În corpul nostru în fiecare secundă se distruge un număr enorm de molecule de diverse substanțe din care este alcătuit corpul şi în acelaşi timp se sintetizează, adică se formează noi molecule din substanțe mai simple. Noi nu observăm aceste modificări permanente, dar ele au loc tot timpul. Şi deşi fiecare dintre noi rămâne el insuşi astăzi, mâine, peste o lună şi peste un an, moleculele substanțelor care intră în compozitia corpului nostru sunt înlocuite în acest timp cu alte molecule noi. Din acest punct de vedere, organismul viu poate fi comparat cu un râu care îşi rostogoleşte fără intrerupere apele sale. Şi azi şi peste o lună şi peste un an, râul este acelaşi, deşi pentru fiecare e clar că picăturile apei râului, pe care le vedem azi, se vor găsi maine la multi kilometri in josul apei şi multe din ele se vor transforma în aburi, iar locul lor va fi luat de noi picături din susul râului.
La fel şi în corpul nostru se inlocuiesc neintrerupt unele molecule cu altele, desi diversele organe si organismul în întregime par neschimbate.
Schimbul de substante şi schimbul de energie, strins legat de primul, nu încetează cît timp trăieşte omul.
În ultimii ani, succesele în studiul energiei atomice au permis să se urmărească mai precis soarta moleculelor de proteine, glucide şi alte substante în organismul viu. In acest scop, savantii au folosit metoda atomilor marcati.
Ea constă în aceea că în compozitia diverselor molecule se introduc izotopi radioactivi; aşa se numesc formele (carbon, fosfor, sulf etc.), care au proprietăti radioactive. Atomii marcati sunt uşor de pus în evidentă cu ajutorul unui aparat special. In acest mod se poate urmări ce devin ei în organism şi deci se pot urmări în mod demonstrativ procesele neîntrerupte de metabolism, în care unele molecule se distrug şi altele se creează din nou.
Durata existentei moleculelor in organism nu este mare. De exemplu, moleculele diverselor proteine se distrug la câteva săptămîni după formarea lor, iar după trei luni se înnoiesc peste 50% din toate proteinele corpului nostru. Aşa dar se innoiesc în permanentă toate substantele din care sint formate celulele vii.
Foto: Freepik