Spondilita anchilozantă (SA) – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

0
Spondilita anchilozantă (SA) - Simptome, cauze, diagnostic și tratament
-Anunț-

Spondilita anchilozantă este o formă de artrită inflamatorie cronică care afectează în principal articulațiile, ligamentele și tendoanele coloanei vertebrale. În mod specific, spondilita anchilozantă provoacă entezită – inflamație în locul în care tendoanele, ligamentele și oasele se întâlnesc.

Un semn distinctiv al spondilitei anchilozante este inflamația articulației sacroiliace, articulația dintre sacrum, care este structura osoasă de la baza coloanei vertebrale, și oasele pelvisului.

În cazuri avansate, spondilita anchilozantă poate determina creșterea osoasă nouă în zonele inflamate și fuziunea vertebrelor coloanei vertebrale.

Acest lucru poate duce la cifoză, un tip de curbură a coloanei vertebrale care are ca rezultat o postură înclinată înainte.

Persoanele cu spondilită anchilozantă pot avea, de asemenea, inflamații în alte părți ale corpului, inclusiv în ochi, ceea ce duce la o afecțiune numită uveită.

În plus, inflamația poate apărea în zona călcâiului, precum și a genunchilor, coatelor, umerilor și coastelor.

Spondilita anchilozantă face parte dintr-un grup de boli reumatice inflamatorii cunoscute sub numele de spondilită, spondiloartropatie sau spondiloartrită. După artrita reumatoidă ( AR ), spondilita anchilozantă (SA) este una dintre cele mai frecvente boli reumatice.

Semne și simptome de spondilită anchilozantă

Cel mai frecvent simptom al spondilitei anchilozante este durerea lombară care se dezvoltă atât de gradual încât poate trece neobservată în stadiile incipiente.

Alte semne și simptome ale spondilitei anchilozante includ:

  • Oboseală
  • Rigiditate care este mai gravă dimineața
  • Durere în fese
  • O îmbunătățire a durerii și a rigidității cu activitatea fizică
  • Poziție cocoșată
  • Dificultate la respirație profundă

Spondilita anchilozantă poate provoca, de asemenea, inflamații în alte părți ale corpului, inclusiv în ochi, numită uveită, și în valva aortică și aortă, numite aortită.

De obicei, simptomele se agravează în timp – treptat pentru unii oameni și mai rapid pentru alții.

Cum se simte spondilita anchilozantă?

Persoanele cu spondilită anchilozantă simt adesea dureri cronice, în primul rând la nivelul coloanei vertebrale, dar uneori și la alte articulații, inclusiv:

  • Pantofi cu toc
  • Șolduri
  • Coaste
  • Umeri
  • Articulații mici ale mâinilor și picioarelor

Durerea cronică este de obicei rezultatul inflamației cauzate de SA și poate varia de la ușoară la severă. Unii oameni cu SA raportează că au un sentiment general de disconfort și rigiditate tot timpul.

AS provoacă dureri de spate care se agravează noaptea, cu ameliorare la apariție. Unii oameni se confruntă cu agravarea durerilor de spate și trezirea în special în a doua jumătate a nopții. De obicei, există o ameliorare a durerii și a rigidității la exercițiu, dar nicio ameliorare cu odihnă.

Mulți oameni cu SA au dureri fesiere, ceea ce indică inflamația articulațiilor sacroiliace (SI). Articulațiile SI sunt situate la baza coloanei vertebrale, acolo unde coloana vertebrală se întâlnește cu pelvisul.

Durerea de gât este un alt simptom posibil al bolii. Femeile cu spondilită anchilozantă pot avea mai multe dureri de gât și articulații periferice (dureri la genunchi, coate și glezne) și mai puțină implicare a coloanei vertebrale decât bărbații.

Ce cauzează spondilita anchilozantă?

Cauza exactă de bază a spondilitei anchilozante este necunoscută, dar se crede că are o componentă genetică puternică și, posibil, una de mediu.

Majoritatea persoanelor care au spondilită anchilozantă au o variație a genei numită HLA-B27.

De exemplu, peste 95% dintre oamenii albi cu spondilită anchilozantă au variația genei HLA-B27, în timp ce aproximativ 50% dintre afro-americanii cu spondilită anchilozantă o au, conform Asociației de spondilită din America.

Populațiile cu o frecvență scăzută a variantei genei HLA-B27 au o apariție corespunzătoare scăzută a spondilitei anchilozante.

Dar majoritatea persoanelor cu HLA-B27 nu dezvoltă spondilită anchilozantă și nu se știe cum HLA-B27 crește riscul de SA.

Se cunosc puține lucruri despre factorii de mediu care declanșează spondilita anchilozantă. Unii cercetători cred că infecțiile bacteriene pot fi un factor.

Este Spondilita anchilozantă o boală autoimună?

Oricare ar fi declanșatorul său, spondilita anchilozantă este o boală „mediată imun”, ceea ce înseamnă că rezultă din activitatea anormală a sistemului imunitar al organismului. Imunologii nu sunt de acord dacă este vorba despre o boală autoimună.

În bolile autoimune , organismul atacă în mod greșit o substanță, numită antigen, care este produsă de organism. Proteinele din sânge care atacă antigenul se numesc autoanticorpi și sunt detectabile într-o probă de sânge.

Dar autoanticorpii se găsesc rar la persoanele cu spondilită anchilozantă, conform lui  James T. Rosenbaum, MD , scris pentru Asociația de spondilită din America

În ultimii ani, oamenii de știință au început să folosească termenul „autoinflamator” pentru a se referi la bolile moștenite care provoacă episoade repetate de inflamație în absența autoanticorpilor. În aceste boli, se pare că sistemul imunitar reacționează la altceva decât la un auto-antigen.

Citește și:   Acneea - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Dar, deoarece spondilita anchilozantă are unele caracteristici autoimune și unele caracteristici autoinflamatorii, mulți experți cred că se încadrează în ambele categorii simultan.

Diagnosticul de spondilită anchilozantă

Nu există un singur test de diagnostic pentru spondilita anchilozantă. Dacă simptomele și istoricul medical sugerează că este posibil să aveți aceasta, medicul dumneavoastră va face probabil următoarele:

  • Efectuați un examen fizic, inclusiv un examen al coloanei vertebrale și al cutiei toracice
  • Comandați radiografii și eventual alte teste imagistice pentru a căuta modificări osoase sau articulare
  • Comandați analize de sânge pentru a căuta inflamația și pentru a exclude alte forme de artrită

Spondilita anchilozantă poate fi confundată cu fibromialgie?

Persoanele cu SA pot fi diagnosticate greșit cu fibromialgie , o afecțiune cronică definită de durere și sensibilitate în întregul corp, care este adesea asociată cu oboseală, anxietate, depresie, tulburări de somn și probleme de memorie sau de concentrare.

Dar durerea fibromialgiei nu este asociată cu inflamația țesuturilor așa cum este durerea AS. În plus, o caracteristică cheie a fibromialgiei este că durerea și alte simptome nu sunt explicate de o altă tulburare reumatică sau sistemică.

Cu toate acestea, rezultatele unui sondaj raportat în numărul din iunie 2019 al revistei Rheumatology and Therapy au constatat că întârzierile diagnosticului și diagnosticele greșite sunt frecvente în rândul persoanelor cu SA, iar pentru femei, în special, fibromialgia este printre diagnosticele greșite destul de frecvente.

Acestea fiind spuse, unele persoane cu SA au și fibromialgie. Un studiu publicat în Pain Physician în noiembrie 2019 a constatat că o treime dintre pacienții cu spondiloartrită axială – o formă de spondiloartrită în care simptomul predominant este durerea de spate – au, de asemenea, sindrom de fibromialgie.

De asemenea, s-a constatat că fibromialgia coexistentă la adulții cu artrită inflamatorie, inclusiv SA, tinde să înrăutățească activitatea bolii artritei.

Durata spondilitei anchilozante

Spondilita anchilozantă este o boală cronică care durează toată viața. Dar efectele bolii și severitatea simptomelor variază de la persoană la persoană. Unii oameni au o boală ușoară, cu puține simptome, în timp ce alții au dureri cronice și rigiditate care progresează în timp.

Tratamentul eficient al spondilitei anchilozante poate ameliora durerea și rigiditatea, poate păstra funcționarea fizică și poate maximiza calitatea vieții. În unele cazuri, tratamentul duce la remiterea bolii, ceea ce înseamnă că simptomele SA ale unei persoane au un impact redus sau deloc asupra vieții zilnice, iar testele lor de laborator arată dovezi scăzute sau deloc de inflamație.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este tratată cu o combinație de medicamente și kinetoterapie.

Primul medicament prescris de medicul dumneavoastră va fi probabil un medicament antiinflamator nesteroidian ( AINS ), cum ar fi  naproxenul (Aleve, Naprosyn) .

Dacă un AINS nu oferă suficientă ușurare sau dacă efectele secundare devin problematice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament care aparține unei categorii numite alfa-blocante ale factorului de necroză tumorală (TNF).

Alfa-blocantele TNF vizează sistemul imunitar și sunt utilizați pentru a trata artrita reumatoidă și alte forme de artrită inflamatorie.

O altă opțiune, mai nouă, este un tip de medicament numit inhibitor al interleukinei 17 (IL-17). Medicamentele IL-17 vizează și sistemul imunitar, dar într-un mod diferit față de alfa-blocantele TNF.

Menținerea activității fizice este cheia pentru a trăi bine cu spondilita anchilozantă.

Un terapeut fizic vă poate învăța exerciții specializate pentru a încuraja flexibilitatea și pentru a vă întări nucleul, astfel încât să vă puteți menține mai ușor o postură verticală atunci când stați și stând în picioare.

Fizioterapeutul vă poate sfătui și cu privire la poziții de dormit mai confortabile.

Complicațiile spondilitei anchilozante

Osteopenia  și  osteoporoza  – ambii termeni pentru masă osoasă scăzută sau densitate minerală osoasă scăzută – sunt complicații comune ale spondilitei anchilozante și ambele cresc riscul de fracturi ale coloanei vertebrale.

În timp ce lipsa de activitate fizică poate contribui la reducerea masei osoase mai târziu în cursul bolii, un studiu publicat în iulie 2015 în jurnalul  RMD Open a  concluzionat că inflamația joacă un rol cheie în pierderea osoasă în spondilita anchilozantă.

Alte complicații potențiale ale spondilitei anchilozante includ:

  • Aortita
  • Boala valvei aortice
  • Tulburări ale impulsurilor electrice ale inimii
  • Mușchii inimii slăbiți
  • Reducerea fluxului de sânge către inimă
  • Fibroza sau cicatrizarea lobilor superiori ai plămânilor
  • Insuficiență respiratorie din cauza restricției peretelui toracic
  • Apnee de somn
  • Pneumotorax spontan (plămân colaps)
  • uveita
Citește și:   Top 5 superalimente pe care trebuie să le incluzi în dieta ta

Cum provoacă spondilita anchilozantă regurgitarea aortică

Unele persoane cu SA dezvoltă inflamație cronică la baza inimii, în jurul valvei aortice și la originea aortei, artera principală care transportă sângele departe de inimă.

Anii de inflamație cronică pot duce la regurgitare aortică, o afecțiune care apare atunci când valva aortică nu se închide corect, determinând curgerea sângelui înapoi.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, în timp, insuficiența aortică netratată poate duce la insuficiență cardiacă congestivă sau insuficiență severă a inimii de a funcționa corect.

Un studiu publicat în noiembrie 2015 în Jurnalul American de Medicină a raportat că regurgitarea aortică poate provoca simptome precumdispneea – respirație inconfortabilă sau dificilă – precum și capacitatea fizică redusă și oboseala care ar putea fi interpretate greșit ca simptome legate de spondilita anchilozantă a unei persoane, nu de probleme cardiace.

În acest studiu special, regurgitarea aortică a fost găsită la 18% dintre participanții cu spondilită anchilozantă. În plus, regurgitarea aortică a fost asociată atât cu vârsta, cât și cu severitatea spondilitei anchilozante.

Cercetătorii sugerează că îngrijirea de rutină în spondilita anchilozantă include monitorizarea atât cu ecocardiografie, cât și cu electrocardiografie. Odată diagnosticată, regurgitarea aortică simptomatică poate fi tratată cu medicamente sau prin reparare chirurgicală sau înlocuire.

Spondilita anchilozantă poate cauza costocondrită?

Costocondrita este o afecțiune care provoacă durere și sensibilitate în piept. Durerea apare într-o zonă numită articulațiile costisternale, unde coastele se întâlnesc cu sternul.

La persoanele cu SA, durerea în coloana toracică și în jurul peretelui toracic este frecventă și este rezultatul bolii inflamatorii. Oamenii au adesea dureri la nivelul sternului, zonelor costisternale și articulațiilor sternoclaviculare. Din cauza inflamației, poate exista o expansiune inadecvată a pieptului. Această constatare este suficient de comună încât este inclusă în criteriile pentru spondilita anchilozantă.

Progresia spondilitei anchilozante 

Spondilita anchilozantă este o boală progresivă. Persoanele cu SA pot avea inițial dureri în partea inferioară a spatelui, articulațiile sacroiliace sau zona feselor care progresează în alte zone, inclusiv șoldurile, umerii sau gâtul.

Pentru unii, dacă boala nu este tratată, inflamația poate provoca fuziunea coloanei vertebrale. Potrivit Clinicii Mayo, această fuziune face ca coloana vertebrală să fie mai puțin flexibilă, rezultând o postură aplecată înainte.

În timp ce cunoștințele sunt limitate cu privire la factorii declanșatori ai progresiei SA, cercetătorii cred că sunt implicați următorii predictori:

  • Expunerea la bifosfonați , un tip de tratament pentru osteoporoză , la femei
  • Niveluri ridicate de proteină C-reactivă, un indicator al inflamației, la bărbați
  • Obezitatea la bărbați și femei
  • Fumatul la bărbați

Cercetare și statistici: Cine are spondilită anchilozantă?

Datele de la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din SUA au estimat că până la 1% dintre adulții din Statele Unite pot avea  spondiloartrită , un termen larg care descrie tipurile de artrită care afectează coloana vertebrală , inclusiv spondilita anchilozantă. Alte grupuri au estimat că numărul persoanelor cu SA va fi de aproximativ 1,1 milioane până la 2,7 milioane de americani.

În timp ce oricine poate fi diagnosticat cu SA, cei care sunt de obicei au următoarele caracteristici:

De vârstă tânără până la mijlocie  Majoritatea persoanelor cu spondilită anchilozantă au primele simptome între 20 și 40 de ani, deși aproximativ 10 până la 20% au simptome înainte de vârsta de 18 ani.

Rasă Spondilita anchilozantă apare mai frecvent la albii, în timp ce afro-americanii au de obicei o boală mai gravă.

AS de gen  este mai frecventă la bărbați decât la femei. Estimări recente sugerează că apare la doi până la trei bărbați pentru fiecare femeie cu SA. Există o anumită îngrijorare că femeile pot fi subdiagnosticate din cauza diferitelor simptome.

Genele  Genetica pare să joace un rol în spondilita anchilozantă. Mai exact, persoanele care au o genă care produce o proteină numită HLA-B27 au un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticate, deși doar unii cu această genă au de fapt SA. Cercetătorii concluzionează că o combinație de factori genetici și de mediu este necesară pentru a declanșa spondilita anchilozantă. Rudele de gradul I (părinți, frați și copii) ale unei persoane afectate prezintă un risc mai mare decât populația generală.

Condiții legate de spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă face parte dintr-un grup de boli reumatice inflamatorii cunoscute sub denumirea de spondilită, spondiloartropatie sau spondiloartrită axială.

Alte forme de spondilită includ spondilartrita axială nonradiografică (nr-axSpA) , o afecțiune caracterizată prin dureri de spate și alte simptome, dar fără dovezi vizibile de inflamație cronică pe raze X. În unele cazuri, nr-axSpA devine ulterior spondilită anchilozantă.

Citește și:   Boala Alzheimer - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Durerea de spate inflamatorie este o altă afecțiune care provoacă dureri de spate și fese, similare cu spondilita anchilozantă. Poate evolua sau nu la o altă formă de spondiloartrită.

Aproximativ 10 la sută dintre persoanele cu spondilită anchilozantă au, de asemenea, o formă de boală inflamatorie intestinală, potrivit Asociației de spondilită din America . Boala inflamatorie intestinală include atât boala Crohn, cât și colita ulceroasă .

Persoanele cu spondilită anchilozantă au un risc crescut de a dezvolta amiloidoză AA , o boală rară în care se acumulează proteine ​​anormale în organism. În cazul amiloidozei AA , în mod specific, acumularea de proteine ​​amiloide tinde să apară în rinichi. S-a demonstrat că tratamentele antiinflamatorii, inclusiv blocanții TNF alfa și inhibitorii de interleukine-1 (IL-1), suprimă nivelurile sanguine ale proteinelor care duc la amiloidoza AA.

Spondilita anchilozantă crește riscul de cancer?

Cu zeci de ani în urmă, spondilita anchilozantă a fost tratată cu radiații (raze X) pentru a reduce inflamația la nivelul coloanei vertebrale. Deși tratamentul a avut efectul dorit, a crescut și riscul de  leucemie  și  anemie aplastică  mai târziu în viață.

În timp ce radioterapia a fost înlocuită de atunci cu terapia medicamentoasă în tratamentul spondilitei anchilozante, cercetătorii au continuat să investigheze dacă tratamentele moderne, sau boala în sine, pot fi asociate cu un risc mai mare de cancer.

Până acum, rezultatele studiului au fost mixte.

Cel puțin două studii care utilizează date din registrele naționale suedeze nu au găsit niciun risc crescut de cancer în rândul persoanelor cu spondiloartrită, potrivit unei recenzii publicate în martie 2018 în jurnalul Frontiers in Medicine .

Un studiu efectuat pe indivizi taiwanezi diagnosticați cu spondilită anchilozantă între 2000 și 2008 a constatat o incidență mai mare a cancerelor de prostată și osoase la bărbați, cancer de colon la femei și cancer de sânge la ambele sexe. Studiul, publicat în august 2017 în jurnalul  Oncology Letters , a mai descoperit că persoanele cu spondilită anchilozantă au avut tendința de a dezvolta cancer mai devreme în viață decât cei care nu au boala inflamatorie.

Un alt studiu, prezentat la reuniunea anuală a Colegiului American de Reumatologie din 2018, a constatat un risc mai mare de anumite tipuri de cancer – și un risc mai scăzut de alte tipuri de cancer – în rândul beneficiarilor Medicare din SUA în vârstă de 65 de ani sau peste, cu spondilită anchilozantă. Cercetătorii au concluzionat că nu este clar dacă riscurile de cancer au fost asociate cu boala sau cu tratamentul bolii în această populație.

Care este cea mai bună dietă pentru persoanele cu spondilită anchilozantă?

Cea mai bună dietă pentru persoanele cu spondilită anchilozantă este cea care îndeplinește obiectivele de a menține o greutate sănătoasă, oase puternice și un stil de viață activ.

O greutate sănătoasă este importantă pentru a proteja articulațiile și pentru a menține buna funcționare a sistemului imunitar. Excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra articulațiilor care suportă greutăți – în primul rând genunchii, șoldurile și gleznele, dar și spatele scăzut – și crește riscul de  osteoartrite  la aceste articulații.

A fi subponderală este asociată cu oboseală, anemie , osteoporoză și un sistem imunitar slăbit care nu poate lupta eficient împotriva bolilor. Greutatea corporală scăzută este, de asemenea, asociată cu  infertilitatea  la femeile aflate la vârsta fertilă.

Dacă întâmpinați probleme cu mâncarea din cauza problemelor dentare sau digestive , dacă nu aveți poftă de mâncare sau descoperiți că slăbiți fără un motiv aparent, discutați cu medicul dumneavoastră.

Oasele puternice necesită calciu și vitamina D adecvate . În timp ce calciul este relativ ușor de găsit în alimente, vitamina D se găsește în mod natural doar în câteva, inclusiv în peștele de apă rece și gălbenușurile de ou. Pentru a obține suficient, așadar, poate fi necesar să consumați alimente îmbogățite cu vitamina D, precum laptele și anumite sucuri de portocale și cereale. Expunerea pielii la lumina soarelui este o altă modalitate de a vă crește nivelul de vitamina D.

Consumul prea mult de alcool slăbește și oasele, așa că dacă doriți să beți, discutați cu medicul dumneavoastră despre o cantitate sigură.

Reducerea cantității de alimente cunoscute pentru creșterea inflamației în organism vă poate reduce riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă și poate reduce, de asemenea, simptomele de spondilită anchilozantă. Alimentele de evitat includ:

  • Băuturi îndulcite cu zahăr
  • Alimente foarte procesate , cum ar fi majoritatea produselor de panificație ambalate
  • Alimente bogate în grăsimi saturate , cum ar fi produsele lactate bogate în grăsimi și carnea roșie

Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.