În raportul cu modul de preparare și prezentare, medicamentele (sau formele farmaceutice) pot fi solide, semisolide și lichide, dar și sub formă de gaze sau aerosoli, utilizarea acestora din urmă fiind mai rară și necesitând un cadru special. Medicamentele solide la rândul lor pot fi: pulberi, comprimate, drajeuri, capsule, pilule, supozitoare. Pulberile sunt forme medicamentoase în care substanța sau substanțele medicamentoase sunt fin divizate. Comprimatele sau tabletele sunt forme medicamentoase obținute industrial prin comprimarea pulberilor, sub formă de mici discuri sau cilindri plați. Au avantajul unui volum mai mic, ceea ce permite o administrare mai ușoară. Totodată, pe suprafața comprimatelor pot fi imprimate anumite semne, litere, cuvinte, care permit recunoașterea ușoară a medicamentului atât de cadrele medicale, cât și de bolnav. Așa, de exemplu, pe comprimatele de antinevralgic este gravată litera ,,A”, pe cele de meprobamat litera ,,C” (de la carbaxin); pe cele de aspirină o linie transversală și un punct; pe comprimatele de piramidon este gravat un „Y” și așa mai departe. Atunci când substanțele medicamentoase conținute în comprimate au miros sau gust neplăcut, comprimatele se învelesc la exterior cu un înveliș (zahăr, gelatină, keratină) și poartă denumirea de dragee. Învelișul exterior are adesea și rol protector pentru substanța medicamentoasă conținută, protejând-o de exemplu de efectul acidității gastrice. De aceea drageurile nu trebuie niciodată fragmentate de cel care le folosește. De asemenea, ele trebuie folosite numai atâta timp cât învelișul exterior este continuu și 1și păs trează luciul. Discontinuități în acest înveliș, ca și apariția unui aspect mat, cu sau fără modificarea nuanței drageurilor colorate, impune înlăturarea și nefolosirea produsului.
Capsulele sunt învelișuri ce conțin substanțe medicamentoase și care se înghit o dată cu medicamentele pe care le conțin. Aceste învelișuri sunt pre parate fie din amidon, fie din gelatină. Cele preparate din amidon au forma unor căpăcele cilindrice care se închid prin suprapunere și apăsare (casete). Peretele din amidon al capsulei este poros și permeabil pentru gaze și umiditate; de aceea casetele trebuie păstrate în locuri uscate și folosite numai cât timp își păstrează aspectul și consistența inițială. Tendința la înmuiere a capsulei, ca și apariția unei colorații gălbui a acesteia, denotă alterarea și contraindică utilizarea acesteia.
Pilulele sunt forme medicamentoase mici, rotunde, de 0,2-0,3 g, preparate în farmacie numai la recomandarea medicului.
Supozitoarele sunt forme medicamentoase care se introduc în cavitățile naturale ale organismului (rect, vagin etc.), având o formă corespunzătoare acestora (tronconică, ovalară). Medicamentele semisolide sunt în primul rând unguentele, care se caracterizează prin faptul că au una sau mai multe substanțe medicamentoase eu prinse într-o substanță grasă. Unguentele la rândul lor sunt de două feluri: creme când conțin o proporție relativ crescută de apă și au o consistență relativ fluidă; și paste când conțin o proporție scăzută de apă, având o consistență mai vâscoasă. Cremele au și o largă utilizare în cosmetică.
Unguentele se aplică pe piele în zone lipsite de păr și pot avea efecte de protejare a pielii; efecte antipruriginoase, ușor antiinflamatorii etc. Medicamentele lichide au în general ca solvent apa. Ele pot fi nezaharate sau zaharate. Din medicamentele lichide apoase nezaharoase fac parte soluțiile și suspensiile. Soluțiile conțin una sau mai multe substanțe medicamentoase solide dizolvate în apă. Suspensiile conțin substanțe medicamentoase insolubile care sunt divizate și dispersate în apă. Suspensiile sedimentează după un timp relativ scurt și trebuie agitate 1-2 minute înainte de folosire.
Din medicamentele lichide zaharate cel mai frecvent utilizate sunt siropurile și poțiunile. Siropurile sunt soluții concentrate de zahăr care conțin substanțe medicamentoase și se administrează exclusiv pe gură.
Poțiunile sunt forme medicamentoase moderat zaharate (conțin zahăr până la 20%). Se păstrează la rece și nu se folosesc mai mult de 2-3 zile, deoarece la aceste concentrații zahărul fermentează și constituie un mediu favorabil dezvoltării microorganismelor, care alterează poțiunea. La administrarea poțiunilor trebuie multă atenție, deoarece acestea se folosesc cel mai adesea ca preparate antitusive sau expectorante la copii; or, în caz de alterare (fermentare), poțiunile pot provoca tulburări gastrointestinale redutabile.
Există și medicamente lichide care au ca solvent alcoolul (tincturi, vi nuri medicinale) sau uleiul, însă folosirea acestora este sporadică.