Totul despre artrită

0
Totul despre artrită
-Anunț-

Artrita este o afecțiune care provoacă inflamarea articulațiilor și poate afecta pe oricine, de la copii mici până la vârstnici. Se caracterizează de obicei prin dureri articulare și rigiditate care fac mișcarea dureroasă și dificilă, deși opțiunile de tratament mai noi au ajutat mulți pacienți să facă față mai eficient simptomelor. În plus, sănătatea articulațiilor poate fi adesea îmbunătățită prin exerciții fizice, medicamente și obiceiuri corecte de stil de viață.

Artrita: o istorie dureroasă

Aproximativ 46 de milioane de adulți din Statele Unite au fost diagnosticați cu o formă de artrită – adică aproximativ unul din cinci americani, iar numărul este în creștere și se așteaptă să crească dramatic în următorii ani.

Dar artrita nu este un fenomen nou; a afectat omenirea de sute de ani. Există dovezi în rămășițele scheletice vechi de secole ale articulațiilor artritice, spune Rochelle Rosian, MD, reumatolog al Clinicii Cleveland din Solon, Ohio.

„În ultimii 100 de ani, au existat multe cunoștințe despre știința stării musculo-scheletice și a sistemului imunitar”, spune dr. Rosian. Cercetătorii au identificat mai mult de 100 de tipuri diferite de artrită și numără. Multe afecțiuni inflamatorii însoțite de febră și disfuncție imunitară sunt acum înțelese ca fiind afecțiuni legate de artrită și mai multe afecțiuni sunt adăugate la această listă tot timpul.

Simptome și tipuri de artrită

Artrita se caracterizează prin durere, rigiditate și umflare a articulațiilor, precum și prin reducerea mobilității articulațiilor. Dar artrita apare sub diferite forme, iar cauzele artritei variază în funcție de tip. În plus, inflamația artritei poate rezulta dintr-o varietate de afecțiuni și boli, cum ar fi guta , lupusul și fibromialgia .

Artrita poate fi împărțită în trei categorii principale. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri:

  • Osteoartrita (OA). Denumită și boală degenerativă a articulațiilor, aceasta este cea mai frecvent diagnosticată formă de artrită. Osteoartrita apare atunci când cartilajul din interiorul unei articulații se dezintegrează. Această formă de artrită afectează cel mai frecvent genunchii, șoldurile, spatele, gâtul și mâinile și apare cel mai adesea după vârsta de 40 de ani.
  • Artrita reumatoidă (AR). Acest tip de artrită apare atunci când mucoasa din interiorul articulațiilor devine inflamată și iritată, provocând leziuni și dureri articulare. Cel mai adesea apare în articulațiile mici ale încheieturilor, degetelor și mâinilor. RAeste o boală autoimună care afectează, de obicei, între 30 și 50 de ani. Femeile sunt cel mai adesea afectate, deși copiii pot dezvolta și RA.
  • Artrita juvenilă(JA). Aceasta include orice tip de artrită care lovește copiii mai mici de 18 ani. Ceea ce determină dezvoltarea artritei la o vârstă atât de fragedă este necunoscut, dar apare mai des la fete decât la băieți. JA lovește de obicei gleznele, genunchii și încheieturile mâinilor și poate afecta, de asemenea, șoldurile, gâtul, maxilarul și umerii. Există multe tipuri de artrită juvenilă, cele mai frecvente fiind artrita reumatoidă juvenilă sau JRA. Există trei forme specifice de artrită reumatoidă juvenilă: poliarticulară (multe articulații) JRA, pauciarticulară (patru sau mai puține articulații) și cu debut sistemic (care afectează întregul corp).
Citește și:   Artropatii inflamatorii acute

Cursul de tratament pentru artrita

Modul în care este tratată artrita a progresat destul de mult de-a lungul anilor. Osteoartrita a fost odată tratată doar cu aspirina , terapie termică și atele – legarea sau bandajarea unei articulații dureroase pentru a o „proteja”. Dar, spune Rosian, asta ajunge adesea să facă mai mult rău decât bine.

Astăzi, medicii știu că acordarea unui pic de odihnă unei articulații, în loc să o împiedice deloc să fie folosită, este o terapie mult mai reușită. „Oamenii obișnuiau să înfășoare articulațiile artritice și apoi [articulația] a devenit imobil”, spune Rosian. Acum, este „folosește-l sau pierde-l” atunci când vine vorba de articulațiile afectate de artrită.

Acum, osteoartrita este tratată cu o combinație de exerciții fizice, terapie fizică, medicamente, injecții articulare și pierdere în greutate. Cu atât epidemiile de obezitate, cât și de artrită în creștere, legătura dintre excesul de greutate corporală și artrită este acum mai clară ca niciodată, potrivit lui Rosian. Iar una dintre cele mai bune și mai recente recomandări pentru a ajuta la gestionarea osteoartritei este să slăbiți și să reduceți tensiunea asupra articulațiilor care susțin toată greutatea în plus, cum ar fi genunchii și șoldurile.

Pentru artrita reumatoidă și alte forme inflamatorii de artrită, au existat progrese și mai semnificative ale tratamentului în istoria recentă. La mijlocul anilor 1900, a fost inventat steroidul prednison și a fost folosit ca tratament primar pentru artrita reumatoidă. Din păcate, notează Rosian, acesta a oferit aproape tot atâtea efecte secundare și riscuri cât și beneficii.

Astăzi, știința care înconjoară RA a evoluat semnificativ, iar tratamentele s-au schimbat în ultimii 15 ani odată cu dezvoltarea unor medicamente biologice precum Humira ( adalimumab ) și Enbrel ( etanercept ). Aceste tratamente mai noi au fost de ajutor în atacarea bolii și uneori chiar au pus-o în remisie, spune Rosian. Unele dintre medicamentele mai vechi utilizate pentru tratarea artritei, cum ar fi prednisonul, pot fi încă utilizate în combinație cu tratamente mai noi și mai eficiente, spune Rosian, dar prednisonul nu mai este „o piatră de temelie a terapiei”, așa cum era înainte.

Citește și:   Patologia reumatismală

Dacă tu sau cineva pe care îl iubești trăiești cu dureri articulare și rigiditate, nu întârzia primirea unui diagnostic. Cu un plan de tratament potrivit, majoritatea formelor de artrită pot fi gestionate eficient.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.