Supurațiile bronhopulmonare

0
Supurațiile bronhopulmonare - Abcesul pulmonar
-Anunț-

Caracterizate prin inflamația acută sau cronică a plămânului și bronhiilor și manifestate prin eliminarea unor cantităţi mari de secreție bronşică purulentă (până la 1 litru și mai mult în 24 de ore), bronşitele purulente, bronşiectaziile supurate, abcesele pulmonare, pneumoniile abcedate, supurațiile pulmonare difuze sunt cele mai frecvent întâlnite forme de supurații. Acestea pot fi primare (apărute într-un plămân normal) sau secundare, complicaţii ale pneumoniilor, bronhopneumoniilor, bronşitei cronice, dilatațiilor de bronhii, cancerului pulmonar, chisturilor sau afecţiunilor parazitare. Infectarea se face din focare septice existente în cavitatea bucală, în nas, în sfera genitală, în aparatul digestiv sau urinar (pe cale sangvină), prin aspirarea de particule infectate (puroi, corpi străini, alimente, sânge, mucus, țesuturi distruse).

Abcesul pulmonar. O formă de supurație pulmonară limitată, acută, este provocată de diferiți microbi pătrunși în plămâni prin aspirarea de particule infectate (în apoplexii, eclampsii, narcoză sau inhalare, paralizia mecanismului de înghițire, după extirparea amigdalelor, sinuzite, cancerul laringelui sau al bronhiilor, înec, corpi străini) sau ca metastază septică (însămânțare pulmonară de la un proces infecțios aflat la distanţă). Orice pneumonie netratată poate să ducă la constituirea unui abces. Boala începe ca o pneumonie (cu frison, febră, junghi toracic, tuse, expectorație, stare generală rea). Simptomele se accentuează, expectorația devenind din ce în ce mai abundentă, mai purulentă și foarte urât mirositoare.

Când abcesul se deschide într-o bronhie, bolnavul ,,varsă“ (de fapt expectorează) o cantitate foarte mare de puroi, așa-numita vomică.

Tratamentul complex, de competenţa medicului, constă în drenarea supurației (eliminarea puroiului), antibiotice (în fază acută) și intervenție chirurgicală (când supurația s-a cronicizat și nu se mai poate obține nici un rezultat cu tratamentul conservator).

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.