Stereotipul dinamic și regimul de viață

0
regim viata sanatos
-Anunț-

Fiecare mişcare provoacă în creier procese de excitație și inhibiție, iar urmele acestor procese rămîn în creier un timp oarecare după mişcare. Iată de ce repetarea frecventă a acelorași mişcări duce la faptul că în scoarța cerebrală se fixează modul în care procesele de excitație și inhibiție s-au înlocuit reciproc, corespunzător succesiunii mişcărilor executate. Pavlov a denumit acest fenomen ,stereotip dinamic“.

O anumită succesiune în activitatea scoarței cerebrale se reproduce relativ uşor și prin aceasta mișcările se execută economic, curgător și fără dificultăți. De aceea, cu cât se repetă mai frecvent și mai îndelungat în aceeaşi succesiune aceleaşi mışcări de lucru, cu atât ele sunt îndeplinite mai uşor și mai perfect. De formarea stereotipului dinamic este legată și formarea numeroaselor deprinderi în viața noastră de toate zilele, motiv pentru care executăm mai uşor ceea ce intră în cadrul deprinderilor noastre, cheltuind mai puține eforturi.

Pentru a nu obliga sistemul nervos să facă frecvente „distrugeri“ ale stereotipului este de dorit să se evite schimbările frecvente în ordinea succesiunii muncii și odihnei, somnului și perioadei de veghe ş. a. m.d. sau cu alte cuvinte este de dorit să se respecte permanent un regim uniform de muncă, odihnă, somn, alimentație, ceea ce uşurează mult activitatea tuturor organelor corpului nostru și în primul rând a sistemului nervos.

Lipsa unui regim uniform, un ritm de muncă dezordonat şi somnul neregulat fac ca un stereotip să fie înlocuit foarte des cu altul; aceste „ruperi“ frecvente ale stereotipului sunt greu suportate de sistemul nervos.

Uneori însă modul nostru de viață obişnuit, regimul obişnuit contravene cerințelor igienice, nu corespunde condițiilor noi, apărute, bunăoară după mutarea într-o regiune cu un alt climat sau după trecerea într-o altă munca sau dintr-un schimb într-altul ș. a. m. d. Desigur că în asemenea cazuri se poate și trebuie introduse modificările necesare în regim, iar după un timp se vor restructura și stereotipurile dinamice corespunzătoare din sistemul nervos central.

Citește și:   Viteza de propagare a excitației în sistemul nervos

Printr-un regim corect de muncă și odihnă, veghe și somn, printr-un regim alimentar corect, omul îşi menține ani îndelungați o sănătate perfecta și o capacitate de muncă ridicată.

Citește și:

Antrenamentul mişcărilor si sistemul nervos

Hand photo created by jcomp – freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.