Supermicrobii evadează

0
-Anunț-

Deși SARM rămâne un microb care se regăsește cu precădere în instituțiile de îngrijire medicală, în ultimii ani am fost martorii unor cazuri tulburătoare, SARM infectând persoane care nu intraseră în contact cu mediul din spitale. În 1999, un grup de copii din Minnesota și Dakota de Nord au contractat o nouă tulpină SARM, iar patru dintre ei au murit. În momentul în care epidemiologii au analizat probele, au descoperit apariția unui microb cu totul și cu totul nou, care avea câteva trăsături comune cu cel din spitale. Însă acest microb își însușise și un fragment de ADN care elibera o toxină, permițând bacteriei să invadeze cu mai multă ușurință stratul protector al pielii. Majoritatea infecțiilor cu Staphaureus provoacă boli obișnuite ale pielii, precum coșurile sau furunculele mici. Însă această nouă formă virulentă de SARM provoacă boli mult mai grave, ce se manifestă adesea sub forma unor abcese supărătoare, dificil de tratat, care necesită intervenții chirurgicale. Foarte rar, bacteria pătrunde în plămâni, dizolvând țesutul pulmonar și provocând o boală internă ce macină organele, ducând la o moarte rapidă. Instituțiile de sănătate publică au denumit acest nou supermicrob SARM asociat comunității (SARM-AC), pentru a-l deosebi de tulpina bacteriană specifică spitalelor.

De la recruți militari la prizonieri, echipe sportive, consumatori de droguri injectabile, vagabonzi și chiar și eschimoșii din Alaska sau aborigenii din Canada, SARM-AC a fost descoperit în toate locurile aglomerate în care nu sunt respectate măsurile de igienă, iar echipamentul și lucrurile personale, precum lamele de ras sau prosoapele, sunt folosite la comun. În 2003, jucătorii echipei profesioniste de fotbal St. Louis Rams au prezentat abcese supărătoare provocate de SARM-AC. Infecția pornise de la jucătorii care aveau julituri pro vocate de alunecarea pe terenurile artificiale de joc. Sportivii lăsau adesea aceste răni descoperite, putând astfel să contracteze infecții la vestiare sau când foloseau dușurile, prosoapele și greutățile la comun, în sala de antrenamente. Liga Națională de Fotbal a colaborat cu instituțiile de sănătate publică pentru a elabora anumite reglementări privind curățarea echipamentului, folosirea prosoapelor și spălatul pe mâini pentru a preveni, pe viitor, răspândirea infecțiilor. Pe lângă impunerea acestor măsuri fundamentale de igienă, au sub liniat necesitatea acoperirii tăieturilor și juliturilor, astfel încât rănile să nu se infecteze. Dar acest microb nu se limitează numai la fotbal. SARM-AC a afectat sportivi din diverse domenii, în special din sporturi care presupun contact fizic, precum rugby sau wrestling, însă și echipele de scrimă și canoe au avut de suferit de pe urma infecțiilor. Asemenea rudei sale din spitale, SARM-AC poate fi eliminat cu ușurință din mediul înconjurător prin folosirea produselor obișnui te de curățare, iar transmiterea sa poate fi prevenită prin spălarea regulată a mâinilor. În plus, este important să acoperim tăieturile și zgârieturile cu pansamente curate. Evitați folosirea la comun a prosoapelor și a obiectelor personale, precum lamele de ras, așezați în totdeauna un prosop între dumneavoastră și suprafețele folosite la comun în sălile de sport și asigurați-vă că echipamentul este curățat cu regularitate. SARM-AC se răspândește rapid în America de Nord si Europa, iar acum, în unele regiuni, a devenit cea mai obișnuită ca uză a infecțiilor pielii. Centrul pentru Controlul Bolilor estimează că douăsprezece milioane de pacienți din Statele Unite vin anual la doc for din cauza infecțiilor pielii, iar, în unele zone, mai mult de jumătate dintre acestea sunt provocate de SARM-AC.

Citește și:   Uzul și abuzul de antibiotice

Deși termenul de ,,supermicrob” are tendința de a stârni panica, SARM și SARM-AC nu provoacă infecții grave decât în cazuri izolate. Știind cum se transmite microbul și fiind conștienți că cea mai eficientă metodă de a ne apăra este să respectăm câteva reguli simple de igienă, dispunem de instrumentele necesare combaterii fricii și a microbului însuși. Până la urmă, și supermicrobii sunt neajutorați în fața unei igiene corecte.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.