Supermicrobul TBC

0
-Anunț-

Până în anii ’80, au început să apară tulpini de TBC rezistente la isoniazidă și rifampicină. Acest microb a devenit cunoscut ca TBC Rezistent la Multiple Medicamente sau TBC-RMM. În absența acestor două medicamente-cheie, tratamentul împotriva TBC-RMM poate dura mai mult de doi ani, presupunând tratamente mult mai toxice și de o sută de ori mai scumpe decât INH și RIF. În plus, doctorii ar fi nevoiți să trateze bolnavii cu medicamente injectabile, precum streptomicina.

TBC-RMM constituie acum peste 5% dintre toate cazurile de TBC la nivel mondial, iar în unele zone, procentul poate fi mult mai ridicat (chiar unul din cinci cazuri). Peste jumătate din cazurile de TBC-RMM apar în China și în statele din fosta Uniune Sovietică. În Azerbaidjan, de exemplu, 30% dintre pacienții diagnosticați cu TBC prezintă forma rezistentă a microbului. În septembrie 2006 s-a consemnat apariția unei noi tulpini de TBC în KwaZulu-Natal, Africa de Sud, formă care ucisese cincizeci și două dintre cele cincizeci și trei de persoane infectate, iar moartea survenise în doar câteva zile. Autoritățile de sănătate publică au descoperit că această tulpină letală nu era rezistentă numai la INH sau RIF, ci la aproape toate medicamentele disponibile pentru tratarea eficientă a tuberculozei. Acest microb extrem de letal (XDR-TBC) s-a răspândit acum în o sută patruzeci și cinci de state din întreaga lume, inclusiv în Canada, Statele Unite și multe țări europene. Procentajul mortalității printre cei care suferă de HIV este îngrozitor de ridicat, atingând 90%.

În 2007, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis un avertisment global fără precedent, referitor la călătorii, în momentul în care un tânăr care fusese diagnosticat cu XDR-TBC a călătorit dus-întors în Europa cu avionul, în ciuda avertismentelor emise de autoritățile din domeniul sănătății publice. Din fericire, infecția nu s-a răspândit, iar, ca măsură de ultimă instanță în tratarea bolii, tânărul a fost operat. Incidentul le-a reamintit însă autorităților din întreaga lume că boala se poate afla oricând doar la un zbor distanță.

Citește și:   Staphylococcus și streptococcus

În ciuda eforturilor noastre din ultimii cincizeci de ani, tuberculoza rămâne singura boală infecțioasă care-și continuă cu succes cariera. În 1993, OMS a decretat starea de urgență, iar de atunci a fost înființat un program ce oferă tratament persoanelor infectate, din acele regiuni ale lumii în care boala face cele mai mari ravagii. Printre acestea se numără majoritatea statelor din Africa, dar și India, Pakistan, China și nenumărate țări din Asia de Sud-Est. Deși TBC-ul a devenit o amenințare de mult apusă pentru cei care locuiesc în țări ca Statele Unite sau Canada, dezastrul pe care îl provoacă în Africa de Sud, Mozambic, Rusia sau China nu poate fi descris în cuvinte.

În 2007, OMS a estimat că existau 14,4 milioane de forme active de TBC în întreaga lume, 9,2 milioane izbucnind numai în acel an. Acest lucru înseamnă că, la fiecare secundă, o nouă persoană este infectată! În același an, 1,7 milioane de persoane au murit de TBC, marea majoritate a acestor decese survenind în Africa și Asia, unde accesul la un tratament eficient este limitat, și multe persoane se luptă, de asemenea, și cu HIV sau SIDA. 80% dintre cazurile globale de TBC apar în doar douăzeci și două de state.

După cum ne-a amintit și epidemia de SRAS, nici o țară nu este imună la bolile infecțioase. În secolul XX, numai TBC-ul a fost responsabil pentru peste o sută de milioane de decese. Cu o generație în urmă, TBC-ul era o afecțiune des întâlnită, care afecta toate comunitățile din America de Nord, însă acum a devenit mai degrabă o boală a imigranților și, în mod tragic, a comunităților de aborigeni. Deși în America de Nord nu apar prea multe cazuri (în Canada sunt înregistrate circa 2000 anual, ceea ce înseamnă șapte cazuri la 100 000 de persoane, iar în Statele Unite cinci la 100 000), peste 90% dintre cei afectați de tuberculoză în Canada, în anul 2006, au fost imigranți din țări în care TBC-ul își face puternic simțită prezența. În unele dintre aceste state, precum Swaziland, tuberculoza a afectat 1202 din 100 000 de persoane.

Citește și:   Tuberculoza. Ce este și cum se manifestă?

Din fericire, în Canada și alte state occidentale, tratamentul împotriva tuberculozei este accesibil și gratuit pentru toată lumea. În plus, autoritățile de sănătate publică dispun de capacitatea de a preveni boala, oferind medicamente celor care intră în contact cu persoane care suferă de TBC. Din păcate, multe state nu au posibilitatea de a oferi această îngrijire, în ciuda inițiativei lansate la nivel mondial de OMS. Lipsa accesului la spitale și unități de tratament va permite tuberculozei să prospere în nenumărate regiuni ale lumii, în anii ce vor urma.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.