Sugarul este normal sau eutrofic dacă:
Are greutatea, lungimea, perimetrele cranian, toracic și abdominal în limitele normale, corespunzătoare vârstei.
Pe tabelul IX se poate urmări dezvoltarea normală a sugarului.
În luna a 5-a copilul își dublează greutatea de la naștere, iar la 1 an și-o triplează.
Creșterea în lungime este, de asemenea, importantă; copilul născut la termen cu 2 900 –3 500 grame are o lungime (talie) de 49-52 cm, iar la 1 an 74-75 cm.
Creșterea în greutate, ca și creșterea taliei și a perimetrelor cranian și toracic, este continuă, fără oscilații mari. Dacă se constată o creștere medie de 25-30 grame pe zi sau 180 grame pe săptămână, spunem că sugarul din primele 4 luni de viață are o curbă ponderală normală, deci se dezvoltă bine din acest punct de vedere.
Pielea trebuie să fie întinsă, netedă, moale și catifelată; culoarea ei este roz-trandafirie. Pielea este elastică; dacă luăm intre degete pielea de pe abdomen sau coapse și îi dăm drumul își revine imediat la forma avută anterior.
Starea de încordare a musculaturii. Musculatura are o anumită consistență. Când luăm intre degete un grup muscular (de la umăr, coapsă) al unui copil normal avem o senzație plăcută, a unui țesut elastic.
Respirația este liniștită, circa 40 de respirații pe minut, iar pulsul de 80 – 120 de bătăi pe minut (când este liniștit) și bătut regulat, ritmic.
Se alimentează cu poftă, în cantități și la intervale reglementare.
Are scaune regulate, de consistență normală și aspect caracteristic (jumări de ou) la alimentația naturală.
Privirea sugarului normal este vioaie, din a doua lună urmărind pe cei din jur.
Se odihnește conform necesarului, adică doarme profund fără tresăriri, fără perioade de veghe mai mari decât cele corespunzătoare vârstei. Când se trezește, este liniștit, nu plânge.
Temperatura sugarului eutrofic, sănătos, variază între 36,8 și 37,2 grade.
Este rezistent la diferite infecții. Sugarul care se abate de la normele menționate va fi prezentat la consultațiile medicale profilactice de la circumscripția medicală.
Greutatea și lungimea la copii peste 1 an. Pentru a face o apreciere sumară, greutatea pe care trebuie să o aibă copilul la o anumită vârstă, să zicem x ani, se poate calcula prin următoarea formulă: 2 x + 8, unde x este numărul anilor.
De exemplu: un copil de 4 ani va trebui să aibă greutatea de 16 kilograme, adică: 2 x 4 + 8 = 16 kilograme. În mod asemănător putem calcula înălțimea pe care trebuie să o aibă un copil la vârsta de x ani, aplicând formula: 5x + 80, unde x este numărul anilor. De exemplu: un copil de 5 ani va trebui să aibă înălțimea de 105 centimetri, adică 5 x 5 + 80 = 105 centimetri, Anumite depășiri ale lungimii și greutății sunt normale.