglează circulația sângelui, fiind indicată deci în mod deosebit atât la hipertensiune cât și la hipotensiune arterială. Spre deosebire de ceaiul de vâsc, care se face lăsându-se vâscul peste noapte în apă la rece, acest ceai se pregătește opărind traista-ciobanului. Se iau 2 cești pe zi și se întrerupe consumul de ceai atunci când circulația s-a normalizat. Un efect curativ la fel de bun ca și vâscul îl are traista-ciobanului în hemoragiile menstruale. Și în acest caz, ceaiul se bea numai o perioadă de timp.
Această plantă medicinală de mare valoare este de un real ajutor la toate bolile musculare externe. Este interesant că despre acest lucru nu s-a scris nimic în aproape nici o carte modernă de plante medicinale. Acum câțiva ani, un domn bătrân mi-a dăruit o carte veche de plante medicinale, cu gravuri și desene unice. Dar, așa cum se întâmplă când ziua ți-e plină de dimineață și până seara, n-am putut răsfoi cartea decât o dată. Într-o noapte, către ora douăsprezece, am sărit deodată din somn; mi s-a părut că aș fi fost trasă ușor de umeri. Brusc, mi-a trecut prin minte ideea: “Ai această carte de plante medicinale deja de o jumătate de an și încă nu te-ai ocupat serios de ea nici măcar o singură dată!” M-am trezit ca lumea din somn, m-am sculat din pat, am luat cartea și m-am așezat mai comod în camera de zi. Am deschis-o și mi-au sărit imediat în ochi câteva rânduri: “Atunci când nimic nu mai ajută în atrofia musculară, luați următoarele: traista-ciobanului tăiată mărunt se lasă 10 zile cu rachiu de secară la soare sau în apropierea mașinii de gătit, se fricționează locurile respective de câteva ori pe zi, iar intern – 4 cești cu ceai de crețișoară.” Ca și cum tot ce-mi doream ar fi fost să citesc aceste câteva rânduri – atunci nici nu mi-am dat seama de asta -, am închis cartea, am pus-o la loc, m-am băgat în pat și curând am adormit. Câteva zile mai târziu am fost sunată din Viena: „Mă puteți ajuta? Am 52 de ani, sunt de profesie asistentă medicală și sunt pensionată medical de doi ani. Sunt complet neajutorată din cauza atrofiei musculare!” l-am recomandat rețeta menționată, iar când a venit însănătoșită după trei săptămâni la mine la Grieskirchen, am aflat că la data la care fusesem trezită din somn în miez de noapte, ea făcuse un pelerinaj la Maica Domnului la San Damiano în Italia. La întoarcere, în autobuz, un domn, văzând-o atât de neputincioasă, a trimis-o la mine. Curând după aceea s-a simțit atât de refăcută și întărită, încât și-a putut relua serviciul.
Un alt apel telefonic, de data aceasta din Steyr, Austria: „Am 62 de ani. Din cauza unei relaxări a sfincterului am făcut anul trecut un prolaps intestinal și am fost operată. În această toamnă treaba s-a repetat; dureri neîntrerupte, zi și noapte, întinzându-se de la buric spre ambele șolduri, ca și cum aș fi fost tăiată de un fierăstrău. Medicii din spital au respins ideea unei a doua operații, susținând că nu mai este nimic de făcut.” M-am gândit pe loc la traista-ciobanului cea trimisă de Dumnezeu, am sfătuit-o să ia zilnic câte 4 cești cu ceai de crețișoară, care întărește musculatura în interior, iar extern să se fricționeze cu tinctură de traista-ciobanului, din care să pună și în ceaiul de crețișoară de 3 ori câte 10 picături. În răstimpul celor 10 zile necesare preparării tincturii de traista-ciobanului, am îndemnat-o să-și pună comprese cu ierburi suedeze. Mare mi-a fost uimirea când femeia mi-a telefonat după un timp că n-o mai jena nimic. Prolapsul intestinal se retrăsese complet, mușchii sfincterului funcționau iarăși normal, iar durerile chinuitoare din șolduri încetaseră chiar a doua zi după începutul tratamentului. Întrucât la telefon îmi pierise, de uimire, glasul, femeia a venit la mine două zile mai târziu pentru a-și manifesta direct bucuria.
Nu se poate spune decât atât: Ce mult ajută plantele din farmacia Domnului! Cine face astfel de minuni? Este numai și numai îndurarea Creatorului!
O femeie din Austria inferioară, din apropiere de Karlstein, scrie: După o prelegere, v-am cerut sfatul în legătură cu o hernie inghinală. Aceasta era lungă de cca. 10 centimetri, groasă și lată de 3-4 centimetri. Până ce traista-ciobanului a fost gata, am pus comprese cu ierburi suedeze. După aceea am început să ung locul, frecându-l cu tinctură de traista-ciobanului și am băut zilnic 4 cești cu ceai de crețișoară, timp de 6 săptămâni. Fiind agricultoare, nu mă puteam menaja vremea secerișului -, așa că am purtat la lucru un corset. După 12 zile de tratament nu se mai vedea nimic din hernie, însă tot mai aveam dureri. După 2 luni mi-au dispărut și ele. Hernia inghinală am putut s-o vindec fără operație.”
Răposatul medic-șef dr. Röhling, fost director al sanatoriului biologic din Mitten-wald de lângă Garmisch/Bavaria superioară, care mi-a făcut odată o vizită și a citit cu acea ocazie scrisoarea respectivă, a fost vizibil impresionat. Mi-a spus că herniile inghinale nu au putut fi vindecate până acum cu mijloace medicale decât prin operație.
4 cești cu ceai de crețișoară (intern) și frecții cu tinctură de traista-ciobanului (extern) ajută și la histeroptoză (prolaps uterin). (Fricționarea trebuie să înceapă în acest caz de la vagin și să se continue peste pântece.) Subliniez în mod deosebit că această tinctură trebuie preparată din traista-ciobanului proaspătă. În boli musculare atât de grave nu ajută rapid și sigur decât plantele proaspete!
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: Se opărește 1 linguriță (cu vârf) de plante cu 1/4 litru de apă și se lasă să stea puțin.
Băi de șezut: A se vedea „Băi de șezut”
Comprese cu aburi: Se pun 2 mâini pline de traista-ciobanului, dacă se poate proaspătă, într-o sită care se ține peste abur. Planta muiată la abur se bagă într-o bucată de pânză care se aplică local sub formă de compresă.
Tinctură de traista-ciobanului: Traista-ciobanului proaspătă, cu flori, frunze, tulpină și păstăi, se taie mărunt și se introduce într-o sticlă până la gât, se toarnă deasupra rachiu de secară sau de fructe de 38-40% (plantele să fie acoperite) și se lasă să stea 14 zile la soare sau la căldură.
Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik
[…] Traista-ciobanului proaspătă și spălată este mărunțită, introdusă într-o sticlă, se toarnă peste ea rachiu de secară sau de fructe de 40% și se lasă 10 zile în soare sau în apropierea mașinii de gătit. […]
[…] Traista-ciobanului se spală, se taie mărunt, se pune într-o sticlă până la gât și se toarnă deasupra rachiu de secară sau de fructe de 38-40%. Apoi se lasă 10 zile în soare sau în apropierea mașinii de gătit. Cu această esență se fricționează de 2-3 ori pe zi porțiunile musculare bolnave. Intern, se administrează zilnic 4 cești cu ceai de crețișoară și 2 cești cu ceai de salvie, luate înghițitură cu înghițitură pe parcursul întregii zile. Frunzele proaspete de măcrișul-iepurelui se spală și se presează în stare umedă prin storcătorul electric de uz casnic. Se iau zilnic, 6 ore consecutiv, din ceas în ceas, 3-5 picături diluate în ceai. Un efect favorabil îl au și fricționările cu ulei de sunătoare, de mușețel și de cimbru. Peste florile culese în soare, puse separat după soi in câte o sticlă, se toarnă ulei de măsline presate la rece (uleiul trebuie să stea deasupra florilor) și se lasă 10 zile la soare sau la loc călduros. […]