Țesuturi, organe, sisteme, aparate

0
Țesuturi, organe, sisteme, aparate
-Anunț-

Diferențierea celulară, rezultat al diviziunii fiziologice a muncii intre celulele organismului determină asocierea celulelor în țesuturi, organe, sisteme și aparate.

Țesuturile sunt asocieri de mai multe elemente anatomice care au structură, formă si origine comună.

Se disting patru categorii de țesuturi:

țesutul epitelial, care formează învelișul organismului (intrând în alcătuirea straturilor externe ale pielii), sau căptușește unele organe, având și rol secretor (aparat respirator, digestiv, urinar, genital etc.);

țesutul conjunctiv, din care se formează și țesutul osos și cartilaginos;

țesutul muscular (striat și neted), cu rol contractil;

țesutul nervos.

Organele. Un organ este un complex anatomic, cu o anumită formă, structură și funcție, compus din mai multe țesuturi, din care unul predomină. De exemplu, mușchiul este un organ și reunește țesut muscular, conjunctiv și nervos, dar predomină țesutul muscular. La fel sunt alcătuite și alte organe: ficatul, stomacul, splina, rinichiul etc.

Sistemele sunt grupe de organe cu structură asemănătoare și care îndeplinesc aceleași funcții (sistemul nervos, sistemul muscular).

Aparatele sunt formate dintr-un grup de mai multe organe diferite din punct de vedere morfologic, care contribuie la îndeplinirea unei funcții comune. De exemplu, aparatul digestiv este format din gură, dinți, faringe, esofag, stomac, intestine, glande salivare, ficat, pancreas. Fiecare din acestea luate în parte au funcții diferite și sunt deosebite din punctul de vedere al alcătuirii lor, însă participă împreună la actul digestiei.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.