Tulburările stomacului operat sunt determinate de modficările provocate de rezecţia gastrică (gastrectomie) și/sau ablația nervului vag, (vagotc mie) asupra digestiei, tranzitului alimentar, absorbţiei alimentelor și florei intestinale.
Sindromul Dumping este din ce în ce mai rar. Este consecința apariției brutale a bolului alimentar în duoden și jejun, și este provocat de volumul și hiperosmolaritatea (absorbție crescută după alimentare) în special ale hidraților de carbon. Ameţelile, transpirația, durerea, crampele, diareea imediat după masă cedează la poziția culcată.
Tratamentul este esențial dietetic: mese fracționate, să nu se înceapă cu alimente lichide, supele se vor mânca la felul al 2-lea al mesei, care va incepe cu un aliment solid. Sunt interzise dulciurile, alcoolul, alimentele fierbinți sau îngheţate, în special la începutul meselor, acestea având un grad înalt de osmolaritate.
Diminuarea hidraţilor de carbon „rapizi“ trebuie compensată prin alte categorii de alimente, mai ales proteine.
Tratamentul medicamentos are valoare inconstantă, de bolnav la bolnav. Au fost preconizate antiserotoninele, ca deserylul, sau medicamentele tranchilizante și psihotrope.
Diareile pot apărea în toate tipurile de intervenție chirurgicală cu rezecție gastrică, indiferent de anastomoza gastroduodenală, gastrojejunală sau după intervenții conservatoare ca vagotomia.
Mecanismul lor, deseori complex, cuprinde o parte motorie și o parte legată de o excesivă populaţie bacteriană și o insuficienţă de secreție pancreatică sau biliară.
Tratamentul se face cu substanțe ce încetinesc tranzitul ca lozeramida, codeina sau modium, antibiotice cu spectru larg și extracte pancreatice.
Numai medicul va conduce tratamentul medicamentos al bolnavului.
Tulburările de reglare a glicemiei traduse prin hipoglicemie postprandială, vor fi corectate igieno-dietetic, prin mese fragmentate și suprimarea dulciurilor rapide, a laptelui.
Carențele de fier (urmate de anemii), de vitamină B 12, de folați, pot fi prevenite prin administrarea vitaminei B12 și acid folic + fier.
Ulcerul peptic postoperator, manifestat prin durere și adesea hemoragie digestivă superioară va fi diagnosticat gastroscopic și se va trata de preferinţă chirurgical.
Se tratează cu succes uneori cu cimetidină, dar numai cu indicația și avizul medicului.
Sindromul stomacului mic cu senzație de plenitudine postprandială poate fi corectat prin fragmentarea meselor.
Sindromul de ansă aferentă sau de „ansă oarbă“ întâlnit după anostomoze gastrojejunale, terminolaterale, în prezent practicate din ce în ce mai rar, fiind dat de stagnarea secreției biliopancreatice într-o ansă mai lungă rău orientată sau de procese aderențiale. Simptomele sunt biliare: dureri și vărsături biliare, diaree prin bacteriile ce se înmulţesc în exces în ansa cu stază. În for- mele uşoare se face tratament cu antibiotice în cure lunare și metoclopramid, evitându-se consumul alimentelor grase, și prăjite și reintervenție chirurgicală în formele severe.
Gastrita bontului survenită prin reflux biliopancreatic, poate să dea hemoragie digestivă și se comportă ca o gastrită cronică.
Stomita apare după suturi chirurgicale, granuloame de fir. De multe ori se rezolvă prin extragerea prin gastroscop a firelor neresorbite.
Bolnavii operaţi de ulcer duodenal trebuie dispensarizați, deoarece începând de la 10 ani după operație incidența neoplasmului gastric este foarte crescută.