Stomatologia este o specialitate medicală, biologică și tehnică, ce are ca obiectiv cercetarea, depistarea și tratarea bolilor buco-dento-maxilare, boli devenite foarte frecvente la populația țărilor industrializate și urbanizate.
Caria dentară este cunoscută în prezent ca cea mai frecventă boală care afectează copiii, adolescenții, persoanele adulte în plină activitate și bătrânii de toate vârstele (98% din populația țării noastre suferă de carii dentare). Deși se cunosc principalele cauze determinante sau favorizante ale cariei den tare, totuși, nu s-a reușit eradicarea ei, decât parțial în unele țări care au reușit să introducă și să aplice un program rațional de educație și prevenire a acestei boli.
Periodontits sau parodontopatia este a doua boală care afectează în masă copiii, oamenii muncii sau bătrânii de toate vârstele; 78% din populația țării noastre suferă de forme mai simple sau mai grave de periodontită. Se cunosc în prezent cauzele determinante sau favorizante ale acestei boli. Eradicarea ei la copii și adolescenți s-a obținut în unele țări unde igiena buco-dentară a putut fi generalizată și ameliorată.
Anomaliile dento-maxilare a treia boală stomatologică cu proporție de masă, 75% din populația noastră având o formă mai ușoară sau mai gravă de dizarmonie dento-alveolară, manifestată mai ales printr-o ,,mușcătură” defectuoasă și prin aspect disgrațios al dinților, alveolelor, maxilarelor sau al feței în general, creând diferite grade de complexe de inferioritate.
Cancerul bucal a ajuns a patra localizare, după cancerul uterin, mamar și pulmonar. Numai depistarea precoce a bolii și prevenirea ei, prin eliminarea factorilor de risc probabili, ar putea reduce morbiditatea și mortalitatea crescută prin cancer bucal.
Stomatologul mai este chemat să îngrijească și alte boli, care afectează direct țesuturile aparatului dento-maxilar, care determină suferințe fizice sau psihice. Din acestea, edentații parțial sau total, care constituie marea masă de bolnavi ce frecventează cabinetele stomatologice, pot fi considerați ,,eșecuri” ale tratamentelor dentare sau mai degrabă neglijențe ale bolnavilor, care nu înțeleg că îngrijirea dinților lor înseamnă sănătatea lor.
Bolile generale, infecto-contagioase, genetice, neuro-endocrine sau metabolice se însoțesc de manifestări buco-dento-maxilare mai mult sau mai puțin specifice; practic nu există boală generală care să nu-și lase amprentele, prin semne sau simptome și în cavitatea bucală. Cavitatea bucală este un imens câmp de observație pentru medici, în vederea stabilirii diagnosticului unei boli sau a urmăririi efectelor unui tratament aplicat; unele leziuni dentare, hipoplaziile, constituie adevărate kilograme, care permit medicilor să cunoască unele boli metabolice de care a suferit copilul în primii ani de viață. Orice carie dentară sau orice periodontită neglijată poate evolua spre o complicație septică buco dentară, cunoscută sub numele de focare dentare”, focare considerate în prezent factori de risc în cele mai grave boli generale, cu mortalitate mare, cum ar fi bolile cardiovasculare, renale, digestive, endocrine sau articulare (reumatismul).
A neglija îngrijirea dinților din lipsă de timp, a desconsidera igiena dentară regulată și corect aplicată, înseamnă a dezerta de la una din datoriile de cetățean al unei țări civilizate, înseamnă a iscăli singur certificatul de boală, care aduce suferință, cheltuieli bugetare și reduce cu zeci de ani cursul vieții. Vom încerca să informăm asupra acestor boli, să arătăm pericolele care li așteaptă pe cei ce neglijează anumite sfaturi stomatologice profilactice sau preventive, cu convingerea că toți vor deveni colaboratori conștiincioși ai medicului curant, care dorește să mențină și să apere sănătatea dentară a populației.